Toimitusjohtajan katsaus Q4/2020

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2020

Toimitusjohtaja Esa Mäki:

Jatkoimme määrätietoisesti kannattavuutemme parantamista vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vuositasolla kannattavuus parani lähes 9 miljoonaa euroa. Kannattavuuden parantumista ovat pääosin tukeneet Apetit-brändituotteiden vahva kysyntä vähittäiskaupassa, tehokkuuden parantaminen omassa toiminnassamme sekä kaupalliset onnistumiset niin kotimaassa kuin viennissä. Viljakaupassa olemme strategiamme mukaisesti keskittyneet kaupankäynnin kyvykkyyden kehittämiseen: olemme pääosin onnistuneet tavoitteessamme, vaikka loppuvuonna näkemyksemme viljan hinnan kehityksestä vaikuttikin negatiivisesti kannattavuuteen. 

Vuoden viimeisellä neljänneksellä Covid-19-pandemian vaikutukset näkyivät edelleen voimakkaimmin Ruokaratkaisujen Food service -kanavassa, jonka liikevaihto huolimatta myynnin osittaisesta palautumisesta loppuvuoden aikana jäi edellisvuodesta. Muissa kanavissa, erityisesti vähittäiskaupassa ja viennissä, pakasteiden myynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna. Öljykasvituotteissa ja Viljakaupassa Covid-19-pandemian vaikutukset jäivät edelleen vähäisiksi.  

Apetitin yksi strategisista painopistealueista on Ruotsin markkinan vahvistaminen ruoan viennin kärkenä. Olemme edenneet tavoitteessamme Ruotsin vähittäiskaupassa ja marraskuussa teimme sopimuksen tuotteidemme myynnistä ammattikeittiöihin paikallisen kumppanin kanssa Ruotsissa. Yhteistyö käynnistyi helmikuun alussa. Jatkamme systemaattisesti viennin kasvattamista valikoiduilla markkinoilla. Vuonna 2020 ruoan viennin arvo oli 5,3 miljoonaa euroa.  

Euroopan komissio myönsi joulukuussa uuselintarvikeluvan rypsi-ingredientille eli BlackGrain from Yellow Fields -rypsinsiemenjauheelle. Uuselintarvikelupa on sinetti sille tuotekehitystyölle, jota olemme tehneet BlackGrainin parissa jo vuosia. Sen myötä jatkamme myös uusien rypsipohjaisten ingredienttien kehitystyötäLisäksi edistämme ingredientin kaupallistamiseen liittyvien vaihtoehtojen arviointia. 

Kantvikin kasviöljynpuristamon yhteyteen rakenteilla olevan bioenergialaitoksen käyttöönotto viivästyy edelleen laitetoimittajaan liittyen. Arvioimme parhaillaan eri toteutusvaihtoehtoja rakennustöiden loppuun saattamiseksiLaitoksen rakennusvaihe on jo pitkällä ja tavoittelemme bioenergialaitoksen käyttöönottoa kesän 2021 aikana. 

Kotimaisen rypsi- ja rapsiraaka-aineen saatavuuden varmistamiseksi jatkamme edelleen määrätietoista työtä öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamiseksi. Tukes myönsi joulukuussa 2020 öljykasvien siementen peittaukseen käytettävälle aineelle poikkeusluvan keväälle 2021. Peittausmahdollisuus tukee osaltaan kotimaisen rypsin ja rapsin viljelyä sekä sitä kautta kasvattaa satomääriä nykyisestä aallonpohjastaan. Hyvän ja varman kysynnän lisäksi öljykasvit ovat kannattava mahdollisuus monipuolistaa maatilojen viljelykiertoja. Uudistettu öljykasvikampanja vuodelle 2021 käynnistyi helmikuun alussa: tarjoamme sopimusviljelijöille uusia etuja ja työkaluja öljykasvien viljelyyn. 

Tulevan viljelykauden suunnittelu on myös avomaan kasvisten osalta parhaillaan täydessä vauhdissa. Lähdemme tulevalla kasvukaudella tavoittelemaan ennätyssatoa herneessä, sillä sen kysyntä vientimarkkinoilla jatkuu vahvana. Tutkimme jatkuvasti myös uusia viljelykasveja Räpin koetilallamme ja edistämme kotimaisten kasviproteiinien kehittämistä: esimerkkinä tästä on härkäpapu, jonka viljelyä jatkamme koetilallamme välivuoden jälkeenSato jalostetaan tuotteiksi myöhemmin syksyllä. 

Apetit julkisti päivitetyn strategian toukokuussa. Olemme edenneet tuloksellisesti kaikilla painopistealueilla, jotka ovat Ydintoiminnot kuntoon, Vahva jalansija Ruotsiin, Kasvua kasvipohjaisista lisäarvotuotteista, Viljelijäkumppanuuksien kehittäminen ja Vastuullisia tekoja. Vuoden 2020 tuloksen valossa olemme hyvässä vauhdissa asettamiemme taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa strategiakauden loppuun mennessä. 

Liittyvät artikkelit

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2021

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetit-konsernin liikevaihto viimeisellä neljänneksellä säilyi vertailukauden tasolla kannattavuuden kuitenkin heikentyessä. Kannattavuutta loppuvuodesta heikensivät erityisesti energiakustannusten nousu ja öljykasviraaka-aineen kesästä saakka jatkunut kallistuminen. Vuositasolla liikevoittomme jäi edellisvuodesta johtuen Viljakauppa-liiketoiminnan heikosta kannattavuudesta. Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasitti ennätyskorkealle noussut raaka-aineen hinta ja kohonneet logistiikkakustannukset. Jalostusmarginaalin osalta tilanne säilyy haasteellisena alkuvuonna. Ruokaratkaisuissa kehitys on puolestaan pääosin ollut erittäin positiivista. Ruoan vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana vuoden loppuun saakka. Kysyntä Food service -kanavassa jatkoi myös palautumistaan. Ruoan viennissä vahvistimme asemaamme erityisesti Ruotsin vähittäiskaupassa uusien asiakkuuksien myötä. Vaikka hernesato jäi merkittävästi tavoitteesta, mikä teki loven viennin volyymeihin loppuvuodesta, kasvoi viennin kokonaisarvo vuositasolla 5 prosenttia. Kannattavuus parani kaikissa myyntikanavissa. Myös toimitusvarmuutemme on säilynyt erinomaisella tasolla. Öljykasvituotteet-liiketoiminnassa olemme jatkaneet systemaattista työtä uuden rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi kuluneen vuoden aikana. BlackGrain from Yellow Fields -nimellä kulkevan kasviproteiinin pientuotanto käynnistyi lokakuussa 2021. Pientuotannon käynnistyttyä asiakkaat pääsevät testaamaan BlackGrainia omassa tuotekehityksessään. Apetitilla BlackGrainia on kokeiltu kaupallisessa tuotteessa ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022 HoReCa-markkinoille lanseerattavissa uusissa Apetit Minijauhispyöryköissä.  Kantvikin bioenergialaitos otettiin tuotannolliseen käyttöön loppuvuodesta. Laitos pienentää merkittävästi sekä konsernin hiilidioksidipäästöjä että energiakustannuksia. Saamme hyödynnettyä bioenergialaitoksessa myös tuotannon sivujakeet, kuten siementen mukana tulevat oljet, täysimääräisesti. Sivujakeiden osuus polttoaineiden kokonaismäärästä on noin 10 prosenttia. Investoinnin kokonaisarvo oli noin 7 miljoonaa euroa. Olemme onnistuneet Kantvikin öljynpuristamon tuotannon tehokkuuden parantamisessa kauttaaltaan: öljynpuristamolla saavutettiin ennätykset sekä rypsin puristamisen että öljyn raffinoinnin eli puhdistamisen osalta. Kotimaisten öljykasvien viljelyn lisääntyminen tavoitteemme mukaisesti tukee työtämme Öljykasvituotteiden kannattavuuden parantamiseksi uudella satokaudella. Apetit-konsernin tytäryhtiö Avena Nordic Grain sopi joulukuussa Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille, joka on johtava maatalousalan toimija Baltian maissa. Liiketoimintakauppa on strategiamme mukainen ja tervehdyttää merkittävästi Viljakaupan liiketoimintaa. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Vaihteleva koronatilanne on edellyttänyt meiltä joustavuutta ja kyvykkyyttä erilaisten poikkeusjärjestelyjen läpiviennissä. Kaikesta huolimatta olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa. Tästä suuri kiitos koko henkilökunnallemme. Apetit on vuoden 2021 keväällä julkaistussa yritysvastuuohjelmassaan asettanut tavoitteita arvoketjun jokaiseen vaiheeseen. Merkittävänä tavoitteena on oman toimintamme ilmastovaikutuksien pienentäminen, joiden osalta olemme tunnistaneet oleelliseksi vaikutukset energian käytöstä. Sekä Kantvikin että Säkylän merkittävät investoinnit uusiutuvan energian käyttöön sekä energia- ja materiaalitehokkuuden kehittämiseen pienentävät ilmastovaikutuksiamme merkittävästi. Niiden yhteenlaskettu vaikutus vie meitä isoin askelin kohti tavoitettamme, omien suorien CO2-päästöjemme vähentämistä 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.”

Luktstörningar från Avena Kantviks fabrik i närområdet - åtgärder har vidta...

Avena Kantvik Oy, meddelande 8.12.2021 kl 8.00 Luktstörningar har under den senaste tiden observerats i närområdet av Avena Kantviks fabrik. Källan till luktstörningarna är gasluktstvättaren som togs i bruk i december 2020 vid växtoljepresseriet. Den nya gasluktstvättaren, s.k. skrubber, är en del av Avena Kantvik fabrikens nya helhetsomfattande energilösningar. Hösten 2021 tog Avena Kantvik i bruk den nya bioenergianläggningen och övergick därmed från användningen av fossila bränslen till användningen av förnybara energikällor. Den nya energilösningen minskar betydligt på Avena Kantviks koldioxidutsläpp. Luktgaserna har tidigare bränts, men den nuvarande energilösningen möjliggör inte förbränning av luktgaser. Luktgaserna behandlas med skrubbern. Optimeringar av skrubbern har utförts under våren och sommaren. Skrubbern eliminerar, som planerat, nästan 100 % av det svavelvätet som bildas i fabrikens pressningsprocess för vegetabiliska oljor. Det har inte förekommit störningar i Avenas skrubber. Skrubberns mätutrustning kalibreras regelbundet och dess funktion övervakas i realtid. Faktorer, som kunde påverka uppkomsten av lukter vid olika tidpunkter av dygnet förekommer inte. Avenas fabrik är inte helt luktfri och väderleksförhållandena påverkar avsevärt spridningen av lukter. Det är möjligt att lukter sprids i närområdet beroende på väderleken. Produktionsanläggningens luktutsläpp är inte skadlig för hälsan. Avena utför veckovis egenkontroll i Kantviksområdet, och har utökat egenkontrollen i närområdena till följd av att kommunen och fabriken kontaktats i ärendet. Den nya energilösningen och skrubbern behöver ännu optimeras och åtgärderna för att minska på luktstörningar pågår. Avena arbetar för närvarande tillsammans med leverantören av anläggningen, för att hitta lämpliga lösningar för att åtgärda situationen. Målsättningen är att testningen av alternativ teknik påbörjas i januari 2022. Avena samarbetar i ärendet med Kyrkslätt kommunala miljöinspektion, ELY-centralen samt Esboregionens miljöhälsa. Vi strävar efter att så snart som möjligt minska på luktstörningarna. Avena Kantvik ber om ursäkt för eventuella luktstörningar som uppstår under optimeringen av processen.  Tilläggsuppgifter och avvikande luktstörningar riktas till: Avena Kantvik Oy, Toni Oravakangas, tfn. 010 402 2352 eller

Avena Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle - toimenpiteet hajuhait...

Avena Kantvik Oy, tiedote 8.12.2021 klo 8.00 Avena Kantvikin tehtaan lähiympäristössä on viime aikoina tunnistettu hajuhaittoja. Hajuhaittojen lähde on kasviöljynpuristamon vuonna 2020 joulukuussa käyttöönotettu hajukaasupesuri. Uusi hajukaasupesuri on osa Avena Kantvikin tehtaan uutta kokonaisvaltaista energiaratkaisua, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä on pääosin luovuttu ja siirrytty uusiutuviin energialähteisiin syksyllä 2021 käyttöönotetussa bioenergialaitoksessa. Uusi energiaratkaisu pienentää Avena Kantvikin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Aikaisemmin hajukaasut on poltettu, mutta nykyinen energiaratkaisu ei mahdollista hajukaasujen polttamista, vaan hajukaasut käsitellään pesurilla. Hajukaasupesurin optimointia on suoritettu viime kevään ja kesän aikana. Pesuri poistaa suunnitellusti tehtaan kasviöljynpuristusprosessissa syntyvät rikkivedyt lähes 100-prosenttisesti. Avenan hajukaasukaasupesurissa ei ole ollut toimintahäiriötä. Hajukaasupesurin mittalaitteet kalibroidaan säännöllisesti ja pesurin toimintaa valvotaan reaaliaikaisesti. Avena Kantvikin tuotantoprosessi on jatkuvatoimista ja muutokset prosessissa ovat hyvin vähäisiä. Muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa hajujen muodostumisen eri vuorokauden aikoina ei ole. Avenan tehdas ei ole täysin hajuton ja sääolot vaikuttavat oleellisesti hajujen leviämiseen. On mahdollista, että sääolojen vaikutuksesta hajuja voi kantautua lähialueelle. Tuotantolaitoksen hajukaasupäästöt eivät kuitenkaan aiheuta terveyshaittaa. Avena tekee viikoittaista omavalvontaa Kantvikin alueella, ja on kuntaan ja tehtaalle tulleiden yhteydenottojen myötä laajentanut omavalvontaa lähialueilla. Uusi energiaratkaisu hajukaasupesureineen vaatii vielä optimointia ja toimenpiteet hajuhaittojen pienentämiseksi ovat käynnissä. Avena etsii laitevalmistajien kanssa parhaillaan sopivaa ratkaisua tilanteen korjaamiseksi ja tavoitteena on käynnistää vaihtoehtoisten tekniikoiden testaaminen tammikuussa 2022. Avena tekee asian osalta yhteistyötä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan, ELY-keskuksen ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Tavoitteena on vähentää hajuhaittoja mahdollisimman pian. Avena Kantvik pahoittelee mahdollisia hajuhaittoja prosessin optimoinnin ajan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: Avena Kantvik Oy, Toni Oravakangas, puh. 010 402 2352 tai