Kasvisruokamestari Teemu Hursti

Kasvisruokamestari Teemu Hursti

Jos on lapsena käyttänyt viikkorahat karkin sijasta kurkkuun ja kukkakaaliin, on luonnollista löytää itsensä aikuisena Apetitin kasvisruokamestarin tehtävästä.

Teemu Hursti, Apetitin kasvisruokamestari, aloitti uudessa roolissaan tammikuussa. Hän on tehnyt viimeiset 20 vuotta ammatikseen ruokaa ja laatinut reseptiikkaa, viime vuosina yhä enenevässä määrin myös kasvisruokareseptejä. Apetit oli Teemulle jo ennalta tuttu brändi, joten kasvisruokamestarin saappaiden täyttäminen ei ollut täysin hyppy tuntemattomaan. Oma kiinnostus veti myös kasvisten pariin.

”Kotimaisuus ja kasvikset kiinnostivat Apetitissa. Kasvisten käyttö on itsellänikin kasvanut paljon ja pidän kasvisruokapäiviä. Tässä työssä minulla on mahdollisuus edistää kasvisten käyttöä laajemmin esimerkiksi erilaisissa koulutuksissa ja tuottamalla kiinnostavaa reseptiikkaa.”

Lempikasvista kysyttäessä Teemu miettii pitkän. Lopulta hän nimeää suosikeikseen herneen, porkkanan ja kukkakaalin.

”Herne on niin spesiaali. Maultaan makea, monikäyttöinen ja kivan värinen. Kukkakaali on myös monikäyttöinen. Omalla tavallaan niin mieto, että toimii myös jälkiruoissa esimerkiksi vaniljan kanssa. Kaikissa näissä on myös terveellisyys, rakenne ja väri kohdallaan.”

Teemu suosittelee kokeilemaan myös selleriä ja palsternakkaa, jotka voivat kuulostaa hankalilta valmistaa, mutta ovat hänen mielestään loistavia kasviksia. Mieto ja monikäyttöinen palsternakka sopii esimerkiksi mainiosti perunasoseen joukkoon, toimii pyreenä ja paahdettuna vaikka salaatissa.

”Paahdetuilla juureksilla saa helposti lisää ruokaisuutta salaatteihin.”

Kasvisruokamestarin vinkit

Vinkkiä kotikokeille Teemun ei tarvitse kauaa miettiä: Apetitin Tuorekset ja niiden käyttö monipuolisesti lämpimissä ja kylmissä ruoissa.

”Tuorekset on kätevä ja monipuolinen täsmäannos, josta ei jää hävikkiä. Kasvisten pilkkominen on aina oma haasteensa, mutta hommassa pääsee helpommalla, kun ostaa käyttövalmiin Apetit Tuorekset -rasian. Niistä saa helposti wokin tai ne voi lisätä sellaisenaan vaikka salaattiin.”

Toinen Teemun oma suosikki on Apetit Kotimainen Peruna&keittokasvis -sekoitus. Keittojuuresten pilkkominen loppui ammattikokin keittiössä, kun valmiiksi pilkotuilla pakasteilla oli mahdollista säästää niin paljon aikaa keittojen tekemisessä.

”Apetitin pakasteet ovat niin hyvälaatuisia, että suosittelisin käyttämään ja kokeilemaan niitä rohkeammin. Kasvikset on kerätty ja pakastettu parhaimpaan aikaan satokautta.”

Pakastetuotteiden käyttöön ja onnistuneeseen valmistamiseen Teemulla on hyvin yksinkertainen vinkki.

”Lue tuotteen käyttöohjeet. Pakasteet kypsennetään usein yli, eli kuumennusohjeita kannattaa aina seurata. Monesti paras tapa kypsentää on höyryttäminen tai paahtaminen miedossa uunissa, eikiehuvassa vedessä keittämällä. Kotiuuniin saa helposti höyryä, kun täyttää uuninkestävän astian vedellä ja laittaa astian uuniin vihannesten kanssa.”

Teemulta löytyy myös vinkki siihen, miten lapset voisi saada syömään kasviksia.

”Kasvikset ovat maukkaimmillaan, kun ne valmistetaan oikein. Jos ylikypsä kasvis ei maistu aikuiselle, niin miksi sen pitäisi maistua lapsellekaan. Mauttomat ja lötköt kasvikset ilahduttavat harvaa, siksi kypsennys ja oikea maustaminen on hyvä muistaa kasviksia valmistettaessa. Öljyillä ja tuoreilla yrteillä saa kasviksiin helposti paljon makua.”

”Lapsille maistuvat usein myös raa´at vihannekset. Leikin ja kisailun kautta lapsia voi rohkaista maistamaan erilaisia vihanneksia. Esimerkiksi vihannesten tunnistaminen ja maistelu voi olla hauskaa tekemistä lapsille, ja uusi makuja maistaa huomaamattaan”, hän jatkaa.