Toimitusjohtajan katsaus H1/2021

Toimitusjohtajan katsaus H1/2021

Toimitusjohtaja Esa Mäki:

”Apetit-konsernin liikevaihto laski ja kannattavuus heikkeni vertailukauteen nähden Viljakaupan edelleen heikentyneen tuloksen seurauksena. Öljykasvituotteissa vahva tuloskehitys jatkui vuoden toisella neljänneksellä. Ruokaratkaisujen tulos parani vertailukauteen nähden, jääden kuitenkin kausiluontoisesti lievästi miinukselle. Myönteistä on, että jalostavien liiketoimintojen tuloskehitys näyttää koko alkuvuoden osalta hyvältä.

Ruokaratkaisuissa vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana toisella neljänneksellä; myyntiä piristivät erityisesti keväällä lanseeratut grillikauteen suunnatut kasvissekoitukset. Food service -kanavassa on myös nähty selkeää palautumista koronapandemian vaikutuksista. Erityisen ilahduttavaa on se, että kannattavuus parani selvästi kaikissa myyntikanavissa.

Ilmoitimme toukokuussa investoivamme noin 2 miljoonaa euroa uuteen pakastepizzalinjastoon Pudasjärven tehtaalla. Investointi kattaa koko tuotantolaitteiston uudistamisen nykyisessä tehdasrakennuksessa. Investoinnin myötä Apetitin pakastepizzaperhe kokee merkittäviä uudistuksia ennen kaikkea maun ja rakenteen osalta: haluamme tarjota suomalaisille entistä herkullisempaa pakastepizzaa, mahdollisimman kotimaisista raaka-aineista. Uudistunut pizzavalikoima tuodaan markkinoille ensi vuoden aikana.

Ruotsin vähittäiskauppamyynti on jatkanut kasvuaan tavoitteidemme mukaisesti koko alkuvuoden, ja viime aikoina olemme nähneet pientä piristymistä myös Ruotsin ammattikeittiöpuolella. Ruoan viennin arvo kasvoi kolmanneksella tammi-kesäkuussa ja oli noin 2,5 miljoonaa euroa.

Öljykasvituotteiden kysyntä oli vahvaa kaikissa tuoteryhmissä myös toisella vuosineljänneksellä, ja lopputuotteiden hinnat nousivat selvästi kohonneen raaka-ainekustannuksen myötä. Myös Food service -kanavan kysyntä palautui kauden lopulla koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Erinomaiseen tulokseen vaikutti kysynnän lisäksi hyvä jalostusmarginaali.

Rypsi-ingredientin osalta olemme keskittyneet tuotekehityshankkeen kaupallistamiseen. Elo-syyskuussa käynnistämme ingredientin koetuotannon alihankkijan tiloissa. Tuotanto toimitetaan loppuvuodesta sekä asiakkaiden tuotantotestaukseen että myyntiin. Alkuvaiheessa ingredientin lopputuotekäyttö keskittyy kasviproteiinituotteisiin sekä gluteenittomaan leivontaan. Tavoitteenamme on käynnistää kaupallisen mittakaavan tuotanto vuoden 2022 aikana.

Kantvikin bioenergialaitos otettiin käyttöön elokuun alussa: se pienentää merkittävästi sekä konsernin hiilidioksidipäästöjä että energiakustannuksia. Rypsinsiemenen puristaminen kasviöljyksi on konsernin energiaintensiivisin tuotantoprosessi.

Viljakaupan tulosta heikensi kansainväliseen vehnäkauppaan liittynyt vaikea markkinatilanne sekä epäonnistunut reagointi vaikeasti ennakoitaviin markkinamuutoksiin. Venäjän asettamien vientimaksujen aiheuttaman tarjontapiikin jälkeen vehnän kansainvälinen kysyntä oli erittäin heikkoa maalis-huhtikuussa. Tämän johdosta Baltian maissa olleet suuret vehnävarastot toimitettiin kokonaisuudessaan asiakkaille merkittävällä tappiolla touko-kesäkuussa. Lisäksi viljan vienti kotimaasta on alkuvuonna jäänyt normaalia vähäisemmäksi edellisvuoden pienen sadon johdosta.

Covid-19-pandemiaan liittyneet poikkeusjärjestelyt jatkuvat konsernissa; seuraamme tilannetta aktiivisesti ja reagoimme mahdollisiin muutoksiin. Olemme läpi pandemian onnistuneet tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa.

Meneillään olevaa viljelykautta on ensisijaisesti leimannut kuumuus ja kuivuus. Siitä huolimatta syysöljykasvit ovat menestyneet erinomaisesti. Kokonaisuudessaan kotimaisten öljykasvien viljelyala kasvoi tänä vuonna lähes kolmanneksella viime vuodesta ja satonäkymät ovat myönteiset. Apetitin systemaattinen työ öljykasvien viljelypinta-alan ja -innokkuuden lisäämiseksi jatkuu: öljykasvien sopimusviljely on lähes kaksinkertaistunut edellisvuodesta. Kotimaisen viljasadon puolestaan odotetaan jäävän keskimääräistä heikommaksi. Baltiassa sadosta odotetaan kohtuullista, mutta edellisvuoden ennätyssatoa selkeästi pienempää. Avomaan kasvisten sadosta odotetaan hernettä lukuun ottamatta kohtalaista.

Yritysvastuu on keskeinen osa Apetitin liiketoimintaa kaikkialla arvoketjussa, pellolta pöytään saakka. Esimerkkinä tästä kehitämme jatkuvasti olemassa olevia sekä uusia tuotteita, jotka vastaavat kasvavaan kuluttajakysyntään kestävien ruokavalintojen osalta. Syksyn aikana vahvistamme lähikalastrategiaamme laajentamalla tuoteperhettä Itämeren kalapuikolla, joka valmistetaan herkullisesta Itämeren silakasta. Kotimaisen kalan käytön kasvattamisella on merkittävä vaikutus sekä sisävesiemme että Itämeren hyvinvointiin: esimerkiksi vuonna 2020 käyttämällämme särjellä poistimme järvistä fosforia määrän, joka olisi kasvattanut 60 000 ämpärillisen verran sinilevää. Kestävillä ruokavalinnoillamme on merkitystä.”

Liittyvät artikkelit

Liiketoimintakatsaus Q1 2022

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Voimakas tuotantopanosten hintojen nousu painoi jatkuvien toimintojen ensimmäisen neljänneksen tulosta. Ruokaratkaisuissa kannattavuutta heikensivät erityisesti kohonneet energiakustannukset. Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasittivat puolestaan korkeat raaka-aine- ja rahtikustannukset. Kohonneiden kustannusten vieminen myyntihintoihin tulee jatkumaan molemmissa liiketoiminnoissa.   Ilmoitimme joulukuun lopussa, että Apetit sopi Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille. Liiketoimintakauppa sisälsi Avenan Viron ja Liettuan yhtiöiden liiketoiminnan. Molempien yhtiöiden liiketoimintakaupat toteutuivat suunnitellusti maaliskuun aikana. Samassa yhteydessä päätimme sulkea Latvian yhtiön ja ajaa alas sen liiketoiminnan. Latvian yhtiö on pääasiassa toiminut Liettuassa hankitun vehnän ja öljykasvien logistisena tukena. Maaliskuussa ilmoitimme Viljakauppa-liiketoiminnan Suomen toimintojen myymisestä Berner Oy:lle. Järjestely toteutetaan liiketoimintakauppana sisältäen Avenan kotimaan viljakauppaliiketoiminnan sekä viljavarastot ja satamaoperaatiot Suomessa. Kaupan odotetaan toteutuvan toisen vuosineljänneksen aikana. Toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Toteutuessaan Viljakauppa-liiketoiminnasta luopuminen parantaa Apetitin kannattavuutta ja mahdollistaa keskittymisen jalostavien liiketoimintojen eli Ruokaratkaisuiden ja Öljykasvituotteiden kasvattamiseen ja kehittämiseen. Viljakaupan toimintaympäristö ja kilpailutilanne on muuttunut rajusti viime vuosina. Toimintaedellytykset ovat tulleet jatkuvasti haastavammaksi puhtaasti viljakauppiaana toimivalle yritykselle. Tulevalla viljelykaudella lähdemme viljelyttämään vakiintunutta määrää eli reilua 30 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia. Sopimusviljelytyksen ohessa jatkamme koetilallamme useita hankkeita, joissa muun muassa etsimme keinoja maaperän kasvukunnon ja vesitalouden parantamiseen sekä kehitämme eri palkokasvien, kuten kikherneen viljelyä, vastaamaan teollisuuden tarpeita. Näin meillä on mahdollisuus edelleen kasvattaa kotimaisuusastettamme ja omavaraisuuttamme erikoiskasvien osalta. Jatkamme työtämme öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamiseksi kotimaassa. Öljykasvien voimakkaan hinnannousun myötä viljelyn kannattavuus on myös viljelijän näkökulmasta houkuttelevalla tasolla ja raaka-aineella on varma kysyntä kotimaisessa elintarviketeollisuudessa. Korkealaatuista rypsiöljyä arvostetaan ja kysytään kaikissa myyntikanavissa: teollisuudessa, ammattikeittiöissä ja vähittäiskaupassa. Myös pientuotannossa oleva rypsi-ingredientti BlackGrain vastaa tarpeeseen lisätä kasvipohjaisia proteiineja. Olemme kehitystyössämme edistäneet valmistuksen siirtämistä teolliseen mittakaavaan. Apetit on yritysvastuuohjelmassaan ottanut tavoitteekseen oman toiminnan CO2-päästöjen vähentämisen 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Merkittävimmät päästövähennykset syntyvät viime vuonna käyttöön otetusta Kantvikin kasviöljynpuristamon yhteyteen valmistuneesta bioenergialaitoksesta sekä Säkylään toteutettavasta uudesta energiaratkaisusta. Säkylän pakastetehtaalle toteutettavan lämmön talteenottoon ja uusiutuvan energian käyttöön perustuva energiaratkaisu pienentää tehtaan CO2-päästöjä jopa 80 prosenttia. Uusi energiaratkaisu on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 toisella neljänneksellä. Tähän mennessä olemme vähentäneet konsernin päästöjä yli 50 prosentilla yritysvastuuohjelmamme vertailuvuodesta. Fossiilisista energialähteistä luopuminen ja kiinteä sähkön hinta tasaavat myös konsernin energiakustannuksia merkittävästi lähivuosina. Apetit on kokonaisuutena onnistunut tavoitteessaan turvata henkilöstön terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa koronapandemian aikana. Pandemiasta aiheutuneet sairaspoissaolot ovat kuitenkin merkittävästi lisääntyneet alkuvuoden aikana. Apetit jatkaa työtä kestävän ruokaketjun edistämiseksi kannattavasti.”

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2021

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetit-konsernin liikevaihto viimeisellä neljänneksellä säilyi vertailukauden tasolla kannattavuuden kuitenkin heikentyessä. Kannattavuutta loppuvuodesta heikensivät erityisesti energiakustannusten nousu ja öljykasviraaka-aineen kesästä saakka jatkunut kallistuminen. Vuositasolla liikevoittomme jäi edellisvuodesta johtuen Viljakauppa-liiketoiminnan heikosta kannattavuudesta. Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasitti ennätyskorkealle noussut raaka-aineen hinta ja kohonneet logistiikkakustannukset. Jalostusmarginaalin osalta tilanne säilyy haasteellisena alkuvuonna. Ruokaratkaisuissa kehitys on puolestaan pääosin ollut erittäin positiivista. Ruoan vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana vuoden loppuun saakka. Kysyntä Food service -kanavassa jatkoi myös palautumistaan. Ruoan viennissä vahvistimme asemaamme erityisesti Ruotsin vähittäiskaupassa uusien asiakkuuksien myötä. Vaikka hernesato jäi merkittävästi tavoitteesta, mikä teki loven viennin volyymeihin loppuvuodesta, kasvoi viennin kokonaisarvo vuositasolla 5 prosenttia. Kannattavuus parani kaikissa myyntikanavissa. Myös toimitusvarmuutemme on säilynyt erinomaisella tasolla. Öljykasvituotteet-liiketoiminnassa olemme jatkaneet systemaattista työtä uuden rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi kuluneen vuoden aikana. BlackGrain from Yellow Fields -nimellä kulkevan kasviproteiinin pientuotanto käynnistyi lokakuussa 2021. Pientuotannon käynnistyttyä asiakkaat pääsevät testaamaan BlackGrainia omassa tuotekehityksessään. Apetitilla BlackGrainia on kokeiltu kaupallisessa tuotteessa ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022 HoReCa-markkinoille lanseerattavissa uusissa Apetit Minijauhispyöryköissä.  Kantvikin bioenergialaitos otettiin tuotannolliseen käyttöön loppuvuodesta. Laitos pienentää merkittävästi sekä konsernin hiilidioksidipäästöjä että energiakustannuksia. Saamme hyödynnettyä bioenergialaitoksessa myös tuotannon sivujakeet, kuten siementen mukana tulevat oljet, täysimääräisesti. Sivujakeiden osuus polttoaineiden kokonaismäärästä on noin 10 prosenttia. Investoinnin kokonaisarvo oli noin 7 miljoonaa euroa. Olemme onnistuneet Kantvikin öljynpuristamon tuotannon tehokkuuden parantamisessa kauttaaltaan: öljynpuristamolla saavutettiin ennätykset sekä rypsin puristamisen että öljyn raffinoinnin eli puhdistamisen osalta. Kotimaisten öljykasvien viljelyn lisääntyminen tavoitteemme mukaisesti tukee työtämme Öljykasvituotteiden kannattavuuden parantamiseksi uudella satokaudella. Apetit-konsernin tytäryhtiö Avena Nordic Grain sopi joulukuussa Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille, joka on johtava maatalousalan toimija Baltian maissa. Liiketoimintakauppa on strategiamme mukainen ja tervehdyttää merkittävästi Viljakaupan liiketoimintaa. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Vaihteleva koronatilanne on edellyttänyt meiltä joustavuutta ja kyvykkyyttä erilaisten poikkeusjärjestelyjen läpiviennissä. Kaikesta huolimatta olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa. Tästä suuri kiitos koko henkilökunnallemme. Apetit on vuoden 2021 keväällä julkaistussa yritysvastuuohjelmassaan asettanut tavoitteita arvoketjun jokaiseen vaiheeseen. Merkittävänä tavoitteena on oman toimintamme ilmastovaikutuksien pienentäminen, joiden osalta olemme tunnistaneet oleelliseksi vaikutukset energian käytöstä. Sekä Kantvikin että Säkylän merkittävät investoinnit uusiutuvan energian käyttöön sekä energia- ja materiaalitehokkuuden kehittämiseen pienentävät ilmastovaikutuksiamme merkittävästi. Niiden yhteenlaskettu vaikutus vie meitä isoin askelin kohti tavoitettamme, omien suorien CO2-päästöjemme vähentämistä 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.”

Luktstörningar från Avena Kantviks fabrik i närområdet - åtgärder har vidta...

Avena Kantvik Oy, meddelande 8.12.2021 kl 8.00 Luktstörningar har under den senaste tiden observerats i närområdet av Avena Kantviks fabrik. Källan till luktstörningarna är gasluktstvättaren som togs i bruk i december 2020 vid växtoljepresseriet. Den nya gasluktstvättaren, s.k. skrubber, är en del av Avena Kantvik fabrikens nya helhetsomfattande energilösningar. Hösten 2021 tog Avena Kantvik i bruk den nya bioenergianläggningen och övergick därmed från användningen av fossila bränslen till användningen av förnybara energikällor. Den nya energilösningen minskar betydligt på Avena Kantviks koldioxidutsläpp. Luktgaserna har tidigare bränts, men den nuvarande energilösningen möjliggör inte förbränning av luktgaser. Luktgaserna behandlas med skrubbern. Optimeringar av skrubbern har utförts under våren och sommaren. Skrubbern eliminerar, som planerat, nästan 100 % av det svavelvätet som bildas i fabrikens pressningsprocess för vegetabiliska oljor. Det har inte förekommit störningar i Avenas skrubber. Skrubberns mätutrustning kalibreras regelbundet och dess funktion övervakas i realtid. Faktorer, som kunde påverka uppkomsten av lukter vid olika tidpunkter av dygnet förekommer inte. Avenas fabrik är inte helt luktfri och väderleksförhållandena påverkar avsevärt spridningen av lukter. Det är möjligt att lukter sprids i närområdet beroende på väderleken. Produktionsanläggningens luktutsläpp är inte skadlig för hälsan. Avena utför veckovis egenkontroll i Kantviksområdet, och har utökat egenkontrollen i närområdena till följd av att kommunen och fabriken kontaktats i ärendet. Den nya energilösningen och skrubbern behöver ännu optimeras och åtgärderna för att minska på luktstörningar pågår. Avena arbetar för närvarande tillsammans med leverantören av anläggningen, för att hitta lämpliga lösningar för att åtgärda situationen. Målsättningen är att testningen av alternativ teknik påbörjas i januari 2022. Avena samarbetar i ärendet med Kyrkslätt kommunala miljöinspektion, ELY-centralen samt Esboregionens miljöhälsa. Vi strävar efter att så snart som möjligt minska på luktstörningarna. Avena Kantvik ber om ursäkt för eventuella luktstörningar som uppstår under optimeringen av processen.  Tilläggsuppgifter och avvikande luktstörningar riktas till: Avena Kantvik Oy, Toni Oravakangas, tfn. 010 402 2352 eller