Toimitusjohtajan katsaus Q4/2021

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2021

Toimitusjohtaja Esa Mäki:

”Apetit-konsernin liikevaihto viimeisellä neljänneksellä säilyi vertailukauden tasolla kannattavuuden kuitenkin heikentyessä. Kannattavuutta loppuvuodesta heikensivät erityisesti energiakustannusten nousu ja öljykasviraaka-aineen kesästä saakka jatkunut kallistuminen. Vuositasolla liikevoittomme jäi edellisvuodesta johtuen Viljakauppa-liiketoiminnan heikosta kannattavuudesta. Öljykasvituotteiden kannattavuutta rasitti ennätyskorkealle noussut raaka-aineen hinta ja kohonneet logistiikkakustannukset. Jalostusmarginaalin osalta tilanne säilyy haasteellisena alkuvuonna. Ruokaratkaisuissa kehitys on puolestaan pääosin ollut erittäin positiivista.

Ruoan vähittäiskauppakysyntä jatkui vahvana vuoden loppuun saakka. Kysyntä Food service -kanavassa jatkoi myös palautumistaan. Ruoan viennissä vahvistimme asemaamme erityisesti Ruotsin vähittäiskaupassa uusien asiakkuuksien myötä. Vaikka hernesato jäi merkittävästi tavoitteesta, mikä teki loven viennin volyymeihin loppuvuodesta, kasvoi viennin kokonaisarvo vuositasolla 5 prosenttia. Kannattavuus parani kaikissa myyntikanavissa. Myös toimitusvarmuutemme on säilynyt erinomaisella tasolla.

Öljykasvituotteet-liiketoiminnassa olemme jatkaneet systemaattista työtä uuden rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi kuluneen vuoden aikana. BlackGrain from Yellow Fields -nimellä kulkevan kasviproteiinin pientuotanto käynnistyi lokakuussa 2021. Pientuotannon käynnistyttyä asiakkaat pääsevät testaamaan BlackGrainia omassa tuotekehityksessään. Apetitilla BlackGrainia on kokeiltu kaupallisessa tuotteessa ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2022 HoReCa-markkinoille lanseerattavissa uusissa Apetit Minijauhispyöryköissä. 

Kantvikin bioenergialaitos otettiin tuotannolliseen käyttöön loppuvuodesta. Laitos pienentää merkittävästi sekä konsernin hiilidioksidipäästöjä että energiakustannuksia. Saamme hyödynnettyä bioenergialaitoksessa myös tuotannon sivujakeet, kuten siementen mukana tulevat oljet, täysimääräisesti. Sivujakeiden osuus polttoaineiden kokonaismäärästä on noin 10 prosenttia. Investoinnin kokonaisarvo oli noin 7 miljoonaa euroa.

Olemme onnistuneet Kantvikin öljynpuristamon tuotannon tehokkuuden parantamisessa kauttaaltaan: öljynpuristamolla saavutettiin ennätykset sekä rypsin puristamisen että öljyn raffinoinnin eli puhdistamisen osalta. Kotimaisten öljykasvien viljelyn lisääntyminen tavoitteemme mukaisesti tukee työtämme Öljykasvituotteiden kannattavuuden parantamiseksi uudella satokaudella.

Apetit-konsernin tytäryhtiö Avena Nordic Grain sopi joulukuussa Viljakauppa-liiketoiminnan Baltian toimintojen myymisestä Scandagra-konsernille, joka on johtava maatalousalan toimija Baltian maissa. Liiketoimintakauppa on strategiamme mukainen ja tervehdyttää merkittävästi Viljakaupan liiketoimintaa. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Vaihteleva koronatilanne on edellyttänyt meiltä joustavuutta ja kyvykkyyttä erilaisten poikkeusjärjestelyjen läpiviennissä. Kaikesta huolimatta olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme turvata henkilöstömme terveys ja turvallisuus sekä varmistaa toiminnan häiriöttömyys koko ruokaketjussa. Tästä suuri kiitos koko henkilökunnallemme.

Apetit on vuoden 2021 keväällä julkaistussa yritysvastuuohjelmassaan asettanut tavoitteita arvoketjun jokaiseen vaiheeseen. Merkittävänä tavoitteena on oman toimintamme ilmastovaikutuksien pienentäminen, joiden osalta olemme tunnistaneet oleelliseksi vaikutukset energian käytöstä. Sekä Kantvikin että Säkylän merkittävät investoinnit uusiutuvan energian käyttöön sekä energia- ja materiaalitehokkuuden kehittämiseen pienentävät ilmastovaikutuksiamme merkittävästi. Niiden yhteenlaskettu vaikutus vie meitä isoin askelin kohti tavoitettamme, omien suorien CO2-päästöjemme vähentämistä 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.”

Liittyvät artikkelit

Räpin pellonpiennarpäivä esitteli uusimpia tutkimustuloksia

Räpin koetilalla järjestetty pellonpiennarpäivä kokosi 16.8. yhteen kiinnostuneita kuulijoita sekä useita asiantuntijoita kertomaan koetilalla käynnissä olevista kokeista ja tutkimuksista. Koetilan toiminnan painopisteet ovat kestävien viljelymenetelmien kehittämisessä sekä lajikekokeissa laadukkaiden kasviksien viljelyn turvaamiseksi. Yksi Räpillä toimiva taho on kestävän ja vastuullisen ruoantuotannon ja vesienhoidon hyväksi työskentelevä Pyhäjärvi-instituutti. ”Kun tehdään tutkimustyötä on tärkeää että kokeita ja tutkimuksia päästään testaamaan käytännössä koetilalla. Tärkeässä osassa ovat myös viljelijät, jotka uskaltavat ottaa kokeiluun uusia asioita. Näin voi syntyä jotain uutta”, pohtii Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Sauli Jaakkola. Herne on Apetitille merkittävä kasvi ja se näkyy myös viljelykehityksessä. Apetitin pakasteherneille tärkeimpiä ominaisuuksia ovat makeus, tasainen vihreys, laatu ja tietysti se, että käytössä on eriaikaisia lajikkeita. Tänä vuonna koeviljelyssä on 28 uutta hernelajiketta. ”Herne on tosi tärkeä Apetitille ja sen viljelyä ja lajikkeita kehitetään jatkuvasti. Hernekokeissa tutkimme monia asioita. Lehdettömillä ja lehdellisillä lajikkeilla on omat hyötynsä. Lisäksi tutkimme keltaherneen lajikkeita ja etsimme lajiketta, joka toimii vihannesmassassa kuitenkaan värjäämättä sitä vihreäksi,” kertoo Apetitin tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. Apetit viljelyttää tällä hetkellä 1400 hehtaaria hernettä. Tulevana vuonna Apetit pyrkii kasvattamaan sopimusviljellyn herneen alaa. Tuoreena pakkaseen Pellonpiennarpäivillä nähtiin myös ruutukokeita muista palkokasveista. Näistä eniten kiinnostusta herätti kikherne. Apetit lisäsi kikherneen viljelyalaa viime vuodesta kolmeen hehtaariin ja tutkimuksen jännittävin osa on vielä edessä, nimittäin puiminen. ”Tänä vuonna tulemme keskittymään erityisesti puintitekniikan hiomiseen. Kun saamme palot aukeamaan ja puintitekniikan kuntoon, on hyvin todennäköistä, että tulemme viljelemään isompia aloja kikhernettä,” kertoo Huhdanmäki. Kikherne ehtii hyvin Suomen olosuhteissa kypsymään. Lisäksi se on syväjuurisena kasvina hyvä maanparannuskasvi. Apetitin kasvikset pakastetaan tuoreena. Sama koskee kikhernettä. ”Meidän on tarkoitus kerätä kikherne tuoreena eli vihreänä. Emme ole kuulleet, että muut toimisivat näin. Useimmiten kikherne on totuttu näkemään tuleentuneena eli kellertävänä ruokapöydässä,” kertoo Huhdanmäki. Tutkimustieto sopimusviljelijöiden hyödyksi Kikherneestä oli kiinnostunut myös viljelijä Ilkka Kahala. Hän viljelee Apetitille sopimusviljelijänä luomuhernettä ja lisäksi härkäpapua, kevätvehnää ja apilaa siemeneksi sekä myllyruista ja -kauraa. ”Tulin mielenkiinnosta paikalle ja erityisesti kiinnosti kikherne. Halusin kuulla lisää sen viljelystä.” Kahala kuulee mielellään viljelykehityksen hankkeista ja niiden tuloksista. ”Olisi hyvä, jos keskeisistä tuloksista saisi jonkin yhteenvedon, johon voisi sitten viljelykauden kiireiden päätyttyä tutustua.” Huhdanmäki toteaa, että yleistä tietoa voidaan jakaa eteenpäin, mutta ei esimerkiksi kasvinjalostajille kriittistä tietoa. ”Periaatteena on, että koe- ja tutkimustoiminnasta saaduista tuloksista hyötyvät myös sopimusviljelijämme esimerkiksi siten, että tarjoamme heille uusia lajikkeita viljelyyn. Yksi hyvä esimerkki on porkkanaverkkojen hyödyntäminen. Kun entiset torjuntakeinot kävivät tehottomiksi porkkanan sitkeintä tuholaista kemppiä vastaan, ryhdyttiin koetilalla testaamaan porkkanaverkkoja. Nyt ne ovat laajasti käytössä. Niiden ansiosta porkkananviljely on ylipäänsä mahdollista,” Huhdanmäki kertoo. Räpin peltopäivä järjestettiin yhteistyössä seuraavien hankkeiden kanssa: Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon, BioEväät – maan kasvukunnon ja vesitalouden parantaminen, Green Future of Satakunta, Kestävät kasvinsuojeluratkaisut ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma), PeltoAI – innovatiiviset seurantamenetelmät ja tekoäly ruoka- ja vesitaloudessa (Euroopan aluekehitysrahasto), Viljava vihannesmaa − kestävä tuotanto (Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera), ECOSOL (SusCrop ERA-NET), SUSPO (MMM-makera). 

Toimitusjohtajan katsaus H1/2022

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetit-konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto kasvoi merkittävästi, mutta kannattavuus jäi vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa kannattavuutta haastoi pääosin tuotantopanoksiin kohdistunut inflaatio. Öljykasvituotteissa kannattavuutta laskivat puolestaan merkittävästi kohonneet raaka-aine- ja rahtikustannukset. Tuotteiden kysyntä molemmissa liiketoiminnossa säilyi kuitenkin korkealla tasolla. Kustannusten nousu jatkui toisella neljänneksellä ja toteutettavilla hinnankorotuksilla vastataan jo realisoituneeseen kustannusinflaatioon. Ruokaratkaisuissa hinnankorotukset asiakkaille astuvat voimaan asteittain loppukesän ja syksyn aikana. Öljykasvituotteissa korkeampien myyntihintojen toteuttaminen on hitaampaa sopimusten rakenteista ja laajemmasta asiakaspohjasta johtuen. Kotimaiselle rypsiöljylle on erittäin hyvä kysyntä kaikissa myyntikanavissa. Meneillään olevan viljelykauden onnistuminen öljykasviraaka-aineen saatavuuden ja hinnan osalta on kannattavuutemme kannalta merkittävä asia. Viime aikoina toteutettujen kyselyjen mukaan yhä useampi kuluttaja on muuttanut ostokäyttäytymistään ruoan hinnan noustessa. Apetitin tuotteilla on vahva asema vähittäiskaupassa vihannespakasteiden ainoana kotimaisena vaihtoehtona ja markkinajohtajana, mikä osaltaan turvaa tuotteidemme kysyntää myös muuttuneessa tilanteessa. Apetitin tuotteet ovat laadukkaita ja hinnaltaan kilpailukykyisiä. Ne vastaavat myös vallitseviin ruokatrendeihin arjen helpottamisen, kotimaisuuden, hyvinvoinnin, kasvipohjaisuuden sekä vastuullisuuden osalta. Toukokuun alussa käynnistyneet Pudasjärven pizzalinjaston rakennustyöt etenivät kesän aikana suunnitelmien mukaan. Noin 2 miljoonan euron investointi valmistui heinäkuussa ja kaupallinen tuotanto uudella linjastolla käynnistyi elokuun alussa. Kauppojen pakastealtaisiin uudet pizzat saadaan lokakuun aikana. Tavoitteenamme on haastaa ulkomaiset kilpailijamme juureen leivotulla taikinalla, mahdollisuuksien mukaan hyödynnetyillä kotimaisilla raaka-aineilla ja kiviarinalla paistetulla herkullisella pohjalla. Säkylässä olemme jatkaneet tuotannon tehokkuutta parantavia investointeja. Kesän aikana käyttöön otettu herneen vastaanotto tuotantolinjan alkupäässä avaa osaltaan tuotannon pullonkauloja ja parantaa mahdollisuuksiamme lisätä herneen tuotannon kapasiteettia tulevaisuudessa. Avomaankasvisten osalta sato-odotukset ovat positiivisen toiveikkaat. Alkukesään ajoittuneet helteet eivät jatkuneet kasvien kannalta liian pitkään ja sateita on saatu viljelyalueellamme pääosin tasaisesti pitkin kasvukautta. Parin heikomman vuoden jälkeen myös hernesadosta odotetaan hyvää. Viileämpi sää on auttanut myös herneiden tasaisempaan kehitykseen, mikä on ollut hyvä asia herneen laadun ja tuotannon sujuvuuden kannalta. Öljykasvien osalta kesän kasvukauden olosuhteet ovat olleet toistaiseksi pääasiassa suotuisat. Baltiassa sadonkorjuu alkoi ajallaan ja kotimaassa pääsatoa päästäneen puimaan syyskuussa hieman normaalia myöhemmin. Rypsin ja rapsin kokonaisviljelypinta-ala kasvoi Suomessa edellisvuoteen verrattuna noin 12 000 hehtaaria, mikä parantaa osaltaan sadon määräennustetta.  Apetitin Viljakauppa-liiketoiminnan myynti Bernerille toteutui toukokuun lopussa, ja se mahdollistaa keskittymisen jalostavien liiketoimintojen eli Ruokaratkaisuiden ja Öljykasvituotteiden kasvattamiseen ja kehittämiseen. Apetit jatkaa Bernerin kanssa vahvaa yhteistyötä öljykasviraaka-aineen hankinnassa sekä öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamisessa yhdessä viljelijöiden kanssa. Apetitin tuotteet edistävät monella tapaa kestävää syömistä. Elokuussa ammattikeittiöille lanseerattavat Itämeren silakkapihvit vahvistavat lähikalatuotteiden sarjaa. Tuote valmistetaan Itämeren kalapuikon tapaan kotimaisesta nahattomasta silakkafileestä. Silakanpyynnin myötä vesistöstä poistuu rehevöitymistä lisääviä ravinteita ja levää. Kestävillä ruokavalinnoilla on merkitystä.”

Avena Nordic Grain Oy on jatkossa Apetit Kasviöljy Oy

Apetit-konsernin Viljakauppa-liiketoiminnan myynti Berner Oy:lle toteutui 31.5.2022. Avena Nordic Grain Oy vastasi Apetit-konsernin Viljakauppa- ja Öljykasvituotteet -liiketoiminnoista. Osana myyntiä Bernerille siirtyi myös oikeus Avena-nimen käyttöön. Avena Nordic Grain Oy on jatkossa Apetit Kasviöljy Oy ja sen tytäryhtiö Avena Kantvik Oy on Apetit Kantvik Oy. Yhtiöt muodostavat Apetit-konsernin Öljykasvituotteet-liiketoiminnan. Uudet nimet on rekisteröity kaupparekisteriin. Molempien yhtiöiden Y-tunnus, laskutusyhteystiedot ja puhelinnumerot säilyvät ennallaan. Liiketoimintakauppa on jo aiemmin tuonut muutoksia Öljykasvituotteet-liiketoiminnan henkilöstön sähköpostiosoitteisiin, jotka ovat nyt muotoa . Jatkamme kotimaisten öljykasvien hankintaa ja viljelyn kehittämistä yhdessä alan toimijoiden kanssa. Lisäksi tuomme tarvittavan määrän rapsia kotimaan hankinnan lisäksi. Näin voimme tarjota riittävän määrän korkealuokkaisia öljykasveista jalostettuja tuotteita asiakkaillemme.