Vilkas! 2019 -voittajat vierailivat Apetitin Räpin koetilalla

Vilkas! 2019 -voittajat vierailivat Apetitin Räpin koetilalla

Maatila-räpillä Vilkas! 2019 -kilpailun voittanut Lotilan 4D-luokka Lahdesta lunasti palkintomatkansa syyskuisella vierailulla Apetitin Räpin koetilalla. Ohjelmassa oli luonnollisesti ruokien maistelua, erilaisten avomaan kasvisten tunnistamista sekä muun muassa hernepuimuriin tutustumista.

Räpin koetilalla viljellään useita erilaisia avomaan kasviksia, kuten hernettä, mustapapua, kikhernettä sekä erilaisia juureksia. Vierailun ajankohdan vuoksi kasvien tunnistuksessa oli pääosin juureksia. Lisäksi näytillä oli muun muassa iso kirjo erilaisia kasvien siemeniä.

– Vaikka se helpolta näyttikin, niin enpä itsekään saanut täysiä oikein kasvientunnistuksessa, Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti tunnustaa.

Nykyaikaisella maatilalla on myös paljon erilaista kalustoa. Räpin koetilalla erikoisuutena on hernepuimuri, joita Suomesta löytyy vain kolme kappaletta.

– Säkylän retki oli hieno kokemus. Opin paljon uutta. Opin, mikä on hernepuimuri. Mukavaa oli, Mea 4D-luokalta kertoo.

– Siellä oli hieno hernepuimuri. Tykkäsin myös, kun meille esiteltiin tilan toimintaa, Miika säestää luokkatoveriaan.

Retki oli 4-luokkalaisille opettavainen. Ruoan alkuperä selviää parhaiten, kun pääsee katsomaan, miten kasviksia oikeasti viljellään.

– Suurkiitokset vierailumme ohjelmasta, ruuasta ja vieraanvaraisuudestanne sinne Säkylän suuntaan! Opimme paljon uutta ja sellaistakin, mitä ei ympäristöopin tunnilla olisi varmastikaan saatu selville. Lapset olivat aidosti kiinnostuneita tilan toiminnasta ja ruoan matkasta pellolta pöytään. Onneksi osallistuimme kisaan, vaikkemme uskoneetkaan voittoon, opettaja Ismo Pekkala kiittelee.

Oppilaiden terveisiä matkasta:

Räpin koetilalla oli kivaa arvailla eri kasviksia ja juureksia. Koneet oli tosi hienot. Kiitos koetilan esittelystä!
– Eino –

Matka oli kiva. siellä oli kivaa tekemistä ja hauskoja juttuja ja hyvää ruokaa!!!
– Kasimir –

Matkalla oli tosi hauskaa! Parasta oli se hyvä ruoka.
– Sumu –

Säkylässä oli kivaa.   Siellä oli hienoja ja isoja koneita. Olisin halunnut nähdä eläimiäkin, mutta tiesin, ettei se ollut karjatila. Kiitos Säkylä!
– nimetön oppilas –

Matkat oli kivoja. Säkylässäkin oli hauskaa. Opin paljon uutta. Ruoka oli hyvää
– Nooa –

Liittyvät artikkelit

Uusi herkullinen kalapyörykkä on myös vastuullinen

Oletko jo maistanut Apetitin uutta vastuullista kalapyörykkää? Kalapyörykkä MSC on suunniteltu erityisesti lasten makuun sopivaksi, sillä tomaattisose ja sitruuna raikastavat ja pehmentävät kalan makua. Pyörykkä on valmistettu vastuullisesti kalastetusta seitistä ja turskasta. MSC-ympäristömerkityt tuotteet on aina valmistettu vastuullisesti pyydetyistä merenelävistä. MSC työskentelee yhteistyössä kalastusyritysten, tuottajien ja vähittäiskaupan kanssa edistääkseen vastuullisten merenelävien markkinoita. Lue lisää Apetitin vastuullisuudesta uudesta jaksoesitteestä.   Kalapyörykkä MSC on herkullisen makunsa lisäksi terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää runsaasti proteiinia sekä Omega-3-rasvahappoja. Kokeile herkullisia reseptejä kalapyörykästä Kalapyörykät taipuvat moneen ja maistuvat herkullisilta esimerkiksi pinaattisen hernekastikkeen ja juuresperunapaistoksen kera. Kalapyörykät sopivat tarjoiltavaksi erinomaisesti myös perinteisten lisukkeiden, kuten perunamuusin ja mummonkurkkujen kera. Tunnelmallista syksyä! -Apetit 

Poimi talteen sadonkorjuun maistuvimmat reseptit

Kesän lämmön kypsyttämät kasvikset, hedelmät ja marjat ovat nyt parhaimmillaan. Juurekset, kuten punajuuri, palsternakka ja porkkana maistuvat herkullisilta keitoissa, salaateissa ja laatikoissa. Jälkiruoissa ja välipaloissa pääosassa ovat nyt omenat, mustikat, puolukat ja jopa punajuuri. Kokosimme yhteen herkullisia reseptejä sadonkorjuun antimista, jotka sopivat niin buffetruokailuun kuin lautastarjoiluunkin. Keitoissa ja salaateissa maistuvat juurevat maut Syksyisessä juures-kurpitsasalaatissa maistuvat kotimaiset juurekset ja aromikas vuohenjuusto. Rosmariinista ja kurpitsansiemenistä valmistettu yrttiöljy täydentää maut herkulliseksi kokonaisuudeksi. Juurekset toimivat hienosti myös tuhdeissa keitoissa, kokeile vaikka kotimaisista juureksista valmistettua porkkana-palsternakkasosekeittoa, vegaanista bataatti-kesäkurpitsakeittoa tai irrottele punajuuri-lakritsisosekeitolla! Katso porkkana-palsternakkakeiton resepti!   Porkkana meni pyörykkään Porkkana maistuu kuitupitoisessa porkkana-kvinoapyörykässä herkulliselta, tarjoile pyörykät noutopöydässä pinaattisen kaurasalaatin ja ras el hanout -kastikkeen kera. Kaalilaatikko on tietysti klassinen sadonkorjuun ruoka, mutta tämä kaalilaatikko saa uutta särmää bulgurista ja porkkanoista. Tuhdimpaa ja erittäin helppoa ruokaa kaipaaville sadonkorjuun antimia voi hyödyntää Sadonkorjuupyttipannussa. Katso porkkanapyörykkäsalaatin resepti!   Punajuurta jälkkäriksi! Välipaloissa ja jälkkäreissä kannattaa suosia syksyn marjoja, hedelmiä ja miksei juureksiakin. Punajuuri antaa upean värin terveelliseen marja-punajuurismoothieen, joka sopii jälkiruoaksi, välipalaksi tai vaikka kokoustarjoiluihin. Helppo ja herkullinen makupala omena-pähkinävoi blondie valmistuu käden käänteessä Apetitin omenakuutioista ja mutkattomasta taikinasta. Myös puolukka-omenakukko on kokeilemisen arvoinen sadonkorjuun jälkkäri, jossa voit käyttää valmista taikinaa! Katso marja-punajuurismoothien resepti!   Tunnelmallista syksyä! -Apetit  

Ihana paluu arkeen - tee elokuun ruokatilaukset jo ennen lomia!

Erikoiset ajat ovat pitäneet koulut suljettuina, mutta elokuussa palataan taas toivottavasti normaaliin rytmiin. Suunnitelmat ja tilaukset elokuulle kannattaa tehdä jo ajoissa ennen lomia, jotta kaikki on valmista, kun arki alkaa. Tässä muutama tuotevinkki ja resepti inspiraatioksi! Lasten ikisuosikit – pihvit, pyörykät ja kepukat Pihvit, pyörykät ja kepukat ovat lasten suosikkeja ja myös helppo valmistaa. Varsinkin Apetit kalakepukka on ollut hitti, koska herkullisen makunsa lisäksi se sisältää hyviä Omega 3 -rasvahappoja ja tuote on myös laktoositon, gluteeniton ja kananmunaton.  Suosittu vegaanivaihtoehto koululaisille on Apetit Porkkanapihvi, joka on myös maidoton, gluteeniton ja kananmunaton. Pihvit valmistuvat nopeasti uunissa ja voit tarjoilla ne esimerkiksi herkullisten uunijuuresten ja tsatsikin kera. Reseptissä on käytetty Feta-kasvispihvejä, mutta myös porkkanapihvit toimivat reseptissä erinomaisesti. Katso kasvispihvien resepti! Pyörykkä täynnä kalaa ja kasviksia Toinen herkullinen koululaisille maistuva kalapyörykkä on Apetit Kalastajan pyörykkä, joka sisältää lohen lisäksi seitiä ja kasviksia. Katso resepti, jossa pyörykät tarjoillaan pinaatti-hernekastikkeen ja juures-perunapaistoksen kanssa. Reseptissä on käytetty Särkisen Kalapyöryköitä, mutta voit korvata ne hyvin Kalastajan pyöryköillä. Katso kalapyöryköiden resepti! Aurinkoista kevättä! -Apetit