Matti Raunio on pitänyt Säkylän tehdasta kunnossa 45 vuoden ajan

Matti Raunio on pitänyt Säkylän tehdasta kunnossa 45 vuoden ajan

Säkyläläinen Matti Raunio voi sanoa tuntevansa Apetitin vihannes- ja ruokapakastetehtaan. Raunion ensimmäinen työpäivä Apetitilla, silloisella Lännen Tehtailla, oli kesäkuun alussa 1974, eli 45 vuotta sitten. Tuosta kesäkuusta lähtien Raunio on työskennellyt Apetitilla kunnossapidossa tehtävänään huolehtia tuotannon tekniikan toimivuudesta.

Raunion työpiste sijaitsee kirjaimellisesti hänen työmaansa alapuolella, pakkasvaraston alla. Alkuun Raunio tuli koneasemalle töihin.

– Kun vuorossa ollaan, niin töitä tehdään siellä, mihin ongelmaa sattuu tulemaan. Kylmäkoneet ovat tietysti tässä yrityksessä kuuluneet aina työnkuvaan.

Ja ne kylmäkoneet ovatkin tulleet erityisen tutuksi.

– Osa niistä on ollut talossa minua kauemmin. Voisi sanoa, että ne on oppinut tässä tuntemaan, aika hyvin menevät ulkomuistista, Raunio naurahtaa.

Raunio on toisen polven apetitlainen. Äiti oli Lännen tehtaiden viljelytoimistolla töissä, isäkin naapurissa sokeritehtaalla. Sokeritehtaalta Rauniolla itselläänkin on kokemusta kesätöiden merkeissä.

Koko 45-vuotisen Apetit-uransa Raunio on työskennellyt kunnossapidossa. Ihmiset ympärillä ja yrityksen liiketoiminnotkin ovat ajan saatossa muuttuneet, mutta omassa työporukassa pysyvyys on ollut korkea.

– Kyllä me tässä toisemme hyvin tunnetaan vanhempien kavereiden kanssa. Työkaverit oppii tuntemaan, ja tietää ainakin aina kenellä on huono päivä, Raunio virnistää.

Pitkäaikaisia työkavereita tosiaan on ollut. Hiljattain tiimistä jäi eläkkeelle vuotta vaille 40 vuotta talossa ollut, toisella työvuosia Apetitilla on se samainen 40 jo tullut.

– Ei meidän porukasta montaakaan alle kymmentä vuotta talossa ole ollut. Itse kun jään eläkkeelle ensi vuoden puolella, niin tietysti sitä vähän jää porukkaa kaipaamaan. Vaikka loppujen lopuksi olemmekin päivän mittaan aika vähän tekemisissä.

Raunio oli mukana konsernin palvelusvuosijuhlassa Tampereella, jossa häntä muistettiin muiden palvelusvuosijuhlijoiden kanssa. Tälläista vuosimäärää kuitenkin juhlitaan hieman harvemmin.


Teknologia muuttanut työntekoa

Raunion pitkän uran aikana moni asia on ehtinyt muuttua. Alkuvuosina ei tietokoneista puhuttukaan, nyt työtä tehdään paljon niiden kautta.

– Vaikka siellä tuotannossa edelleen paljon samoja koneita on, niin automatiikkaa on lisätty jälkikäteen. Sehän se iso muutos on. Uudella pihvipuolellakin kaikki on suoraan tietokoneessa kiinni. Muutoin hommat ovat pysyneet paljon samana. Jos koneeseen pitää vaihtaa öljyt, niin nehän mennään vaihtamaan. Vikakeikkojen määrä vuoron aikana on kyllä vähentynyt.

Yli 40 satokauden aikana myös Apetitin toiminta on ehtinyt muuttua.

– Satokauden koossa on varmasti suuri muutos, on se ennen ollut omalla tavallaan sellaista pientä kuitenkin. Itse tehdasalue ei tosin ole oikeasti paljoa 70-luvulta muuttunut. Juuri katselimme vanhoja valokuvia, joista tuokin asia näkyi.

Omaa pitkää työrupeamaansa Raunio ei sen kummemmin lähde purkamaan.

– Ei kai sitä oman työn merkitystä tai sellaista ole niin osannut ajatella. Täällä ollaan ja silloin tehdään töitä. Onhan se 45 vuotta tosi pitkä aika. Juuri mietittiin, mitä kaikkea siinä on ehtinyt tapahtua. Kyllä minä täällä olen kaikenlaista ehtinyt nähdä, monta punajuuri- ja kurkkupurkkiakin. Siihen voidaan ainakin luottaa, että ihmiset syö aina.