Tuotepäällikkö: ”Työskentely suomalaisessa kasvipohjaisia tuotteita valmistavassa yrityksessä on itsessään merkityksellistä”

Tuotepäällikkö: ”Työskentely suomalaisessa kasvipohjaisia tuotteita valmistavassa yrityksessä on itsessään merkityksellistä”

Liisi Nyman työskentelee Apetitilla tuotepäällikkönä. Hänen tuoteportfolioonsa kuuluu rypsi- ja rapsiöljyä, rypsinsiemenjauhetta sekä rypsipuristetta.

”Eniten työni keskittyy niihin tuotteisiin, joita pakataan. Kasviöljypuristamollamme Kantvikissa on tähän asti pakattu suurtalouskeittiöihin ja teollisuuteen menevät öljyt kanistereihin ja kontteihin, mutta ensi vuonna saamme oman pullotuslinjan, jolla pakataan myös kaikki vähittäiskauppaan menevät pullot. Hankkeeseen liittyy paljon suunnittelua ja projektityötä. Tulevaisuudessa pystymme olemaan innovatiivisempia myös pakkausten suhteen”, Liisi kuvaa.

Tuotepäällikkönä Liisin tehtävään kuuluu tuoteprojekteista, tuotetiedoista ja pakkaussuunnittelusta vastaaminen. Lisäksi hän osallistu markkinointiviestinnän suunnitteluun ja toteutukseen.

Apetitin öljykasvituotteiden asiakkaita ovat vähittäistavarakauppa, suurtalouskeittiöt sekä elintarviketeollisuus. Rypsipuristeiden osalta asiakkaat löytyvät rehuteollisuudesta. Liisi tekee tuotteisiin liittyvää taustalla tehtävää selvitystyötä, esimerkiksi säädösten parissa.

Etenkin tehtävänkuva oli se, mikä tuotepäällikön työssä kiinnosti Liisiä, joka on suhteellisen tuore apetitlainen. Työssä yhdistyy laatutieto, tuotetieto ja työskentely kasviöljyjen parissa. Lisäksi työ poikkesi hän aikaisemmista tehtävistään elintarvikkeiden maahantuonnin, hankinnan ja tuotekehityksen parissa.

Työssä kasviöljypuristamolla näkee tuotteen tien siemenestä öljypulloon

”Tehdas on ympäristönä minulle uusi. On hienoa nähdä, mitä kaikkea tehdään ennen kuin valmis öljypullo on kaupassa. Tämä on iso, mielenkiintoinen palapeli”, Liisi pohtii ja lisää, että hänelle työskentely suomalaisessa kasvipohjaisia tuotteita valmistavassa yrityksessä on itsessään merkityksellistä.

Hän myös kehuu omaa tiimiään, joka on pieni, toimiva ja innostava.

”Työskentelemme innovatiivisesti ja tavoitteellisesti ja teemme läheistä yhteistyötä myynnin ja laatupuolen kanssa. On ollut kiva huomata, että pyrimme jatkuvasti parantamaan. Tekeminen ei ole pysähtynyttä.”

Liisi on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri ja hän on opiskellut elintarvike-ekonomiaa Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Lisäksi hänellä on pohjakoulutuksena kokin tutkinto, mikä antaa konkreettista ymmärrystä ravintolapuoleen ja siihen, mitä ihmiset oikeasti syövät.

”Olen toki aina käyttänyt rypsiöljyä, koska se on maultaan mietoa ja sopii siten kaikkeen ruoanlaittoon. Kun tietää terveysvaikutukset, ovat valintaperusteet olleet selvät. Rypsissä ja rapsissa ihan uutta on ollut se, kuinka paljon öljykasvin siemenestä saa aikaiseksi ja kuinka hieno raaka-aine se siksi on”, Liisi kehuu.

Rypsin ja rapsin siemenet käytetään Apetitin kasviöljynpuristamossa lähes 100 prosenttisesti, jolloin jätettä tai hävikkiä tulee äärimmäisen vähän. Siemenistä saadaan öljyn lisäksi puristetta sekä rypsinsiemenjauhetta. BlackGrain from Yellow Fields -rypsinsiemenjauhe eli rypsi-ingredientti on Apetitin rypsistä kehittämä uudenlainen kasvisproteiini, jota valmistetaan puristetusta rypsinsiemenkakusta.

”Myös Kantvikin tehtaan valmistustapa oli minulle uutta. On hienoa nähdä, miten öljy valmistetaan puristamalla ilman kemikaaleja.”

Kotimainen ruoka lähellä sydäntä

Liisi tunnustautuu kotimaisten elintarvikkeiden faniksi.

”Tykkään ruoanlaitosta ja teen paljon ruokaa. Arvostan suomalaisia elintarvikkeita ja ruoantuottajia. Kotimainen ruokahan on todella puhdasta ja laadukasta, mikä ei ole mikään itsestäänselvyys. Suomalaisessa ruoassa nousevat esiin puhtaat maut sekä sesongin maut, mikä liittyy meidän vuodenaikoihimme ja niiden vaihteluun.”

Apetitin valikoimissa on kymmeniä vähittäiskaupan tuotteita. Liisin suosikkituote löytyy luonnollisesti kasviöljyhyllystä, mutta intohimoisella ruoanlaittajalla on selkeä suosikki myös pakastetuoteryhmästä.

”Tällä hetkellä suosikkituotteeni kasviöljyistä on Neito Sirtuunanmakuinen rypsiöljy. Syön paljon salaatteja ja se on todella toimiva tuote. Odotan innolla, kun keväällä tulee kauppoihin meidän mahtavat uutuutemme, joista uskon myös muiden lisäkseni tykkäävän! Pakasteista puolestaan Peruna-keittokasvis -sekoitus on loistava! Ei tarvitse pilkkoa mitään. Se on kestosuosikki, joka toimii kaikenlaisissa keitoissa! Pakastettu porkkana on makeaa ja hyvää.”