Apetit Kasviöljy Oy

Apetit Kasviöljy Oy

Liittyvät artikkelit

Toimitusjohtajan katsaus Q3/2022

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Molemmat liiketoiminnot saavuttivat voitollisen tuloksen kolmannella neljänneksellä. Alkuvuoden toimintaan vaikuttanut kustannusten nousu painoi kuitenkin edelleen kolmannen neljänneksen tulosta, joka jäi hieman vertailukaudesta. Öljykasvituotteissa saavutettiin vertailukautta parempi tulos. Katsauskaudella tulosta paransivat kohonneiden kustannuksien vieminen myyntihintoihin. Raaka-aineen hintojen tasaantuminen tuki tuloskehitystä, mutta kannattavuutta ovat edelleen heikentäneet kohonneet kustannukset, kuten energia- ja rahtikulut. Ruokaratkaisuissa sekä liikevaihdon että myyntivolyymin kasvua saavutettiin kolmannella neljännekselle erityisesti Food service -sektorissa. Vähittäiskaupassa myyntivolyymit ja liikevaihto pysyivät vertailukauden korkealla tasolla. Viennissä myynti ei yltänyt vertailukauden tasolle. Viennin liikevaihdon laskussa merkitsevä tekijä on hernetoimitusten siirtyminen. Ruokaratkaisuissa kustannusinflaation vaikutuksia on jo viety hintoihin, mutta pääosin hintojen muutokset tulevat voimaan lokakuun alusta alkaen. Erityisesti vertailukauteen nähden korkeat energiakustannukset vaikuttivat tulokseen negatiivisesti. Kuluva satokausi on ollut kotimaisten kasviksien osalta onnistunut. Kotimaisen pakasteherneen sato oli sekä määrällisesti että laadullisesti tavoitteiden mukainen. Myös juuresten osalta satokausi on sujunut hyvin ja esimerkiksi porkkanaverkkojen alla kasvanut porkkanasato on laadun ja määrän osalta hyvällä tasolla. Jatkoimme kehitys- ja tutkimustyötämme kotimaisten kasvisten, muun muassa kikherneen ja kukkakaalin viljelytekniikan kehittämisen parissa. Kikhernettä puitiin tutkimusjakson aikana toista kertaa hernepuimureilla. Aiemman satokauden oppien myötä puintiin tehtiin muutoksia ja kokemukset olivat positiivisia. Apetit on kotimaiselle rypsille ja rapsille vakaa ostaja. Jatkamme työtämme kotimaisten öljykasvien viljelypinta-alan ja satotason kasvattamiseksi kotimaassa. Kohonneen hintatason myötä hyvin viljelykiertoon sopivat öljykasvit ovat nyt kannattavuuden suhteen houkuttelevia viljelijälle. Luonnonvarakeskuksen syyskuun satoarvion mukaan rypsin ja rapsin sato Suomessa kasvaisi yli 35 prosenttia edellisvuodesta. Nousu oli tarpeen viime vuoden vaatimattoman öljykasvien sadon jälkeen, vaikka kokonaismäärä onkin edelleen selvästi viimeisen kymmenen vuoden keskiarvojen alapuolella. Kotimaista rypsiöljyä arvostetaan ja kysytään kaikissa myyntikanavissa: teollisuudessa, ammattikeittiöissä ja vähittäiskaupassa. Pientuotannossa oleva innovatiivinen rypsi-ingredientti BlackGrain vastaa tulevaisuuden tarpeeseen lisätä kasvipohjaisia proteiineja maailmanlaajuisesti. Olemme edistyneet valmistuksen siirtämisessä teolliseen mittakaavaan. Apetit on yritysvastuuohjelmassaan sitoutunut vähentämään omia suoria päästöjään 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Merkittävimmät päästövähennykset syntyvät energiaratkaisuista: tuulivoimalla tuotetun sähkön käyttöönotosta ja viime vuonna tuotannolliseen käyttöön otetusta Kantvikin bioenergialaitoksesta. Säkylän tehtaan bioenergialla tuotettuun kaasuun ja lämmön talteenottoon perustuva energiaratkaisu on tavoitteena saada käyttöön vuoden 2023 toisella neljänneksellä. Työt Säkylän pakastetehtaan tontilla ovatkin jo käynnistyneet, jotta olisimme aikataulun mukaisesti ensi vuonna entistä lähempänä kunnianhimoista päästövähennystavoitettamme. Uusi energiaratkaisu pienentää Säkylän tehtaan CO2-päästöjä peräti 80 prosenttia. Pudasjärven pakastepizzatehtaalle tekemämme merkittävä investointi on valmis. Syys-lokakuun vaihteessa kauppoihin ovat saapuneet uudistetulta pakastepizzatehtaalta juureen leivottuun taikinaan valmistetut pakastepizzat. Pääosin kotimaisista raaka-aineista valmistetut, maultaan herkulliset pakastepizzat ovat saaneet hyvän vastaanoton kaupoissa. Uusien erittäin laadukkaiden pizzojen myötä lisäämme markkinaosuuttamme merkittävässä pakastepizzojen kategoriassa. Työmme kestävän ruokaketjun edistämisen ja kannattavuuden parantamisen parissa jatkuu.”

Åtgärder för att kontrollera luktolägenheter från Apetits oljepresseri i Ka...

24.10.2022 Man söker fortfarande en lösning för att hantera luktolägenheterna från Apetits oljepresseri i Kantvik. I närheten av Apetits oljepresseri i Kantvik har man känt av luktolägenheter vars källa är gasrenaren. Under året har oljepresseriet testat lösningar baserade på olika tekniker för att kontrollera luktolägenheterna, men testresultaten har inte varit önskvärda. I september inleddes en testkörning för flis- och torvbaserad biofiltrering på presseriet. Testkörningar för ny biofiltrering har hittills varit lovande, och baserat på fältmätningar har koncentrationer som orsakar luktolägenheter minskat. Testningen kommer att fortsätta och resultaten kommer att redovisas under året. Apetit har i ärendet kommit överens med NMT-central i Nyland som är den myndighet som övervakar miljötillståndet för presseriet, och samarbetar med miljötillsynen i Kyrkslätts kommun och Esboregionens miljöhälsa. Syftet är att minska luktolägenheterna så snart som möjligt. Apetit Kantvik beklagar eventuella luktolägenheter. Ytterligare information och avvikande luktobservationer kan riktas till: Apetit Kantvik Oy, Toni Oravakangas, tfn 010 402 2352 eller Vilken gasrenare? Gasrenaren är en del av den nya övergripande energilösningen på Apetit Kantviks pressanläggning. Bioenergianläggningen som togs i drift 2021 har i huvudsak slopat användningen av fossila bränslen och övergått till användning av förnybara energikällor. Den nya energilösningen kommer avsevärt att minska koldioxidutsläppen från Apetit Kantvik. Tidigare har luktgaser förbränts, men den nuvarande energilösningen tillåter inte förbränning av luktgaser, utan luktgaserna behandlas med en renare. Gasrenaren har fungerat felfritt sedan den togs i drift. Gasrenarens mätdon kalibreras regelbundet och renarens drift övervakas i realtid.  

Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnak...

24.10.2022 Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan haetaan edelleen ratkaisua. Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä on tunnistettu hajuhaittoja, joiden lähde on puristamon hajukaasupesuri. Kasviöljypuristamolla on testattu tämän vuoden aikana eri tekniikoihin perustuvia ratkaisuita hajuhaittojen hallitsemiseksi, mutta testien tulokset eivät ole olleet toivottuja. Syyskuussa puristamolla on aloitettu koeajo hakkeeseen ja turpeeseen perustuvaan biosuodatukseen. Koeajot uuden biosuodatuksen kohdalla ovat olleet toistaiseksi lupaavia, ja hajuhaittoja aiheuttavat pitoisuudet ovat kenttämittausten perusteella vähentyneet. Testausta jatketaan edelleen, ja tuloksista kerrotaan loppuvuoden aikana. Apetit on sopinut asiasta puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa ja tekee yhteistyötä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Tavoitteena on vähentää hajuhaittoja mahdollisimman pian. Apetit Kantvik pahoittelee mahdollisia hajuhaittoja. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: Apetit Kantvik Oy, Toni Oravakangas, puh. 010 402 2352 tai Mikä hajukaasupesuri? Hajukaasupesuri on osa Apetitin Kantvikin puristamon uutta kokonaisvaltaista energiaratkaisua, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä on pääosin luovuttu ja siirrytty uusiutuviin energialähteisiin syksyllä 2021 käyttöönotetussa bioenergialaitoksessa. Uusi energiaratkaisu pienentää Apetit Kantvikin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Aikaisemmin hajukaasut on poltettu, mutta nykyinen energiaratkaisu ei mahdollista hajukaasujen polttamista, vaan hajukaasut käsitellään pesurilla. Hajukaasukaasupesurissa ei ole ollut toimintahäiriötä sen käyttöönoton jälkeen. Hajukaasupesurin mittalaitteet kalibroidaan säännöllisesti ja pesurin toimintaa valvotaan reaaliaikaisesti.