Apetit mukana oppimiskokonaisuudessa Yrityskylän kumppanina

Apetit mukana oppimiskokonaisuudessa Yrityskylän kumppanina

Apetit jatkaa Yrityskylän kyläkaverina vuosina 2018-2021. Apetit on ollut mukana Yrityskylän toiminnassa vuodesta 2015. Yrityskylässä oppilaat pääsevät tutustumaan yrityksien ja yhteiskunnan toimintaan työskentelemällä pienoisyritysten työntekijöinä.

– Yrityskylä tarjoaa nuorille hienon mahdollisuuden tutustua työelämän eri osa-alueisiin, pelisääntöihin ja mahdollisuuksiin sekä päästä kokeilemaan omia vahvuuksiaan. Tietysti olemme myös innoissamme siitä, että Yrityskylän oppilaat pääsevät tutustumaan Apetitin ja kasvisten maailmaan, Apetitin viestintä- ja sijoittajasuhdejohtaja Sanna Väisänen sanoo.

Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä vieraili vuosina 2015-2018 noin 22 500 kuudesluokkalaista Helsingistä, Vantaalta ja Keravalta. Näistä Apetitin pienoisyrityksessä on työskennellyt noin 850 oppilasta.

Vastuuviljelyä, tuotekehitystä ja markkinointia

Yrityskylän oppilaat pääsevät päivän aikana muun muassa suunnittelemaan yritykselleen uusia tuotteita, tekemään maistatuksia, keräämään asiakaspalautteita ja suunnittelemaan markkinointia – eli kokemaan maistiaisen siitä, millaista on pyörittää oikeaa yritystä sopimusten tekemisineen ja laskujen maksamisineen.

Yrityskylän Apetitin pienoisyrityksen työntekijöiden työnkuvat mukailevat Apetitin toimintaa pienoiskoossa. Oppilaat neuvottelevat muiden Yrityskylän pienoisyritysten kanssa viljelytyksestä ja tekevät Vastuuviljely-sopimuksia, pohtivat tuotekehitystä ja suunnittelevat uusia tuotteita, suunnittelevat ja toteuttavat markkinointia sekä keräävät maistatuksilla asiakaskokemuksia ja myyvät tuotteita asiakkaille. Apetitin pienoisyrityksen oppilaat myös tekevät yhteistyötä muiden Yrityskylän pienoisyritysten oppilaiden kanssa esimerkiksi tuotteiden pakkausratkaisuissa, joissa etsitään uusia vaihtoehtoja älypakkauksien käyttöön.

– Apetitin pienoisyrityksessä työskentelevät oppilaat ovat tarttuneet Yrityskylä-päivissä tehtäviinsä todella innokkaasti ja onkin hienoa, että yhteistyö jatkuu myös tällä kaudella. Pääsemme päivittäin maistamaan tuotteita, kun Apetitilla työskentelevä oppilas järjestää maistatuksen. Lisäksi joka päivä Yrityskylän Apetitilla syntyy idea uudesta tuotteesta. Oppilaiden palautteesta on ollut mukava kuulla, miten he kertovat oppineensa Apetitilla työskennellessä esimerkiksi elintarvikealasta ja asiakaspalvelusta, Yrityskylä Helsinki-Vantaan aluepäällikkö Sari Honkavaara kertoo.

Lukuvuonna 2018 Yrityskylä Helsinki-Vantaalla työelämän oppimisympäristöön tutustuu noin 8000 Helsingin, Vantaan, Keravan ja Pornaisten alueen kuudesluokkalaista. Apetit on yksi Yrityskylä Helsinki-Vantaan 25 kumppanista.

 

Yrityskylä on maailman parhaana palkittu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu oppimiskokonaisuus, joka koulussa käytyjen oppituntien jälkeen huipentuu oppilaiden Yrityskylä-vierailuun. Yrityskylässä oppilaat opettelevat työelämätaitoja toimimalla pienoisyritysten työntekijöinä oikean maailman yritysten esikuvien mukaan. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Apetit on ollut mukana tukemassa nuorten työelämä-, vuorovaikutus- ja yhteiskuntataitojen kehittämistä Helsinki-Vantaan alakoulun Yrityskylässä jo vuodesta 2015.

Liittyvät artikkelit

Ella Junnila ja Apetit yhteistyökumppanuuteen - kotimaisuus ja kestävät ruo...

Tuore korkeushypyn EM-mitalisti ja Suomen ennätyksen maaliskuussa 2021 hypännyt Ella Junnila ja Apetit ovat solmineet yhteistyökumppanuuden. Suomen Tokion vuoden 2021 olympiajoukkueeseenkin valittu ja Tampereen Pyrintöä edustava Junnila arvostaa ruoassaan vastuullisuutta ja kotimaista alkuperää. ”Kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on tullut suoraan vanhemmiltani, onhan isäni sikatilallinen. Ruoan vastuullisuus ja kotimaisuus ovat minulle tärkeitä asioita - tietysti ravitsemuksellisuuden ohella. Yhteistyö Apetitin kanssa on siitäkin mieluisa asia, että nyt pääsen perehtymään enemmän kotimaiseen ruoantuotantoon myös kasvisten näkökulmasta”, Junnila kertoo. Kilpaurheilussa oikeanlainen ruokavalio on tärkeä asia, ja korkeushypyssä ravinnon ja harjoittelun oikean suhteen merkitys korostuu entisestään lajin luonteen vuoksi. Urheilun ohella opintojaan Tampereen yliopistossa suorittavan Junnilan keittiössä pakasteilla on iso rooli arkea helpottamassa. ”Käytän monipuolisesti erilaisia kasviksia. Pakastekasviksissa on se hieno puoli, että ne ovat vuodenajasta riippumatta aina parhaimmillaan ja niitä voi ottaa pakasteesta vain ruoanlaitossa tarvittavan määrän.” Yhteistyön myötä Apetitin tuotteet ja niistä valmistuvat maukkaat ateriat löytyvät jatkossa Junnilan keittiön lisäksi myös korkeushyppääjän Instagram-kanavalta. ”Olemme erittäin iloisia nyt alkavasta pitkäaikaisesta yhteistyöstä. On hienoa päästä osaltamme tukemaan lahjakkaan yleisurheilijan matkaa kohti korkeuksia, etenkin kun arvomaailmamme kotimaisen ruoan suhteen kohtaavat niin hyvin”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Seuraa Ellaa Instagramissa! 

Lupaavia tuloksia ja konkreettisia vastuullisuustekoja porkkanaverkoilla

Porkkanakemppi on kotimaisen porkkanan sitkein tuholainen. Kun entiset torjuntakeinot kävivät tehottomiksi kemppiä vastaan, Apetitilla lähdettiin etsimään ratkaisua ongelmaan. Uudesta menetelmästä, porkkanaverkoista, on saatu positiivisia tuloksia. Porkkanakemppi aiheuttaa porkkanakasvustoon levitessään suuria satotappioita, minkä vuoksi sitä on perinteisesti torjuttu kemiallisilla torjunta-aineilla. Apetitilla on kuitenkin haluttu vähentää torjunta-aineiden käyttöä ympäristövaikutusten pienentämiseksi. ”Torjunta-aineiden teho on myös osoittautunut heikoksi porkkanakemppiä vastaan. Porkkanaverkkojen ansiosta torjunta-aineiden käyttöä on vähennetty, eikä verkoilla suojatuilla pelloilla tehty torjuntaruiskutuksia”, kertoo Apetitin Räpin koetilan tutkimusagronomi Maria Pero. Apetit on testannut porkkanaverkkojen käyttöä porkkanakemppiä vastaan laajamittaisemmin satokaudesta 2019 lähtien. Sitä ennen verkkoja on käytetty lantulla jo vuodesta 2013. Verkkojen käyttöä on testattu Räpin koetilalla sekä kolmen sopimusviljelijän tiloilla. Kokeilun tulokset ovat positiiviset: verkot suojaavat porkkanoita kempin tekemiltä tuhoilta paremmin kuin aiemmat kemialliset torjuntakeinot. Porkkanaverkkojen käyttöä ja tehokkuutta tarkasteltiin myös Apetitille tehdyssä opinnäytetyössä, jonka tulokset puoltavat havaintoja verkkojen hyödyistä. ”Tutkimuksessa kävi ilmi, että torjuntaverkon alla kasvaneet porkkanat olivat huomattavasti suurempia ja tasalaatuisempia kuin kemiallisen torjunnan saaneet ja ilman verkkoa viljellyt porkkanat”, kertoo Maria Pero. Räpin koetilalla onkin porkkanaverkkojen myötä luovuttu kokonaan porkkanakemppiä vastaan tehdyistä tuholaisruiskutuksista. Yksinkertainen ja vastuullinen torjuntamenetelmä Porkkanaverkon tehokkuuden syy on yksinkertainen: verkon silmäkoko on niin pieni, että kemppi ei pääse siitä läpi porkkanakasvustoon. Valo ja vesi kuitenkin läpäisevät materiaalin. Verkkojen käyttöä tullaan jatkamaan ja lisäämään tulevaisuudessa. ”Tällä hetkellä noin 30 hehtaaria porkkanapeltoja on peitetty verkoilla. Verkkoja aiotaan jatkossa jalkauttaa entistä enemmän sopimusviljelijöidemme käyttöön”, kertoo Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule. Verkoilla onkin monia etuja, jotka tekevät siitä viljelijän kannalta erinomaisen vaihtoehdon. ”Porkkanaverkkojen käyttö on viljelijälle vähemmän työlästä ja luonnonmukaisempaa kuin perinteiset insektisiidien torjuntaruiskutukset. Ruiskutuksia on jouduttu joskus tekemään useita kertoja viljelykauden aikana. Verkot eivät pelloille levittämisen jälkeen vaadi juurikaan vaivaa”, Cirule kertoo. Torjuntaverkot ovat pitkäikäinen investointi, sillä niiden luvataan kestävän käytössä 7–10 vuotta. Lupaavien tulosten ja positiivisten kokemusten myötä näyttää siltä, että tulevaisuudessa porkkanasato voidaan suojata porkkanakemppiä vastaan aiempaa helpommin ja ekologisemmin. Samalla porkkanoiden laatu ja satotaso paranevat. ”Kyseessä on todella konkreettinen vastuullisuusteko, joka hyödyttää sekä ympäristöä että tuottajaa”, Cirule summaa.

Päivitämme yritysvastuumme olennaisuuksia

Päivitämme yritysvastuumme olennaisuuksia - vastaamalla kyselyyn voit vaikuttaa Apetitin yritysvastuutekoihin Apetit on päivittämässä yritysvastuunsa olennaisia teemoja. Olennaisuudet määrittävät Apetit-konsernin yritysvastuun keskeiset toimet ja tavoitteet. Apetitille onkin tärkeää kuulla sidosryhmiensä näkemys siitä, mitä kotimaiseen alkutuotantoon pohjaavan ruokatalon tulisi erityisesti yritysvastuussaan huomioida. Vastuullisia tekoja Vastuullisia tekoja on yksi Apetitin uudistetun strategian painopistealueista. Kuluvan vuoden aikana olemme muun muassa kehittäneet ja jalkauttaneet ympäristömyötäisiä viljelymenetelmiä, parantaneet tuotannon materiaalitehokkuutta sekä edistäneet uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa. Kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa Apetit-konsernin vastuullisten tekojen painotuksiin, sillä vastausten perusteella päivitetään myös Apetitin yritysvastuuohjelman konkreettisia tavoitteita. Toivomme mahdollisimman kattavia vastauksia, jotta voimme parhaimpamme mukaan vastata Apetit-konsernin yritysvastuuta koskeviin odotuksiin. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 10 minuuttia.   Kysely on päättynyt. Kiitos vastauksista!