Apetit Kasviöljy Oy

Apetit Kasviöljy Oy

Liittyvät artikkelit

Räpin koetilalla käännettiin uusi sivu: syysrapsi kylvössä ensimmäistä kert...

Apetitin Räpin koetilalla Säkylässä kylvettiin elokuussa ensimmäistä kertaa tilan historiassa syysrapsia. Tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki kertoo sateiden aiheuttaneen jännitystä kylvöjen aikataululle, sillä poutaista kylvösäätä jouduttiin odottamaan melko pitkään. ”Lämmin syksy olisi tilauksessa, jotta rapsikasvustot ehtivät kehittyä ennen talvea mahdollisimman hyvin”, Huhdanmäki toivoo. Räpin koetila tunnetaan kasvistuotantoon liittyvästä viljelytutkimuksesta. Apetitin lisäksi tilalla toimii Perunantutkimuslaitos, ja Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksenkin kokeita perustetaan Räpin pelloille vuosittain. Vihanneksiin liittyvän koetoiminnan tavoitteena on tarjota Apetitin sopimusviljelijöille tietoa mm. lajikeominaisuuksista ja uusista viljelymenetelmistä. Nyt viljelyyn liittyvää kehittämistä halutaan tehdä myös Apetitin öljykasviliiketoiminnan edistämiseksi ja tänä kesänä kylvetty lohko on ensiaskel kohti tätä tavoitetta.  Öljykasvien viljely tilalla, jossa tuotannossa on myös muita ristikukkaiskasveja, vaatii viljelykiertojen suunnittelulta erityistä tarkkuutta. Esimerkiksi lanttua ei tulisi viljellä lainkaan samassa viljelykierrossa rypsin tai rapsin kanssa möhöjuuririskin takia ja kasvistuotannossa tarvittavat raskaat työkoneet voivat tiivistää maata rypsin ja rapsin viljelyn kannalta liikaa. ”Teemme paljon yhteistyötä alueen viljelijöiden kanssa, mikä tuo lisää mahdollisuuksia viljelykiertojemme suunnitteluun. Tietysti ruutumittakaavan kokeita tehtäessä voidaan lohkon sisällä pyörittää useampaa ja normaalia pidempiäkin viljelykiertoja. Uskon että öljykasvit saadaan solahtamaan Räpin koetoimintaan mukaan sujuvasti”, Huhdanmäki arvioi. Öljykasvien viljelyn kehittäminen edellyttää lisää koetoimintaa ”Öljykasveihin liittyvää tutkimus- ja kokeilutoimintaa tarvitaan Suomessa kipeästi lisää. Haluamme osaltamme vaikuttaa alan kehittymiseen, minkä takia rypsin ja rapsin ottaminen mukaan toimintaamme on luonteva lisä Räpin koetilalle”, Huhdanmäki kertoo. Rypsin ja rapsin viljelyn ja kannattavuuden kehittämiseen Suomessa vastaa myös keväällä perustettu öljykasvituotannon kehittämisryhmä RypsiRapsi-foorumi. Foorumin toiminta on alkanut viljelijähaastatteluin sekä lajikekokein Mikkelissä ja Siuntiossa. Aiheeseen liittyen: RypsiRapsi-foorumi

Sopimusviljelijöitä kolmannessa polvessa - Peruna on yksi Apetitin suurimpi...

Kulunut kasvukausi alkoi viileästä keväästä. Mäkitalon perunatilalla liikkeelle päästiin siitä huolimatta normaalisti eikä kylvöihin tullut katkoja. Kylmän kevään jälkeen tulivat helteet, mutta ei vettä. Heinäkuussa vettä puolestaan saatiin runsain mitoin. Viljelijä on vahvasti säiden armoilla ja se on myös asia, joka huolettaa. ”Haastavinta viljelyssä on nimenomaan säiden murehtiminen ja etenkin ääripään säät. Niitä tulee stressattua, vaikka niihin ei voi itse mitenkään vaikuttaa, kuvaa perunanviljelijä Atte Mäkitalo. Tänä vuonna kuivuuden jälkeen tuli onneksi sade - perunoiden kannalta oikeaan aikaan. Vettä ei myöskään tullut heti liikaa, mikä olisi aiheuttanut perunoiden halkeamisen. Jatkossakaan ei saisi tulla liikaa vettä, jotta perunarutto ei pääse ryöpsähtämään. ”Kun kosteutta on paljon, perunaruttoriski on suuri. Rutto tuhoaa ensin varsiston ja sitten mukulan. Pahimmillaan ruttoa torjutaan useita kertoja. Samalla saadaan kyllä suoja myös lehtipoltetta vastaan.” Perunaruton, eli perunan hankalimman kasvitaudin torjunta on tänä vuonna sujunut Mäkitalolla hyvin. Rikkojen torjunta sen sijaan on ollut poikkeuksellisen haastavaa. ”Heinäkuun runsaiden sateiden jälkeen rikat ryöpsähtivät, mutta nyt näyttää taas hyvältä.” Vaikka peruna on esimerkiksi viljoihin verrattuna viljelynäkökulmasta paljon työläämpi kasvi, on sen viljely myös palkitsevaa. ”On kiva huomata, että on onnistunut valituissa toimenpiteissä ja sato on hyvä. Ja ne ensimmäiset uudet perunat ovat tietysti parasta”, Mäkitalo listaa. Perinteet perunanviljelyssä Mäkitalon tilalla viljellään kuluvalla kasvukaudella noin 42 hehtaaria perunaa. Näistä noin 17 hehtaaria on Apetitille sopimusviljeltyä perunaa. Atte on puolisonsa Saijan kanssa ollut Apetitin sopimusviljelijä siitä asti, kun he ryhtyivät pitämään Aten suvun tilaa vuonna 2014. Viljelykasviksi valikoitui peruna perinteen vuoksi, mutta myös koska juuri siihen on kalusto sekä tietysti vuosien varrelta kertynyttä ammattitaitoa. ”Jatkoimme vanhempieni ja isovanhempieni tilaa, eli olemme sopimusviljelijöitä kolmannessa polvessa. Sopimusviljelyn etuna on se, että tavara ei jää käsiin ja on ennalta varmuus, millaisen hinnan saa”, Atte toteaa. Apetitille Mäkitalot viljelevät kolmea eri perunalajiketta sekä lisäksi baby food -perunaa, jolle on määritelty muuta sopimusviljelyä tarkempia ohjeita. Eri lajikkeet soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kiloissa mitattuna peruna on yksi Apetitin suurimpia sopimusviljelykasveja. Perunan tie pellolta pakasteeksi Peruna on suomalaisille tuttu kasvi, mutta vaiheet pakastealtaasta nostetun perunapakasteen takana ovat todennäköisesti vieraampia. Sopimusviljelijät ostavat tai kasvattavat siemenperunat itse. Mäkitaloilla siemenperunoita säilytetään 500 tai 1000 kg:n puulaatikoissa varastossa, jossa ilmanvaihto on tarkkaan mietitty ja jatkuvasti mitattu. Mäkitalot kylvävät siemenperunat kylvökoneella, joka kylvää neljä riviä kerrallaan ja määrittelee sopivan taimivälin ja sijoittaa lannoitteen samalla ajolla. Noin viikko kylvön jälkeen muotoillaan perunapenkit, jotta perunalla olisi siinä optimaaliset kasvuolosuhteet. Syksyllä Mäkitalon tilalla perunat nostetaan kaksirivisellä itsekulkevalla perunannostokoneella, joka kerää perunat koneen sisään. Nostotyö on tilalla ulkoistettu Pyhäjärven Perunankorjuu Oy:lle, jonka osakkaina myös Aten ja Saijan luotsaama yhtiö on, Yhtiön koneella nostetaan myös muutaman muun Apetit sopimusviljelijöiden perunat. Kylvön ja noston välissä huolehditaan rikkojen ja tuholaisten torjunnasta sekä toimitaan sääolosuhteiden mukaan. ”Meillä on mahdollisuus pienimuotoiseen kasteluun, mutta tänä kesänä kuivuuden vaivatessa aloin taas miettiä laajemman kastelujärjestelmän hankkimista.” Kaikki viljelytoimenpiteet Mäkitalot kirjaavat sopimusviljelijöiden tapaan Vire-ohjelmaan.  ”Muutenkin pidämme sovituista asioista kiinni ja toteutamme Apetitin vastuuviljelymenetelmää, jossa on ohjeistettu mm. kasvinsuojelusta. Lisäksi meillä on käytössä orgaanisia lannoitteita ja esimerkiksi energiaa tuotetaan osittain aurinkopaneeleilla. Vastuullisuus työssä näkyy.” Kun perunat on nostettu, ne toimitetaan Apetitin Säkylän tehtaalle. Tehtaalla perunat kuoritaan, viipaloidaan, pakastetaan ja pakataan erilaisiin vihannessekoituksiin tai niistä valmistetaan perunapakasteita esim. gratiineita. ”Meillä on kotona käytössä paljon Apetitin pakastevihannesekoituksia, mutta perunat tulevat sattuneesta syystä omasta takaa. Peruna on monipuolinen ja monikäyttöinen kasvi, jota meillä syödään runsaasti”, Atte ja Saija Mäkitalo toteavat.

Toimitusjohtajan katsaus H1/2023

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin tulos kehittyi edelleen hyvään suuntaan. Konsernin liikevoitto parani vuoden toisella neljänneksellä vertailukauteen nähden. Molemmat liiketoiminnot paransivat tulostaan. Öljykasvituotteissa tulosta on parantanut onnistunut raaka-ainehankinta. Ruokaratkaisuissa tulosparannukseen ovat vaikuttaneet onnistuneet tuotelanseeraukset ja tehdyt hinnankorotukset, joiden avulla on vastattu yleiseen kustannusten nousuun. Ensimmäisen vuosipuoliskon tulos parantuikin selvästi vertailukaudesta. Apetit-konsernin liikevaihto laski hieman toisella neljänneksellä vertailukaudesta. Öljykasvituotteiden hintataso oli vertailukaudella poikkeuksellisen korkea, ja markkinahintojen tasaantuminen näkyi liikevaihdon laskuna. Myyntivolyymit kuitenkin nousivat vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa myyntivolyymi ja liikevaihto ovat kasvaneet kaikissa kanavissa. Kustannusinflaation vaikutukset näkyvät kuluttajan ostokäyttäytymisessä. Ruokaostoksissa suositaan hinnaltaan edullisempia tuotteita. Samalla perinteikkäät ja arkeen helpot ruoat, kuten kiusaukset, ovat jälleen nostaneet suosiotaan. Tämä näkyy myös Apetitin tuotteiden kysynnän muutoksina eri tuoteryhmien välillä. Tuotevalikoimamme vastaa hyvin kuluttajan tarpeisiin. Pakastekasvikset tarjoavat vaivattoman tavan syödä terveellisesti ja samalla vähentää ruokahävikkiä. Satokausi on edennyt kohtalaisen hyvin. Alkukesän kuumuus ja kuivuus verottivat pakasteherneen ensimmäisinä kylvettyjä satoja. Myöhemmin korjuussa olleet hernepellot ovat tarjonneet sekä laadullisesti että määrällisesti odotuksien mukaista satoa. Juureksien osalta kasvukausi on vielä kesken. Näkymät ovat hyvät heinäkuussa oikeaan aikaan tulleiden sateiden ansiosta. Kotimaisten kevätöljykasvien kasvukautta ovat haitanneet alkukesän kuumuus ja kuivuus. Rypsin ja rapsin viljelyalat ovat laskeneet viime vuodesta, mikä ei ole tavoitteidemme mukaista. Suomi ei kokonaisuudessaan ole öljykasvien suhteen omavarainen, joten viljelyalojen nostolle on todellista tarvetta. Tiedotimme kesäkuussa tärkeästä askeleesta kotimaisten öljykasvien viljelyn edistämiseksi. Apetit oli liikkeellepaneva voima uuden öljykasvituotannon kehittämisryhmän, RypsiRapsi-foorumin, perustamisessa. RypsiRapsi-foorumi kokoaa yhteen öljykasvialan eri sidosryhmät. Foorumi kerää yhteen aiemman kehittämistoiminnan tulokset sekä tuottaa uutta viljelytietoa. Haluamme foorumin avulla tuottaa viljelijöille käytännönläheistä tietoa ja tehokkaita menetelmiä öljykasvien viljelyyn. Tavoitteena on edistää rypsin ja rapsin viljelyä ja viljelyn kannattavuutta Suomessa. Työ rypsi-ingredientti BlackGrainin kaupallistamiseksi jatkuu. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana olemme keskittyneet tuotantoprosessin kehittämiseen. Toimenpiteet kaupallisen mittakaavan tuotannon käynnistämiseksi ovat käynnissä. BlackGrain tarjoaa elintarvikealalle uuden kotimaisen kasviproteiinivaihtoehdon, joka tukee kiertotalouden toteutumista sekä kestävien ja korkealaatuisten ruokaratkaisujen kehittämistä. Säkylän pakastetehtaan satokausituotannossa otettiin käyttöön biokaasulla tuotettu höyry osana tehtaan uutta energiaratkaisua. Uusiutuviin energialähteisiin ja lämmön talteenottoon perustuvan uuden energiaratkaisun myötä tehtaan CO2-päästöt laskevat noin 80 prosentilla. Jatkossa Säkylän pakastetehtaalla käytetty höyry tuotetaan pääasiassa bioenergialla. Samalla tarvittavan primäärienergian määrä laskee noin kolmanneksella. Uuden energiaratkaisun käyttöönoton myötä konsernissa käytetään pääosin uusiutuvia energialähteitä. Jo vuonna 2022 Apetitin käyttämästä energiasta 76 prosenttia oli uusiutuvista lähteistä. Yritysvastuuohjelmamme tavoite pakkausten kierrätettävyyden lisäämisestä on edennyt katsauskaudella. Alkuvuodesta volyymiltaan suuren Apetit Peruna-sipuli -tuoteperheen pakkaukset vaihdettiin kierrätettävään muoviin. Syksyllä kauppoihin tulevat ensimmäiset pakastekeitot, jotka on pakattu PECF-sertifioituun kartonkiin. Kaikki pakastekeitot siirtyvät PECF-sertifioituun kartonkiin vuoden 2024 loppuun mennessä.”