Liiketoimintakatsaus Q1 2022

Liiketoimintakatsaus Q1 2022

Toimitusjohtaja Esa Mäki:

”Voimakas tuotantopanosten hintojen nousu painoi jatkuvien toimintojen ensimmäisen neljänneksen tulosta. Ruokaratkaisuissa kannattavuutta heikensivät erityisesti kohonneet energiakustannukset. Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasittivat puolestaan korkeat raaka-aine- ja rahtikustannukset. Kohonneiden kustannusten vieminen myyntihintoihin tulee jatkumaan molemmissa liiketoiminnoissa.  

Ilmoitimme joulukuun lopussa, että Apetit sopi Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille. Liiketoimintakauppa sisälsi Avenan Viron ja Liettuan yhtiöiden liiketoiminnan. Molempien yhtiöiden liiketoimintakaupat toteutuivat suunnitellusti maaliskuun aikana. Samassa yhteydessä päätimme sulkea Latvian yhtiön ja ajaa alas sen liiketoiminnan. Latvian yhtiö on pääasiassa toiminut Liettuassa hankitun vehnän ja öljykasvien logistisena tukena.

Maaliskuussa ilmoitimme Viljakauppa-liiketoiminnan Suomen toimintojen myymisestä Berner Oy:lle. Järjestely toteutetaan liiketoimintakauppana sisältäen Avenan kotimaan viljakauppaliiketoiminnan sekä viljavarastot ja satamaoperaatiot Suomessa. Kaupan odotetaan toteutuvan toisen vuosineljänneksen aikana. Toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisen hyväksyntää.

Toteutuessaan Viljakauppa-liiketoiminnasta luopuminen parantaa Apetitin kannattavuutta ja mahdollistaa keskittymisen jalostavien liiketoimintojen eli Ruokaratkaisuiden ja Öljykasvituotteiden kasvattamiseen ja kehittämiseen. Viljakaupan toimintaympäristö ja kilpailutilanne on muuttunut rajusti viime vuosina. Toimintaedellytykset ovat tulleet jatkuvasti haastavammaksi puhtaasti viljakauppiaana toimivalle yritykselle.

Tulevalla viljelykaudella lähdemme viljelyttämään vakiintunutta määrää eli reilua 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia. Sopimusviljelytyksen ohessa jatkamme koetilallamme useita hankkeita, joissa muun muassa etsimme keinoja maaperän kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseen sekä kehitämme eri palkokasvien, kuten kikherneen viljelyä, vastaamaan teollisuuden tarpeita. Näin meillä on mahdollisuus edelleen kasvattaa kotimaisuusastettamme ja omavaraisuuttamme erikoiskasvien osalta.

Jatkamme työtämme öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamiseksi kotimaassa. Öljykasvien voimakkaan hinnannousun myötä viljelyn kannattavuus on myös viljelijän näkökulmasta houkuttelevalla tasolla ja raaka-aineella on varma kysyntä kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Korkealaatuista rypsiöljyä arvostetaan ja kysytään kaikissa myyntikanavissa: teollisuudessa, ammattikeittiöissä ja vähittäiskaupassa. Myös pientuotannossa oleva rypsi-ingredientti BlackGrain vastaa tarpeeseen lisätä kasvipohjaisia proteiineja. Olemme kehitystyössämme edistäneet valmistuksen siirtämistä teolliseen mittakaavaan.

Apetit on yritysvastuuohjelmassaan ottanut tavoitteekseen oman toiminnan CO2-päästöjen vähentämisen 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Merkittävimmät päästövähennykset syntyvät viime vuonna käyttöön otetusta Kantvikin kasviöljynpuristamon yhteyteen valmistuneesta bioenergialaitoksesta sekä Säkylään toteutettavasta uudesta energiaratkaisusta.

Säkylän pakastetehtaalle toteutettavan lämmön talteenottoon ja uusiutuvan energian käyttöön perustuva energiaratkaisu pienentää tehtaan CO2-päästöjä jopa 80 prosenttia. Uusi energiaratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 toisella neljänneksellä. Tähän mennessä olemme vähentäneet konsernin päästöjä yli 50 prosentilla yritysvastuuohjelmamme vertailuvuodesta. Fossiilisista energialähteistä luopuminen ja kiinteä sähkön hinta tasaavat myös konsernin energiakustannuksia merkittävästi lähivuosina.

Apetit on kokonaisuutena onnistunut tavoitteessaan turvata henkilöstön terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa koronapandemian aikana. Pandemiasta aiheutuneet sairaspoissaolot ovat kuitenkin merkittävästi lisääntyneet alkuvuoden aikana.

Apetit jatkaa työtä kestävän ruokaketjun edistämiseksi kannattavasti.”

Liittyvät artikkelit

Luktstörningar från Avena Kantviks fabrik i närområdet - åtgärder har vidta...

Avena Kantvik Oy, meddelande 8.12.2021 kl 8.00 Luktstörningar har under den senaste tiden observerats i närområdet av Avena Kantviks fabrik. Källan till luktstörningarna är gasluktstvättaren som togs i bruk i december 2020 vid växtoljepresseriet. Den nya gasluktstvättaren, s.k. skrubber, är en del av Avena Kantvik fabrikens nya helhetsomfattande energilösningar. Hösten 2021 tog Avena Kantvik i bruk den nya bioenergianläggningen och övergick därmed från användningen av fossila bränslen till användningen av förnybara energikällor. Den nya energilösningen minskar betydligt på Avena Kantviks koldioxidutsläpp. Luktgaserna har tidigare bränts, men den nuvarande energilösningen möjliggör inte förbränning av luktgaser. Luktgaserna behandlas med skrubbern. Optimeringar av skrubbern har utförts under våren och sommaren. Skrubbern eliminerar, som planerat, nästan 100 % av det svavelvätet som bildas i fabrikens pressningsprocess för vegetabiliska oljor. Det har inte förekommit störningar i Avenas skrubber. Skrubberns mätutrustning kalibreras regelbundet och dess funktion övervakas i realtid. Faktorer, som kunde påverka uppkomsten av lukter vid olika tidpunkter av dygnet förekommer inte. Avenas fabrik är inte helt luktfri och väderleksförhållandena påverkar avsevärt spridningen av lukter. Det är möjligt att lukter sprids i närområdet beroende på väderleken. Produktionsanläggningens luktutsläpp är inte skadlig för hälsan. Avena utför veckovis egenkontroll i Kantviksområdet, och har utökat egenkontrollen i närområdena till följd av att kommunen och fabriken kontaktats i ärendet. Den nya energilösningen och skrubbern behöver ännu optimeras och åtgärderna för att minska på luktstörningar pågår. Avena arbetar för närvarande tillsammans med leverantören av anläggningen, för att hitta lämpliga lösningar för att åtgärda situationen. Målsättningen är att testningen av alternativ teknik påbörjas i januari 2022. Avena samarbetar i ärendet med Kyrkslätt kommunala miljöinspektion, ELY-centralen samt Esboregionens miljöhälsa. Vi strävar efter att så snart som möjligt minska på luktstörningarna. Avena Kantvik ber om ursäkt för eventuella luktstörningar som uppstår under optimeringen av processen.  Tilläggsuppgifter och avvikande luktstörningar riktas till: Avena Kantvik Oy, Toni Oravakangas, tfn. 010 402 2352 eller

Avena Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle - toimenpiteet hajuhait...

Avena Kantvik Oy, tiedote 8.12.2021 klo 8.00 Avena Kantvikin tehtaan lähiympäristössä on viime aikoina tunnistettu hajuhaittoja. Hajuhaittojen lähde on kasviöljynpuristamon vuonna 2020 joulukuussa käyttöönotettu hajukaasupesuri. Uusi hajukaasupesuri on osa Avena Kantvikin tehtaan uutta kokonaisvaltaista energiaratkaisua, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä on pääosin luovuttu ja siirrytty uusiutuviin energialähteisiin syksyllä 2021 käyttöönotetussa bioenergialaitoksessa. Uusi energiaratkaisu pienentää Avena Kantvikin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Aikaisemmin hajukaasut on poltettu, mutta nykyinen energiaratkaisu ei mahdollista hajukaasujen polttamista, vaan hajukaasut käsitellään pesurilla. Hajukaasupesurin optimointia on suoritettu viime kevään ja kesän aikana. Pesuri poistaa suunnitellusti tehtaan kasviöljynpuristusprosessissa syntyvät rikkivedyt lähes 100-prosenttisesti. Avenan hajukaasukaasupesurissa ei ole ollut toimintahäiriötä. Hajukaasupesurin mittalaitteet kalibroidaan säännöllisesti ja pesurin toimintaa valvotaan reaaliaikaisesti. Avena Kantvikin tuotantoprosessi on jatkuvatoimista ja muutokset prosessissa ovat hyvin vähäisiä. Muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa hajujen muodostumisen eri vuorokauden aikoina ei ole. Avenan tehdas ei ole täysin hajuton ja sääolot vaikuttavat oleellisesti hajujen leviämiseen. On mahdollista, että sääolojen vaikutuksesta hajuja voi kantautua lähialueelle. Tuotantolaitoksen hajukaasupäästöt eivät kuitenkaan aiheuta terveyshaittaa. Avena tekee viikoittaista omavalvontaa Kantvikin alueella, ja on kuntaan ja tehtaalle tulleiden yhteydenottojen myötä laajentanut omavalvontaa lähialueilla. Uusi energiaratkaisu hajukaasupesureineen vaatii vielä optimointia ja toimenpiteet hajuhaittojen pienentämiseksi ovat käynnissä. Avena etsii laitevalmistajien kanssa parhaillaan sopivaa ratkaisua tilanteen korjaamiseksi ja tavoitteena on käynnistää vaihtoehtoisten tekniikoiden testaaminen tammikuussa 2022. Avena tekee asian osalta yhteistyötä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan, ELY-keskuksen ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Tavoitteena on vähentää hajuhaittoja mahdollisimman pian. Avena Kantvik pahoittelee mahdollisia hajuhaittoja prosessin optimoinnin ajan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: Avena Kantvik Oy, Toni Oravakangas, puh. 010 402 2352 tai

Toimitusjohtajan katsaus Q3/2021

Toimitusjohtaja Esa Mäki, heinä-syyskuu 2021: ”Apetit-konsernin liikevaihto vuoden kolmannella neljänneksellä laski kannattavuuden kuitenkin parantuessa lievästi vertailukauteen nähden. Öljykasvituotteissa raaka-aineen hinnan poikkeuksellinen ja nopea nousu on kesästä alkaen pienentänyt jalostusmarginaalia. Viljakaupan liikevaihto laski selvästi heikon sadon vuoksi pienentyneiden volyymien johdosta ja kannattavuus jäi hieman vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa tuloskehitys on puolestaan jatkunut vahvana. Ruokaratkaisuissa vähittäiskauppakysyntä oli hyvällä tasolla. Myös Food service -kanava on jatkanut palautumistaan pandemian ajan matalasta tasosta. Itämeripäivänä Suomen kouluissa ja päiväkodeissa lanseerattu Itämeren kalapuikko lisäsi yksittäisenä tuotteena kanavan myyntiä merkittävästi. Näiden lisäksi vienti erityisesti Ruotsiin on kasvanut edelleen. Logistiikan, energian ja pakkausmateriaalien hintojen nousu aiheuttaa korotuspaineita myyntihintoihin. Valmistelevat työt, kuten suunnittelu sekä laite- ja komponenttitilaukset Pudasjärven pizzatehtaan investoinnin osalta ovat edenneet suunnitellussa aikataulussa. Investointi kattaa koko tuotantolaitteiston uudistamisen nykyisessä tehdasrakennuksessa. Samanaikaisesti edistämme valikoimauudistusta tuotekehityksessä: tavoitteenamme on tarjota suomalaisille entistä herkullisempaa pakastepizzaa, mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista. Uudistunut pizzavalikoima tuodaan markkinoille ensi vuoden aikana. Tuotannon tehokkuuden parantaminen on keskeinen osa toimintaamme ja kannattavuuden parantamista. Säkylässä olemme investoineet raaka-aineiden käsittelyyn uusimalla kasvisten pesuun käytettävän laitteiston. Uudet harjapesurit pienentävät merkittävästi vedenkäyttöä. Investointi on merkittävää myös raaka-ainetehokkuuden näkökulmasta: tehokkaamman pesun ansiosta kasviksista jää enemmän prosessoitavaa tuotantoon. Uudistamme herneen vastaanottoa tuotantolinjan alkupäässä investoimalla puhdistus- ja prosessointilaitteistoon kapasiteetin lisäämiseksi. Herne tulee saada pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa, mikä luonnollisesti rajaa viljelyaluetta tehtaan lähiympäristöön, mutta on myös suoraan riippuvainen tuotannon kyvykkyydestä herneen nopeaan käsittelyyn. Herne on Apetitin merkittävin vientituote; sitä viedään erityisesti Italiaan ja Ruotsiin. Investointi tukee mahdollisuuksiamme kasvattaa herneen vientiä tulevaisuudessa. Ruoan vähittäiskauppamyynti Ruotsissa on kehittynyt odotustemme mukaisesti. Syksyn aikana lanseeraamme wok-vihannekset sekä uuden vihannessekoituksen Ruotsin markkinoille. ICA:n lisäksi olemme kuluvan vuoden aikana saaneet jalansijaa myös muissa Ruotsin vähittäiskauppaketjuissa. Ruoan viennin arvo kasvoi ja oli tammi-syyskuussa 4,4 (3,9) miljoonaa euroa, vaikka herneen vientimäärä jää merkittävästi viime vuodesta. Avomaan kasvisten sadosta näyttää tulevan kokonaisuudessaan kohtalainen. Varhaiskasvien, kuten herneen ja pinaatin, sato kärsi kuumasta ja kuivasta kesästä. Öljykasvituotteissa raaka-aineiden hinnannousu on ollut poikkeuksellisen suurta: raaka-aineen hinnat ovat nousseet vuodessa noin 70 prosenttia. Kovinta nousutahti on ollut kesän jälkeen. Korkealle kohonneen raaka-ainekustannuksen lisäksi Öljykasvituotteiden kannattavuutta painavat kasvaneet rahtikustannukset. Raaka-aine- ja rahtikustannusten ei odoteta laskevan lähitulevaisuudessa, mikä heikentääkin Öljykasvituotteiden näkymiä loppuvuoden aikana. Rypsi-ingredientin pientuotannon ylösajo laitteiston testaamiseksi alihankkijan tiloissa alkoi syyskuussa. Pientuotannon käynnistyminen mahdollistaa aiempaa suuremmat volyymit ja asiakkaamme pääsevät testaamaan ingredienttiä myös omissa tuotteissaan. Asiakastoimitusten lisäksi jatkamme omaa testaustamme ingredientin loppukäyttökohteista sekä tuoteperheen mahdollisesta laajentamisesta. Ingredienttiä tullaan käyttämään myös Apetitin kasvispyöryköissä, jotka lanseerataan ammattikeittiöille vuoden 2022 alussa. Samanaikaisesti suunnittelemme kaupallisen mittakaavan tuotannon käynnistämistä. Viimeisimpien satoarvioidemme mukaan rypsi- ja rapsisato kasvaa reilun kolmanneksen. Syysrypsin viljelypinta-ala kasvoi edelliseen satokauteen verrattuna, mitä voi pitää hyvänä uutisena: syysöljykasvit ovat kevätöljykasveja satoisampia ja kestävämpiä tuholaisille. Iloksemme onnistuimme myös omassa tavoitteessamme kasvattaa sopimusviljelijöiden määrää ja sopimusalaa. Viljojen osalta Suomen satotaso jää heikoksi ja myös Baltiassa selvästi viime vuotta pienemmäksi. Tietyistä  viljalaaduista on jopa selkeää puutetta. Viljojen hinnat ovat nousseet sekä kotimaassa että maailmanmarkkinoilla voimakkaasti erityisesti loppukesästä alkaen. Covid-19-pandemiaan liittyneitä poikkeusjärjestelyjä on purettu konsernissa valtakunnallisten suositusten mukaisesti. Olemme läpi pandemian onnistuneet hyvin tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa.”