Apetit Kasviöljy Oy

Apetit Kasviöljy Oy

Liittyvät artikkelit

Hävikki pienemmäksi vihannespakasteilla - hävikkikokin tärkein työväline on...

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 12.-18.9. Hävikkiviikon tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta ruokahävikistä ja sen vähentämisestä. Vihannespakasteet ovat herkullinen ja käytännöllinen keino pienentää kotitalouksien ruokahävikkiä. Apetitin vihannespakasteet ovat helppokäyttöisiä, sillä kaikki on valmiiksi pesty, kuorittu, pilkottu ja höyrytetty. Pussista on helppo ottaa aterialle juuri tarvittava määrä kasviksia ja laittaa loput takaisin pakastimeen odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Pakastetut kasvikset myös säilyvät kauemmin kuin tuoreet. Apetitin pakastevihannekset säilyvät tuoreina ja laadukkaina, sillä niiden matka pellolta pakkaseen tapahtuu nopeasti heti sadonkorjuun jälkeen. Kasvikset pakastetaan niiden ollessa parhaimmillaan, joten kauden kasviksia on helppo nauttia sadonkorjuutuoreena vuoden ympäri. Hävikin vähentämisessä tärkeää on myös suunnitelmallisuus. Suunnittelemalla ruokalistan etukäteen on helpompi välttää turhia hankintoja. Ruokahävikin suhteellinen ympäristövaikutus on suuri Ruokahävikki on maailmanlaajuisesti merkittävä ilmaston kuormittaja. On arvioitu, että noin kolmannes kaiken kulutuksen ympäristökuormasta syntyy ruoasta. Kaikkein eniten sitä syntyy kotitalouksissa - esimerkiksi suomalaiset heittävät vuodessa ruokaa pois noin 20-25 kiloa henkilöä kohden. Koko suomalaisessa ruokaketjussa syntyy joka vuosi arviolta 400-500 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Hävikin suhteellinen ympäristövaikutus on erityisen suuri, sillä ruoka on käynyt läpi koko tuotantoketjun alkutuotannosta jalostukseen ja pakkaamisesta kuljetuksien kautta ruokakauppaan – vain hävikiksi päätyäkseen. Apetit on kirjannut hävikin vähentämisen ja kiertotalouden edistämisen yritysvastuuohjelmaansa. Hävikin vähentäminen tuotannossa on myös osa Apetitin jatkuvaa materiaalitehokkuuden kehittämistä. Apetit on myös mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa, jonka keskeisiä tavoitteita on tuotannon sekä raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen. Hävikkiruoanlaitossa luovuus kunniaan Hävikkiruoanlaitossa kannattaa olla luova ja yhdistellä kotoa löytyviä raaka-aineita uusilla tavoilla. Reseptiä ei kannata noudattaa pilkuntarkasti, sillä luovuus palkitaan makuelämyksillä ja vähentyneellä ruokahävikillä. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti on kehittänyt Hävikkiviikkoa varten reseptejä, jotka tekevät hävikin vähentämisestä helppoa: reseptejä saa ja pitää tuunata sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. ”Reseptit on tarkoitettu luovan hävikkikokin inspiraatioksi ja ohjenuoraksi. Hävikkiruoanlaitossa kokeilunhalu on hyvästä ja eri ainesosia kannattaa testata rohkeasti”, sanoo kasvisruokamestari Hursti. Kasvisruokamestarin hävikkireseptit: Aamiaispelti Kasvissosekeitto Papu-gnocchivuoka Kasvis-pinaattikiusaus Luomupinaatti-jogurttikastike

Räpin pellonpiennarpäivä esitteli uusimpia tutkimustuloksia

Räpin koetilalla järjestetty pellonpiennarpäivä kokosi 16.8. yhteen kiinnostuneita kuulijoita sekä useita asiantuntijoita kertomaan koetilalla käynnissä olevista kokeista ja tutkimuksista. Koetilan toiminnan painopisteet ovat kestävien viljelymenetelmien kehittämisessä sekä lajikekokeissa laadukkaiden kasviksien viljelyn turvaamiseksi. Yksi Räpillä toimiva taho on kestävän ja vastuullisen ruoantuotannon ja vesienhoidon hyväksi työskentelevä Pyhäjärvi-instituutti. ”Kun tehdään tutkimustyötä on tärkeää että kokeita ja tutkimuksia päästään testaamaan käytännössä koetilalla. Tärkeässä osassa ovat myös viljelijät, jotka uskaltavat ottaa kokeiluun uusia asioita. Näin voi syntyä jotain uutta”, pohtii Pyhäjärvi-instituutin kehittämispäällikkö Sauli Jaakkola. Herne on Apetitille merkittävä kasvi ja se näkyy myös viljelykehityksessä. Apetitin pakasteherneille tärkeimpiä ominaisuuksia ovat makeus, tasainen vihreys, laatu ja tietysti se, että käytössä on eriaikaisia lajikkeita. Tänä vuonna koeviljelyssä on 28 uutta hernelajiketta. ”Herne on tosi tärkeä Apetitille ja sen viljelyä ja lajikkeita kehitetään jatkuvasti. Hernekokeissa tutkimme monia asioita. Lehdettömillä ja lehdellisillä lajikkeilla on omat hyötynsä. Lisäksi tutkimme keltaherneen lajikkeita ja etsimme lajiketta, joka toimii vihannesmassassa kuitenkaan värjäämättä sitä vihreäksi,” kertoo Apetitin tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki. Apetit viljelyttää tällä hetkellä 1400 hehtaaria hernettä. Tulevana vuonna Apetit pyrkii kasvattamaan sopimusviljellyn herneen alaa. Tuoreena pakkaseen Pellonpiennarpäivillä nähtiin myös ruutukokeita muista palkokasveista. Näistä eniten kiinnostusta herätti kikherne. Apetit lisäsi kikherneen viljelyalaa viime vuodesta kolmeen hehtaariin ja tutkimuksen jännittävin osa on vielä edessä, nimittäin puiminen. ”Tänä vuonna tulemme keskittymään erityisesti puintitekniikan hiomiseen. Kun saamme palot aukeamaan ja puintitekniikan kuntoon, on hyvin todennäköistä, että tulemme viljelemään isompia aloja kikhernettä,” kertoo Huhdanmäki. Kikherne ehtii hyvin Suomen olosuhteissa kypsymään. Lisäksi se on syväjuurisena kasvina hyvä maanparannuskasvi. Apetitin kasvikset pakastetaan tuoreena. Sama koskee kikhernettä. ”Meidän on tarkoitus kerätä kikherne tuoreena eli vihreänä. Emme ole kuulleet, että muut toimisivat näin. Useimmiten kikherne on totuttu näkemään tuleentuneena eli kellertävänä ruokapöydässä,” kertoo Huhdanmäki. Tutkimustieto sopimusviljelijöiden hyödyksi Kikherneestä oli kiinnostunut myös viljelijä Ilkka Kahala. Hän viljelee Apetitille sopimusviljelijänä luomuhernettä ja lisäksi härkäpapua, kevätvehnää ja apilaa siemeneksi sekä myllyruista ja -kauraa. ”Tulin mielenkiinnosta paikalle ja erityisesti kiinnosti kikherne. Halusin kuulla lisää sen viljelystä.” Kahala kuulee mielellään viljelykehityksen hankkeista ja niiden tuloksista. ”Olisi hyvä, jos keskeisistä tuloksista saisi jonkin yhteenvedon, johon voisi sitten viljelykauden kiireiden päätyttyä tutustua.” Huhdanmäki toteaa, että yleistä tietoa voidaan jakaa eteenpäin, mutta ei esimerkiksi kasvinjalostajille kriittistä tietoa. ”Periaatteena on, että koe- ja tutkimustoiminnasta saaduista tuloksista hyötyvät myös sopimusviljelijämme esimerkiksi siten, että tarjoamme heille uusia lajikkeita viljelyyn. Yksi hyvä esimerkki on porkkanaverkkojen hyödyntäminen. Kun entiset torjuntakeinot kävivät tehottomiksi porkkanan sitkeintä tuholaista kemppiä vastaan, ryhdyttiin koetilalla testaamaan porkkanaverkkoja. Nyt ne ovat laajasti käytössä. Niiden ansiosta porkkananviljely on ylipäänsä mahdollista,” Huhdanmäki kertoo. Räpin peltopäivä järjestettiin yhteistyössä seuraavien hankkeiden kanssa: Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon, BioEväät – maan kasvukunnon ja vesitalouden parantaminen, Green Future of Satakunta, Kestävät kasvinsuojeluratkaisut ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma), PeltoAI – innovatiiviset seurantamenetelmät ja tekoäly ruoka- ja vesitaloudessa (Euroopan aluekehitysrahasto), Viljava vihannesmaa − kestävä tuotanto (Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera), ECOSOL (SusCrop ERA-NET), SUSPO (MMM-makera). 

Toimitusjohtajan katsaus H1/2022

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetit-konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto kasvoi merkittävästi, mutta kannattavuus jäi vertailukaudesta. Ruokaratkaisuissa kannattavuutta haastoi pääosin tuotantopanoksiin kohdistunut inflaatio. Öljykasvituotteissa kannattavuutta laskivat puolestaan merkittävästi kohonneet raaka-aine- ja rahtikustannukset. Tuotteiden kysyntä molemmissa liiketoiminnossa säilyi kuitenkin korkealla tasolla. Kustannusten nousu jatkui toisella neljänneksellä ja toteutettavilla hinnankorotuksilla vastataan jo realisoituneeseen kustannusinflaatioon. Ruokaratkaisuissa hinnankorotukset asiakkaille astuvat voimaan asteittain loppukesän ja syksyn aikana. Öljykasvituotteissa korkeampien myyntihintojen toteuttaminen on hitaampaa sopimusten rakenteista ja laajemmasta asiakaspohjasta johtuen. Kotimaiselle rypsiöljylle on erittäin hyvä kysyntä kaikissa myyntikanavissa. Meneillään olevan viljelykauden onnistuminen öljykasviraaka-aineen saatavuuden ja hinnan osalta on kannattavuutemme kannalta merkittävä asia. Viime aikoina toteutettujen kyselyjen mukaan yhä useampi kuluttaja on muuttanut ostokäyttäytymistään ruoan hinnan noustessa. Apetitin tuotteilla on vahva asema vähittäiskaupassa vihannespakasteiden ainoana kotimaisena vaihtoehtona ja markkinajohtajana, mikä osaltaan turvaa tuotteidemme kysyntää myös muuttuneessa tilanteessa. Apetitin tuotteet ovat laadukkaita ja hinnaltaan kilpailukykyisiä. Ne vastaavat myös vallitseviin ruokatrendeihin arjen helpottamisen, kotimaisuuden, hyvinvoinnin, kasvipohjaisuuden sekä vastuullisuuden osalta. Toukokuun alussa käynnistyneet Pudasjärven pizzalinjaston rakennustyöt etenivät kesän aikana suunnitelmien mukaan. Noin 2 miljoonan euron investointi valmistui heinäkuussa ja kaupallinen tuotanto uudella linjastolla käynnistyi elokuun alussa. Kauppojen pakastealtaisiin uudet pizzat saadaan lokakuun aikana. Tavoitteenamme on haastaa ulkomaiset kilpailijamme juureen leivotulla taikinalla, mahdollisuuksien mukaan hyödynnetyillä kotimaisilla raaka-aineilla ja kiviarinalla paistetulla herkullisella pohjalla. Säkylässä olemme jatkaneet tuotannon tehokkuutta parantavia investointeja. Kesän aikana käyttöön otettu herneen vastaanotto tuotantolinjan alkupäässä avaa osaltaan tuotannon pullonkauloja ja parantaa mahdollisuuksiamme lisätä herneen tuotannon kapasiteettia tulevaisuudessa. Avomaankasvisten osalta sato-odotukset ovat positiivisen toiveikkaat. Alkukesään ajoittuneet helteet eivät jatkuneet kasvien kannalta liian pitkään ja sateita on saatu viljelyalueellamme pääosin tasaisesti pitkin kasvukautta. Parin heikomman vuoden jälkeen myös hernesadosta odotetaan hyvää. Viileämpi sää on auttanut myös herneiden tasaisempaan kehitykseen, mikä on ollut hyvä asia herneen laadun ja tuotannon sujuvuuden kannalta. Öljykasvien osalta kesän kasvukauden olosuhteet ovat olleet toistaiseksi pääasiassa suotuisat. Baltiassa sadonkorjuu alkoi ajallaan ja kotimaassa pääsatoa päästäneen puimaan syyskuussa hieman normaalia myöhemmin. Rypsin ja rapsin kokonaisviljelypinta-ala kasvoi Suomessa edellisvuoteen verrattuna noin 12 000 hehtaaria, mikä parantaa osaltaan sadon määräennustetta.  Apetitin Viljakauppa-liiketoiminnan myynti Bernerille toteutui toukokuun lopussa, ja se mahdollistaa keskittymisen jalostavien liiketoimintojen eli Ruokaratkaisuiden ja Öljykasvituotteiden kasvattamiseen ja kehittämiseen. Apetit jatkaa Bernerin kanssa vahvaa yhteistyötä öljykasviraaka-aineen hankinnassa sekä öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamisessa yhdessä viljelijöiden kanssa. Apetitin tuotteet edistävät monella tapaa kestävää syömistä. Elokuussa ammattikeittiöille lanseerattavat Itämeren silakkapihvit vahvistavat lähikalatuotteiden sarjaa. Tuote valmistetaan Itämeren kalapuikon tapaan kotimaisesta nahattomasta silakkafileestä. Silakanpyynnin myötä vesistöstä poistuu rehevöitymistä lisääviä ravinteita ja levää. Kestävillä ruokavalinnoilla on merkitystä.”