Hyvä pakkaus suojelee tuotetta tuotannossa ja jakeluketjussa

Hyvä pakkaus suojelee tuotetta tuotannossa ja jakeluketjussa

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on suojella tuotetta sen matkalla tuotannosta kuluttajalle. Hyvä pakkaus helpottaa elintarvikkeen käsittelyä jakeluketjussa, pitää tuotteen tuoreena ja ehkäisee ruokahävikin syntymistä. Asianmukainen pakkaus varmistaa sen, että tuote päätyy kuluttajan käsiin vahingoittumattomana ja tuoreena.

Muovi on monipuolinen, kestävä ja kevyt materiaali, joka sopii ominaisuuksiensa vuoksi hyvin elintarvikkeiden pakkausmateriaaliksi. Muovin kestävyyden ansiosta pakkausmateriaalin määrää voidaan muovipakkauksissa minimoida. Ohutkin muovikerros voi olla erittäin kestävä, eikä rikkoudu hankauksessa tai kevyistä iskuista. Muovi on ketterä materiaali, joka taipuu helposti moneen muotoon ja tarpeeseen. Muovi kestää mainiosti esimerkiksi rasvaisia ja märkiä elintarvikkeita ja mahdollistaa täysin läpinäkyvän pakkauksen, josta kuluttaja voi ostohetkellä tarkastella tuotetta. Vaihtoehtoisesti muovista on mahdollista myös valoa läpäisemättömiä pakkauksia, jotka suojaavat tuotetta valolta.

Apetit -pakastepussien materiaalina käytetään paljon polyeteeniä, joka monomateriaalina pystytään hyödyntämään kokonaisuudessaan jo nyt Suomen muovikierrätyksessä. Myös Apetit Tuorekset-rasiat ovat kierrätettävää PET-muovia.

Apetit kehittää pakkauksiaan jatkuvasti ympäristöystävällisemmiksi ja Apetitin tavoite muovista valmistettujen pakkausmateriaalien suhteen on tuotteen säilyvyyttä ja laatua heikentämättä:

• käyttää kierrätettäviä pakkausmateriaaleja
• lisätä uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen pakkausmateriaalien käyttöä
• vähentää pakkausmateriaalien kulutusta

Pakkausinnovaatio ammattilaiskeittiöön

Apetit lanseerasi ammattikeittiöille uuden helppokäyttöisen bag-in-box -rypsiöljypakkauksen. Ympäristöystävällinen aaltopahvilaatikko on tehty 100-prosenttisesti uusiutuvasta raaka-aineesta ja pakkauksen pussin voi kierrättää energiakeräykseen. Pussin valmistukseen tarvitaan lähes 80 % vähemmän muovia verrattuna perinteiseen muovikannuun.

Lue lisää kierrätyksestä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n sivulta ja löydä itseäsi lähinnä olevat kierrätyspisteet täältä.

Liittyvät artikkelit

Apetit on sitoutunut seitsemään ravitsemussitoumukseen kestävämmän ruo...

Apetitin kaikki tuotteet pohjautuvat tuotekehityksen strategiaan kehittää terveellisiä ja helppoja, kasvisten käytön lisäämistä helpottavia tuotteita. Apetit kehittää tuotteitaan yleisten ravitsemussuositusten mukaisesti sekä seuraa ja hyödyntää alan tutkimuslaitosten julkaisemia luotettavia tutkimuksia ja ravitsemustietoja. Apetit on sitoutunut seitsemään Eviran ravitsemussitoumukseen, joilla pyritään parantamaan suomalaisten ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja tukemaan kestävän kehityksen mukaisia ruokavalintoja. Ruokavalintojen terveellisyyttä edistetään kasvisten käytön lisäämisellä, suolan ja sokerin vähentämisellä suomalaisten ruokavaliossa sekä terveellisten välipalatuotteiden tarjonnan lisäämisellä. Ravitsemussitoumusten tavoitteiden mukaista on myös rasvan laadun parantaminen suomalaisten ravinnossa. Pehmeitä ja tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät kasvispohjaiset ruokaöljyt ovatkin kiinteä osa terveellistä ruokavaliota. Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, ja se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja. Tekemiensä ravitsemussitoumusten mukaisesti Apetit haluaa tuotteidensa avulla lisätä kasvisten käyttöä, vähentää suolan ja sokerin saantia sekä edistää pehmeiden rasvojen käyttöä. Tavoitteiden saavuttamiseksi tuomme markkinoille uusia pääruoka- ja välipalatuotteita sekä arkea helpottavia reseptejä. Apetit myös sitoutui kasvattamaan hoitokalastukseen perustuvien tuotteidensa määrää. Sitoumukset tuotteiston kehitykselle vuoteen 2020 mennessä. Vertailutasona vuoden 2017 tilanne. RAVITSEMUSSITOUMUKSET Tilanne 31.12.2018 Tavoite 2020 Kasvisten käytön lisääminen     Uusia tuotteita vähittäiskaupan HeVi-osastolle +5 kpl +5 kpl Kasvipohjaisia pääruokatuotteita + 10 kpl +10 kpl Kasvisten lisäämistä helpottavia ratkaisuja +50 % +50 % Lounaat ja ateriat     Kouluruokasuositusten mukaisten välipalatuotteiden tarjonta +200 % +100 % Koulutusta ja reseptiikkaa ammattikeittiöille +200 % +50 % Ruokaohjeet     Kasvisten käyttöä lisääviä reseptejä kuluttajille ja ammattikeittiöille +127 kpl +100 kpl Sokerin saanti     Uusia, ei lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita kategorioihin, joissa sellaisia on rajatusti +75 % +100 % Rasvan laatu     Sydänmerkkituotteita vähentämään kovien rasvojen käyttöä vähittäiskauppaan ja ammattikeittiöihin +3 kpl +4 kpl Reseptiikkaa tukemaan rypsiöljyn käyttöä + 23 kpl +20 kpl Suolan saanti     Sydänmerkkituotteita +35 % +20 % Lapsille sopivia välipaloja     Uudenlaisia kasvipohjaisia välipalatuotteita +3 kpl +3 kpl Sitoumus kestäviin ruokavalintoihin     Hoitokalastukseen perustuvia kalatuotteita +50 % +30 %

Turvallinen työympäristö

Työturvallisuus on nostettu yhdeksi Apetitin henkilöstöstrategian keskeiseksi teemaksi. Tavoitteena on saada työtapaturmien määrä nollaan ja vähentää sairauspoissaoloja. Keskeisiä työturvallisuuden parantamiseksi toteutettuja toimenpiteitä ovat työturvallisuusviestinnän lisääminen, entistä systemaattisempi turvallisuushavainnointi ja paikkakuntakohtaisten työsuojelutoimikuntien toiminnan kehittäminen ja yhtenäistäminen. Työtapaturmien ennaltaehkäisemiseksi Apetitilla päivitetään säännöllisesti työturvallisuusohjeita. Lisäksi on kehitetty riskiarviointeihin ja tapaturmatutkintaan liittyvää osaamista sekä suoritettu systemaattisesti riskiarviointeja tuotantotehtävissä. Esimiehille on myös pidetty koulutuksia työturvallisuusvastuista laajassa, noin vuoden mittaisessa ja 20 osa-aluetta sisältävässä koulutuksessa. Kunnossapidon henkilöstölle on puolestaan järjestetty koneturvallisuuskoulutusta. Vuonna 2018 Apetitilla aloitettiin myös työtapaturmattomista päivistä palkitseminen paikkakuntakohtaisesti. Työturvallisuuden keskeisiä mittareita eli tapaturmataajuutta, turvallisuushavaintojen ja työtapaturmien lukumäärää sekä sairauspoissaoloja seurataan kuukausitasolla. Elintarviketeollisuuden keskiarvoon verrattuna tapaturmien määrä on Apetitilla hieman keskimääräistä paremmalla tasolla. Tuotantotyössä on fyysisiä toistuvia liikkeitä, jotka saattavat aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Lisäksi esimerkiksi kylmät pakastetilat ja kosteat tuotantotilat, melu sekä koneiden ja veitsien käyttö lisäävät tapaturma- ja sairastumisriskiä. Tapaturma- ja sairastumisriskiä pyritään pienentämään ennen kaikkea työtehtäväkohtaisella ohjeistuksella, oikeanlaisella henkilökohtaisella suojavarustuksella, parantamalla koneturvallisuutta sekä huolehtimalla henkilöiden oikeanlaisesta pukeutumisesta olosuhteisiin nähden.

Ruokahävikin vähentämisellä on merkittävä ympäristövaikutus

Elintarviketeollisuuden raaka-aineiden tai ruoan päätyminen jätteeksi eli ruokahävikki on sekä ekologinen että taloudellinen ongelma. Koko suomalaisen ruokaketjun ruokahävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa. Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Elintarvikeketjun ympäristövaikutusten alentamiseksi yksi tärkeä keino onkin ruokahävikin vähentäminen. Ruokahävikistä aiheutuvat ympäristövaikutukset ovat selvästi suuremmat kuin mitä esimerkiksi pakkausten valmistuksesta ja jätehuollosta aiheutuu. Myös suurten määrien pakastaminen kerralla ja kylmäketjun huolellisuus lisäävät elintarvikeketjun tehokkuutta ja vähentävät hävikkiä. Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvan tehokkuuden parantamisen strategista painopistettä. Tarkalla tuotannonsuunnittelulla ja myynnin ennusteiden kehittämisellä on tärkeä rooli hävikin vähentämisessä. Apetit vähentää ruokahävikkiään yhteistyöllä WeFoodin kanssa Apetitin ja Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokakauppa WeFoodin yhteistyön myötä Apetit antaa WeFoodin valikoimaan tuoretuotteitaan, jotka muutoin päätyisivät ruokahävikiksi. WeFoodille myyntiin annettavat Apetitin tuotteet ovat esimerkiksi erilaisia kasvis- ja salaattisekoituksia, joiden päiväykset ovat umpeutumassa, niiden pakkauksissa on virheellisiä merkintöjä tai tarkat laatuvaatimukset eivät ole täyttyneet. WeFoodin voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Apetit hakee myös yhdessä muiden kotimaisten toimijoiden kanssa uusia mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämiseen Urban Food -projektissa, jossa halutaan kehittää keinoja elintarviketeollisuuden ylijäämäraaka-aineiden saamiseksi ruokapöytiin. Lisäksi Apetit tekee yhteistyötä ruokahävikin pienentämiseksi Yhteinen Pöytä -toiminnassa. Kohti hävikkivapaampia ammattilaiskeittiöitä Apetit osallistuu vuonna 2019 kumppanuushankkeeseen yhdessä Wihurin Metro-tukun ja Unilever Food Solutions Suomen kanssa. Hankkeen tarkoituksena on pyrkiä vähentämään ammattilaiskeittiöiden hävikkiä vinkkien ja reseptiikan avulla.  #hävikkivapaakeittiö -tunnisteella seurattavan kampanjan aikana keittiömestarit Teemu Hursti, Juuse Mikkonen ja Tommi Virranta loihtivat reseptiikkaa erityisesti nahistuneiden kasvisten hyödyntämiselle. Tarkoituksena on osoittaa, että hieman nahistuneistakin kasviksista voi vielä tehdä maukasta ja herkullisen näköistä ruokaa.