Kesätöissä Apetitilla

Kesätöissä Apetitilla

Vastuullinen kesäduuni

Apetit on aikaisempien vuosien tapaan mukana Oikotien luotsaamassa Vastuullinen kesäduuni –kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille enemmän laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kesätyökokemuksia. Nuorille Vastuullinen kesäduuni -logo on lupaus onnistuneesta kesätyökokemuksesta. Apetitilla työskentelee eri alojen ammattilaisia kasvipohjaisten ja kestävien ruokaratkaisujen parissa. Meillä on vuosittain tarjolla myös hyvin monipuolisia kesätöitä.

Säkylän pakastetehtaalla heinäkuun alussa kausityöntekijänä aloittanut Sami Mäkinen kertoo päässeensä mukavasti töihin kiinni, vaikka on vasta kolmas työpäivä.

Sami

”On hyvä fiilis ja olen innokas oppimaan uutta. Opastus on ollut tosi hyvä ja olen päässyt hyvin alkuun töiden kanssa”, Sami kiittelee.

Hän on työskennellyt aikaisemminkin elintarvikkeiden parissa, joten moni asia on hänelle tuttua ja esimerkiksi jotkin työvälineet kuten vaaka on samanlainen, mitä hän on ennenkin käyttänyt. Kaiken kaikkiaan koneiden kanssa työskentely on tuttua.

”Työni on huolehtia, että tuote menee pussiin ja laatikoihin sekä siitä lavalle ja pakkaseen. Valvon, että oikea määrä oikeaa lajia menee eteenpäin. Olen päässyt koneen anatomiaan kiinni ja nähnyt, miten pakastepussi liikkuu. Myös lavoja olen vienyt eteenpäin. Verrattuna aikaisempaan kokemukseeni elintarviketehtaasta tässä työssä pääsee liikkumaan enemmän ja koska jotain puuhaa on jatkuvasti, ei odottelua ole. Aikaisempaan verrattuna tuotannossa ei ole myöskään kylmä.”

Sami kiittelee työporukalta saamaansa vastaanottoa.

”Tunsin jo entuudestaan monia täältä ja tiesin, että täällä on hyvä porukka, joten aloitus on ollut helppo. Terveisiä tehtaan Tepsin ja Tapparan faneille, nyt saadaan Ässien kannattajia taloon”, Sami hehkuttaa.

Varsin lyhyen Apetit-uran perusteella Sami on huomannut, että raaka-aineiden kotimaisuus ja sitä osoittavat merkit ovat asioita, joista Apetitilla ollaan ylpeitä. Ensimmäiset päivät Sami on työskennellyt peruna-sipulisekoituksen parissa ja pohtii, että tuote on kyllä erinomainen arjen helpottaja mm. kiusauksissa.

Kantvikin öljynpuristamon pakkaamossa ja varastossa kesähommia paiskii Nico Kostamo. Hänen työtehtäviinsä kuuluu moninaisia pakkaamoon ja varaston tehtäviä, mm. sen seuraamista, että pullotuslinjan robotit hoitavat omat tehtävänsä, valmiiden tuotteiden siirtämistä trukilla hyllyihin ja tilausten valmistelua noudettavaksi lastauslaiturille sekä konttien pesua. Vajaan kuukauden kokemuksella hän pystyy ratkomaan jo yleisimmät robotin ongelmat ja trukin kuljettaminen on tullut huomattavasti sujuvammaksi.

”Perfektionistina harmittaa, kun en pysty kaikkia ongelmatilanteita esimerkiksi robotin kanssa ratkomaan itse, ettei tule suurempaa haittaa. Haluaisin osata paremmin, ettei tarvitsisi pyytää apua”, Nico miettii ja kertoo, että töissä hän on viihtynyt mainiosti.

Nico

”Täällä on hyvä työympäristö ja rento meininki ja se sopii mulle hyvin.”

Apetitin Kirkkonummella sijaitseva kasviöljypuristamo on Suomen suurin. Puristamossa valmistetaan rypsiöljyä mekaanisesti puristamalla siemeniä ja öljyä puhdistetaan fysikaalisesti raffinoimmalla.

”Käsittääkseni 99 % siemenistä menee käyttöön ja mahdollinen hävikkikin hyödynnetään. Myös pesuun tulevien konttien jäteöljy pystytään käyttämään hyödyksi. Kierrätykseen ja turvalliseen ympäristöön panostetaan myös”, Nico kertoo.

Kun kesätyöpesti elokuun alussa päättyy, Nicolla on edessään lukion kolmas vuosi ylioppilaskirjoituksineen ja tiiviine jääkiekkokausineen.

Räpin koetilalla Köyliössä työskentelee toukokuusta syyskuuhun maatalousharjoittelijana Oskari Yli-Karro. Kesätyö on Oskarille myös opintoihin pakollisena osana kuuluva harjoittelu. Hän opiskelee maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa Viikissä pääaineena akroteknologiaa.

Oskari

Kesätyöhön Räpillä kuuluu koetilan töitä monipuolisesti.

”Viljelytyöt, viljelykonetyöt, kuokkimiset, taimilaskennat ja kokeiden seuraamiset”, Oskari luettelee ja kertoo että mielenkiintoisinta on ollut luomuherneen rikkaäestys, koska sitä hän ei ole aikaisemmin tehnyt. Kaiken kaikkiaan hän nauttii eniten isoista linjoista ja konetöistä.

Oskari toteaa myös, että harjoittelu on ollut oppimismielessäkin hyödyllinen, sillä Räpillä on nähnyt ja oppinut paljon uutta, mistä ei esimerkiksi kotitilalla ollut aikaisemmin kokemusta. Etenkin erikoiskasvit kiinnostavat ja niihin Räpiltä on saanut hyödyllistä oppia. Koetilalla tehdään lajike-, lannoitus- tai viljelytapakokeita mm. herneelle, lantulle, porkkanalle, pinaatille, mukulasellerille ja sokerijuurikkaalle.

Vastuullisuus näkyy Oskarin kesätyössä mm. siinä miten, lannoitukset hoidetaan ja kuinka kemikaaleilta suojaudutaan.

”Kaiken kaikkiaan näen, että tämä on tulevaisuuden ala.” Oskari miettii.

Kesätyössään hän on viihtynyt hyvin.

”Meillä on hyvä porukka ja työaika on hyvä ja selkeä.”

Apetitin pääkonttorilla Säkylässä osana taloustiimiä työskentelee Aaro Rantala. Aaron kesätyöhön sisältyy ostolaskujen sekä matkalaskujenkäsittelyä, taloustiimin sähköpostiliikenteen hoitamista sekä mm. toimittajien luomista järjestelmiin.

Aaro

Säkylästä kotoisin oleva Aaro opiskelee Turun kauppakorkeakoulussa pääaineena laskentatoimi ja rahoitus sekä sivuaineena toimitusketjujen johtaminen. Kesän aikana hän valmistuu kauppatieteiden kandiksi ja edessä on vielä maisterivaiheen opinnot.

”Apetit oli minulle tuttu yritys, joten tuntui luonnolliselta hakea kesätöitä täältä. Näkisin myös, että tämä työkokemus on tulevaisuuden kannalta tärkeä, koska saan työskennellä talousasioiden parissa. Lisäksi työ auttaa ymmärtämään talouden prosesseja kokonaisvaltaisemmin ja antaa sen myötä myös uutta näkökulmaa opiskeluihin.”

Apetitilla vastuullisuus on osa jokaisen arkea ja työtä. Aaro miettii, että hän kohdallaan työn vastuullisuus konkretisoituu rahaliikenteeseen vastuullisten kumppanien kanssa.

Aaro kertoo, että kesätyöt ovat sujuneet hyvin.

”Ensimmäinen tuuraus päättyi juuri ja se meni minusta ongelmitta. Parasta työssä on työporukka ja työkaverit joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. Täällä on hyvä yhteishenki ja kaikkien kanssa tulee juttuun matalalla kynnyksellä”, Aaro kiteyttää.