Apetit mukana oppimiskokonaisuudessa Yrityskylän kumppanina

Apetit mukana oppimiskokonaisuudessa Yrityskylän kumppanina

Apetit jatkaa Yrityskylän kyläkaverina vuosina 2018-2021. Apetit on ollut mukana Yrityskylän toiminnassa vuodesta 2015. Yrityskylässä oppilaat pääsevät tutustumaan yrityksien ja yhteiskunnan toimintaan työskentelemällä pienoisyritysten työntekijöinä.

– Yrityskylä tarjoaa nuorille hienon mahdollisuuden tutustua työelämän eri osa-alueisiin, pelisääntöihin ja mahdollisuuksiin sekä päästä kokeilemaan omia vahvuuksiaan. Tietysti olemme myös innoissamme siitä, että Yrityskylän oppilaat pääsevät tutustumaan Apetitin ja kasvisten maailmaan, Apetitin viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä vieraili vuosina 2015-2018 noin 22 500 kuudesluokkalaista Helsingistä, Vantaalta ja Keravalta. Näistä Apetitin pienoisyrityksessä on työskennellyt noin 850 oppilasta.

Vastuuviljelyä, tuotekehitystä ja markkinointia

Yrityskylän oppilaat pääsevät päivän aikana muun muassa suunnittelemaan yritykselleen uusia tuotteita, tekemään maistatuksia, keräämään asiakaspalautteita ja suunnittelemaan markkinointia – eli kokemaan maistiaisen siitä, millaista on pyörittää oikeaa yritystä sopimusten tekemisineen ja laskujen maksamisineen.

Yrityskylän Apetitin pienoisyrityksen työntekijöiden työnkuvat mukailevat Apetitin toimintaa pienoiskoossa. Oppilaat neuvottelevat muiden Yrityskylän pienoisyritysten kanssa viljelytyksestä ja tekevät Vastuuviljely-sopimuksia, pohtivat tuotekehitystä ja suunnittelevat uusia tuotteita, suunnittelevat ja toteuttavat markkinointia sekä keräävät maistatuksilla asiakaskokemuksia ja myyvät tuotteita asiakkaille. Apetitin pienoisyrityksen oppilaat myös tekevät yhteistyötä muiden Yrityskylän pienoisyritysten oppilaiden kanssa esimerkiksi tuotteiden pakkausratkaisuissa, joissa etsitään uusia vaihtoehtoja älypakkauksien käyttöön.

– Apetitin pienoisyrityksessä työskentelevät oppilaat ovat tarttuneet Yrityskylä-päivissä tehtäviinsä todella innokkaasti ja onkin hienoa, että yhteistyö jatkuu myös tällä kaudella. Pääsemme päivittäin maistamaan tuotteita, kun Apetitilla työskentelevä oppilas järjestää maistatuksen. Lisäksi joka päivä Yrityskylän Apetitilla syntyy idea uudesta tuotteesta. Oppilaiden palautteesta on ollut mukava kuulla, miten he kertovat oppineensa Apetitilla työskennellessä esimerkiksi elintarvikealasta ja asiakaspalvelusta, Yrityskylä Helsinki-Vantaan aluepäällikkö Sari Honkavaara kertoo.

Lukuvuonna 2018 Yrityskylä Helsinki-Vantaalla työelämän oppimisympäristöön tutustuu noin 8000 Helsingin, Vantaan, Keravan ja Pornaisten alueen kuudesluokkalaista. Apetit on yksi Yrityskylä Helsinki-Vantaan 25 kumppanista.

 

Yrityskylä on maailman parhaana palkittu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, joka koulussa käytyjen oppituntien jälkeen huipentuu oppilaiden Yrityskylä-vierailuun. Yrityskylässä oppilaat opettelevat työelämätaitoja toimimalla pienoisyritysten työntekijöinä oikean maailman yritysten esikuvien mukaan. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Apetit on ollut mukana tukemassa nuorten työelämä-, vuorovaikutus- ja yhteiskuntataitojen kehittämistä Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä jo vuodesta 2015.

Liittyvät artikkelit

Apetit pienentää ympäristövaikutuksiaan bioenergialaitos-investoinnilla

Yksi Apetitin yritysvastuuohjelman tavoitteista on pienentää konsernin hiilidioksidipäästöt* tuotantotonnia kohden puoleen nykyisestä vuoden 2022 loppuun mennessä. Tavoitteeseen päästään Kantvikin kasviöljypuristamon yhteyteen rakennettavan bioenergialaitoksen myötä. Öljynpuristus on konsernin energiaintensiivisin prosessi. Bioenergialaitos korvaa nykyisen uusiutumattomiin polttoaineisiin perustuvan energiaratkaisun, joten vaikutus CO2-päästöihin on merkittävä. Laitos myös kasvattaa tehtaan energiaomavaraisuutta. CO2-päästöjen pienentymisen lisäksi bioenergialaitos luo mahdollisuuden käyttää tuotannon sivuvirtoja nykyistä tehokkaammin energiantuotannossa. Bioenergialaitoksessa voidaan polttaa tuotannon sivujakeita, kuten esimerkiksi siementoimitusten mukana tulevia olkijakeita ja seulontajaetta. Tulevaisuudessa tehtaan tarvitsema höyryenergia tuotetaan bioenergialaitoksessa. Laitoksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2020. Investoinnin kustannukset ovat 5,2 miljoonaa euroa.   *Apetitin ilmastovaikutusten laskenta perustuu yhtiön tuotantolaitosten energiankulutukseen sekä energian tuotantotapoihin.

Räpin koetila osana Carbon Action -hanketta

Apetitin Satakunnassa sijaitseva Räpin koetila liittyi mukaan Carbon Action -hankkeeseen yhtenä reilusta sadasta suomalaisesta maatilasta. Carbon Action edistää ilmastoystävällisten viljelykäytäntöjen yleistymistä, auttaa viljelijöitä toteuttamaan hiiltä varastoivia ja maan kasvukuntoa parantavia viljelymenetelmiä sekä todentaa hiilen varastoitumista maaperään tieteellisesti. Ilmatieteen laitoksen ja Baltic Sea Action Groupin yhteisessä hankkeessa yhdistyvät huippututkimus ja kenttätason eli viljelijöiden tekemä työ. Apetit tarjoaa Räpin koetilan tutkimuksen käyttöön viideksi vuodeksi edistääkseen hiiliviljelyyn liittyvien toimenpiteiden tutkimusta, kehittämistä sekä käytäntöjä. Apetit teki Itämeri-sitoumuksen vuosille 2019–2025 Apetit on tehnyt Baltic Sea Action Groupin Itämeri-sitoumuksen vuosille 2019–2025. Apetitin sitoumuksen keskiössä on tuottaa sopimusviljelyssä hyödynnettävää tietoa erityisesti maaperän kasvukunnon parantamiseen ja hiilensidontaan liittyen. Tavoitteena on edistää kestävää ruokaketjua ja tuotteistaa hiiliviljelyä Apetitin sopimusviljelijöiden kautta. Sitoumus koostuu kahdesta osasta: Apetit sisällyttää hiilipilotissa todennetut parhaat viljelykäytännöt sopimusviljelijöidensä viljelyohjeisiin ja kouluttaa kaikki sopimusviljelijänsä maaperän kasvukuntoa ja hiilensidontaa edistäviin viljelymenetelmiin. Lisäksi Räpin koetila tuodaan osaksi tutkimusta edistämään hiiliviljelyyn liittyviä toimenpiteitä. Osana sitoumusta Apetit liittyy mukaan Carbon Action -hankealustan yritysverkostoon, joka mahdollistaa eri ruokaketjun toimijoiden yhteistyön ja oman toiminnan kehittämisen hiiliviljelyn tiimoilta.

Työturvallisuutta kehitetään ennaltaehkäisevällä toimintamallilla

Työturvallisuus on yksi Apetitin henkilöstöstrategian keskeisistä teemoista. Tavoitteena on saada työtapaturmien määrä nollaan ja vähentää sairauspoissaoloja. Kaikilla Apetit-konsernin toimipisteillä pidetään työturvallisuuskoulutuksia. Vuonna 2019 noin 280 apetitlaista osallistui työturvallisuuskoulutukseen. Tehtailla pidettävien työturvallisuuskoulutusten ja työsuojelupäivien lisäksi Apetitin verkko-oppimisympäristössä käsitellään säännöllisesti työturvallisuusaiheita. Koulutusten myötä esimerkiksi työturvallisuushavaintojen määrä on noussut selvästi. Keskeisiä työturvallisuuden parantamiseksi toteutettuja toimenpiteitä ovat työturvallisuusviestinnän lisääminen, entistä systemaattisempi turvallisuushavainnointi ja paikkakuntakohtaisten työsuojelutoimikuntien toiminnan kehittäminen ja yhtenäistäminen. Työtapaturmien ennaltaehkäisemiseksi Apetitilla päivitetään säännöllisesti työturvallisuusohjeita. Lisäksi on kehitetty riskiarviointeihin ja tapaturmatutkintaan liittyvää osaamista sekä suoritettu systemaattisesti riskiarviointeja tuotantotehtävissä.