Kevätöljykasvien satotasoissa on tänä syksynä ollut paljon vaihtelua. Heinäkuun pitkä hellejakso osui öljykasvien osalta kriittisimmälle hetkelle. Kukinta jäi lyhyeksi ja vaillinaiseksi niin rypseillä kuin rapseilla, mikä näkyi myös satotasoissa. Etenkin kevätrypsit kärsivät helteestä ja satotasot ovat jääneet odotuksista erityisesti Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Kevätrapsit kestivät hellejaksoa paremmin, mutta niilläkin täysi satopotentiaali jäi saavuttamatta. Kuluvan kauden toimitukset ovat vielä alussa ja tyypillisesti laaduissa on paljon hajontaa. Toimituksien keskiarvolaatujen perusteella voidaan laadun todeta olevan keskimääräinen/hyvä. Vaikka tänä vuonna kevätöljykasveilla ei päästy huippusatoihin, niin siitä huolimatta useat viljelijät ovat toimittaneet tavaraa, jonka laadut ovat olleet kirkkaasti yli keskiarvojen ja laatulisät ovat korottaneet perushintaa jopa 50 €/tn. Hyvältä näyttäneet syysrapsikasvustot realisoituivat tänä syksynä myös satotasoissa. Monin paikoin syysrapseista puitiin kaikkien aikojen ennätyssatoja. Sekä ruutu-, että tilamittakaavan lajikekokeista on mitattu yli kuuden tonnin satoja. Sopivissa olosuhteissa myös Suomessa syysrapsien satopotentiaali on huima. Hyvä syysöljykasvivuosi innosti kylvöille myös tänä syksynä, mutta valitettavasti peltoa ei vapautunut tarpeeksi ajoissa, jotta kaikki suunnitellut syysrapsien ja -rypsien kylvöt olisi saatu tehtyä. Syysöljykasvit, jotka ehdittiin kylvämään, näyttävät pääsääntöisesti hyvältä. Heinä-elokuun taitteessa oli monin paikoin kuivaa, mikä johti epätasaiseen taimettumiseen. Syysrapseja kylvettiin myös tavanomaista myöhempään. Kasvustot eivät ole yhtä reheviä, kuin viime syksynä mutta talvehtimisedellytykset ovat olemassa. Syysöljykasvien osalta talvea kohti lähdetään odottavissa tunnelmissa. Euroopan tilanne Strategie Grainsin arvion mukaan Euroopan kuluvan kauden rapsisato olisi 20,4 miljoonaa tonnia, mikä olisi korkein taso sitten satokauden 2014-2015. Pinta-alat kasvoivat viime vuoteen verrattuna noin 0,4 miljoonaa hehtaaria. Pinta-alojen kasvu tuli pääasiassa Romaniasta, jossa tuotanto on tuplaantunut verrattuna satokauteen 2024-2025. Euroopassa satotasot ovat palanneet normaalimmalle tasolle haastavamman vuoden jälkeen, mikä näkyy kokonaistuotannon määrässä. Tulevalle kaudelle 2026-2027 Euroopan rapsipinta-alojen odotetaan kasvavan 7 prosenttia. Suurissa tuottajamaissa Ranskassa, Saksassa ja Puolassa päästiin kylvämään hyvissä olosuhteissa ja kasvustot näyttävät pääsääntöisesti hyvältä. Kasvustot näyttävät hyvältä myös Baltiassa, vaikkakin alojen ennustetaan hieman pienenevän haastavampien kylvöolosuhteiden seurauksena. Rapsin pörssihinta on pysynyt korkealla tasolla suhteessa vehnään. Markkinoilla tapahtuu kuitenkin paljon elämistä ja selkeiden trendien löytäminen on haastavaa. Epävarmuustekijöitä on paljon ja etenkin kauppapolitiikan nopeat muutokset vaikuttavat rapsin hintaan.
Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetit-konsernin liiketulos vuoden kolmannella kvartaalilla jäi vertailukaudesta. Öljykasvituotteet paransi tulostaan hieman, mutta Ruokaratkaisuissa liiketulos laski vahvasta vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa tuloksen heikkenemiseen vaikutti pakasteherneen haastava satokausi. Osa hernepelloista jouduttiin puintivaiheessa jättämään väliin. Viljelysopimusten mukaisesti Apetit on korvannut viljelijöille puimatta jääneistä hernepelloista. Ruokaratkaisujen liiketulos sisältää -0,4 miljoonaa euroa Foodhillsin yrityskauppaan liittyviä asiantuntijakuluja. Apetitin ensimmäisen vuosipuoliskon tulosta heikentänyt toimitusvarmuustilanne normalisoitui molemmissa liiketoiminnoissa kesäkuussa, minkä jälkeen toimitusvarmuus on pysynyt hyvällä tasolla. Konsernin liikevaihto kasvoi hieman vertailukaudesta. Apetit tiedotti 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia Foodhillsin osakekannasta. Foodhills on Ruotsin suurin pakasteherneen viljelyttäjä ja tuottaja. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP-viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on strategiamme mukainen kasvuhanke. Saamme vahvan alustan Ruotsin markkinaan ja kasvatamme merkittävästi pakasteherneen volyymia. Apetit on vahvistanut viime vuosien aikana asemaansa Ruotsissa, ja nyt on aika ottaa merkittävä askel yhtiön kansainvälistymisessä. Konsernin ERP-hankkeen kriittiset vaiheet käyttöönoton osalta on saatu suunnitellusti maaliin. Öljykasvituotteiden käyttöönottovaihe toteutui lokakuun alussa. Strategisesti merkittävä hanke toteutui suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa. Olen ylpeä sitoutuneen henkilöstömme aikaansaannoksista kaikkiaan noin kolme vuotta kestäneessä hankkeessa. Olemme käynnistäneet Kantvikin kasviöljypuristamolle tehtävän strategisen investoinnin, jolla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia ja moninkertaistetaan sen valmistuskapasiteetti. Investointi on edennyt pääosin suunnitellusti ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2026 ensimmäisen kvartaalin aikana. Kotimaisen syyskylvöisten rypsin ja rapsin satotasot ovat olleet paikoin erinomaisia. Luonnonvarakeskuksen 22.9. julkaiseman satoarvion mukaan kotimaisen rypsin ja rapsin sato kasvaisi viime vuodesta yli 60 prosentilla ja olisi korkein kahdeksaan vuoteen. Öljykasvien onnistunut kasvukausi näkyi myös RypsiRapsi-foorumin lajikekokeissa, joissa nähtiin usealla eri lajikkeella poikkeuksellisen korkeita satotasoja. Lajikekokeiden tulokset antavat hyvän pohjan koetoiminnan jatkolle ja uskoa kotimaan öljykasvien viljelijöille, vaikka satokauden poikkeuksellisen hyvät kasvuolosuhteet onkin syytä huomioida tuloksia arvioidessa. Kuluvan vuoden satonäkymät avomaankasvisten osalta ovat kohtuulliset. Apetitin sopimusviljelykasveista pakasteherneellä oli haastava satokausi. Mittaushistorian kuumin jakso ja sitä seuranneet alueelliset rankkasateet verottivat kasvustoja. Puinnissa jouduttiin jättämään normaalia suurempi määrä peltolohkoja väliin, mikä vaikutti negatiivisesti tulokseen. Juuresten osalta tilanne näyttää satokauden keskivaiheilla hyvältä. Lanseerasimme syksyllä useita uutuustuotteita. Vähittäiskaupassa toimme uuden makuvaihtoehdon Apetit Superior -pakastepizzatuoteperheeseen sekä lisäsimme tarjontaa vahvan suosion saaneeseen woktuoteperheeseen. Toimme kauppoihin myös kotimaisen purjoviipaleen, joka sai erittäin hyvän vastaanoton kauppojen valikoimissa. Näemme kasvavaa kysyntää tuotteille, jotka helpottavat ja monipuolistavat kasvisten käyttöä. Food service -kanavaan lanseerattu Apetit Kasvisjauhis Burgerpihvi on mielenkiintoinen uutuus, sillä se sisältää Apetit BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauhetta. Kasvisjauhis Burgerpihvi on myös rakenteeltaan ja maultaan poikkeuksellinen, minkä vuoksi odotamme innolla sen saamaa vastaanottoa. Tuote on erinomainen osoitus BlackGrainin potentiaalista sekä Apetitin molempien liiketoimintojen innovaatio- ja tuotekehitysosaamisesta.”
Mennyt kesä oli Ella Junnilalle urheiluntäyteinen. Tiivis kilpailukausi päättyi syyskuussa Tokion MM-kisoihin, joiden hyppyihin vaikuttivat aiempi nilkkavamma. Palattuaan kisamatkalta kotiin Ellan jalka operoitiin. Operaatio meni suunnitellusti ja nyt on kuntoutuminen käynnissä. Syksyn myötä Ella muutti Belgiaan, jossa hän aloittaa tiiviimmän harjoittelun uuden valmentajansa Tia Hellebautin kanssa. ”Belgiassa harjoittelen viisi vuotta sitten valmistuneessa tilavassa urheiluhallissa. Käytössä on radan lisäksi suorat ja suorituspaikat. Hallissa on isot ikkunat, mikä on mukava muutos tutun ja rakkaan Pirkkahallin miljööseen”, Ella kuvailee uutta harjoitusympäristöään. "Arki Belgiassa on lähtenyt rullaamaan mukavasti. Yllättävän kivuttomasti sain käännettyä oman elämän Keski-Euroopan menoon. Merkittävin silmille tullut ero on arjen rytmi. Kaupat ovat kiinni myöhäiset illat ja joskus viikonloput, mutta samaan aikaan aamut alkavat myöhemmin kuin Suomessa. Ruoka on hyvää, mutta jo nyt on ikävä suomalaisia marjoja ja juureksia", Ella kertoo. Ellan ruokavinkki – Apetit Crispy Chick -pihvit salaatin lisänä Apetitin tuotteet ovat tulleet Ellalle tutuksi pitkän yhteistyön myötä. Kiinnostus kotimaiseen ruokaan sekä kestävään syömiseen on ollut hyvä perusta vuodesta 2021 jatkuneelle yhteistyölle. Ella on Instagram-tilillään julkaissut omia vinkkejään esimerkiksi pakastekasvisten käyttöön arjessa. Tällä kertaa pakastealtaasta mukaan tarttui Apetitin Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit, jonka pääraaka-aine on herneproteiini. Ellan keittiössä Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit taipuivat salaatin proteiinilisäksi. ”Crispy Chick -pihvejä on helppo käyttää, joten se sopii ruoanlaittoon kaikille taitotasosta välittämättä. Myös suutuntuma on hyvä. Pihvin perusmaku on mehevä ja vähän umamimainen. Salaattia varten maustoin sitä vielä itse hieman”, Ella kertoo. Apetit lanseerasi Crispy Chick -pihvin vuonna 2017 osana Apetit Kasvisjauhis -tuoteperhettä. Crispy Chick -pihvi nousi nopeasti tuoteperheen suosituimmaksi tuotteeksi ja keväällä pihvi sai rinnalleen uuden makuvariantin Crispy Chick Lime & Lempeä chili. ”En ole ravitsemusasiantuntija, mutta koin pihvin täyttäväksi ja täyteläiseksi sekä samaan aikaan helposti sulavaksi. Kilpailukaudella on hyvä saada proteiinia ja myös kuitua tarpeeksi, mutta ruoka ei saa olla liian raskasta”, Ella pohtii. Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvikrutongit ja salaatti Valmista maustamattomat Apetit Crispy Chick -pihvit uunissa paketin ohjeen mukaan. Pihvien tultua uunista, kuutioi pihvit noin 1,5 cm x 1,5 cm kokoisiksi paloiksi ja laita esilämmitetylle öljytylle pannulle. Samalla, kun kuutiot rapsakoituvat, ne voi maustaa. Itse tykkään lisätä esim. butter chicken -curry tyylisiä mausteita (garam masala, juustokumina, korianteri ja pippuri). Muutaman minuutin pyörittelyn jälkeen pihvin palaset voi nostaa suoraan salaattiin tai pöytään lisukkeeksi. Kuva: Jesse Väänänen