Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2017

Apetit Oyj:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2017

Tämä on tiivistelmä vuoden 2017 tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksesta. Taulukot sisältävä täydellinen tammi-kesäkuun puolivuosikatsaus on tämän tiedotteen liitteenä sekä ladattavissa yhtiön internet-sivuilla osoitteessa www.apetitgroup.fi.

Huhti – kesäkuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 77,3 (85,9) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 1,0 (0,4) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli -0,4 (-0,8) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -0,4 (-0,3) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,07 (-0,05) euroa

Tammi – kesäkuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 151,9 (153,8) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 1,6 (1,4) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli -1,1 (-0,9) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -1,7 (-1,6) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,27 (-0,26) euroa

Huhti – kesäkuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 94,3 (106,9) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli -0,2 (-1,1) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -1,7 (-0,8) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,27 (-0,13) euroa

Tammi – kesäkuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 186,2 (194,5) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli -1,5 (-2,1) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -3,5 (-3,0) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,56 (-0,48) euroa

* Lopetetut toiminnot: Apetit Oyj on sopinut 29.6.2017 kalaliiketoiminnan myymisestä norjalaiselle Insula AS:lle. Tässä puolivuosikatsauksessa siirtyvä liiketoiminta raportoidaan jo lopetettuna toimintona. Kaupan arvioidaan toteutuvan kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Tietoja ei ole tilintarkastettu. Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon ja vertailukaudella tarkoitetaan edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa, ellei toisin ole mainittu.

Tulosohjeistus on ennallaan. Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan vertailuvuotta parempi (vuonna 2016: 0,9 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.

Toimitusjohtaja Juha Vanhainen: 

”Panostuksemme uutuustuotekehitykseen ja uudistumiseen synnyttää uutta myyntiä ja hyvä kehitys heijastuu myös pidempään markkinoilla olleisiin tuotteisiimme. Päivittäistavarakauppojen myynti on alkuvuoden aikana edelleen piristynyt ja olemme Ruokaratkaisuissa arviomme mukaan onnistuneet kasvamaan päivittäistavarakaupan yleiskehitystä nopeammin.

Huhti-kesäkuussa Ruokaratkaisuiden liikevaihdon kasvu tuki kannattavuutta ja segmentin operatiivinen liiketulos parani vertailukaudesta. Ruokaratkaisuiden tulostasoon sen sijaan emme voi olla tyytyväisiä ja olemme jatkaneet työtä sekä myynnin lisäämiseksi että tehokkuuden parantamiseksi. Huhti-kesäkuussa erityisesti tuoretuotteiden myynti ja kannattavuus kehittyivät hyvin.

Ruokaratkaisuiden liikevaihdon kasvusta huolimatta koko konsernin liikevaihto laski vuoden ensimmäisellä puoliskolla Viljakaupan ja Öljykasvituotteiden myyntimäärien jäätyä vertailukauden korkeista tasoista. Kalajalosteessa voimme iloita siitä, että segmentin operatiivinen liiketulos parani oleellisesti ja oli huhti-kesäkuussa lievästi positiivinen. 

Ilmoitimme kesäkuun lopussa myyvämme kalaliiketoimintomme Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa kalan ja äyriäisten jalostukseen keskittyneelle norjalaiselle Insula AS:lle. Kaupan myötä voimme kohdistaa voimavarojamme aiempaa selkeämmin kasvipohjaisen syömisen mukaisen strategian toteuttamiseen. Samalla siirtyvä kalaliiketoiminta saa uuden, vahvasti liiketoiminnan kehittämiseen ja vahvistamiseen sitoutuneen omistajan.

Kiinnostus kasvipainotteisia ja vegaanisia ruokia kohtaan kuluttajien ja ammattikeittiöasiakkaiden keskuudessa tukevat strategista suuntaamme ja ohjaavat tuotekehityspanostuksiamme. Jatkamme toimenpiteitä kasvun ja kannattavuuden parantamiseksi lisäämällä myyntiä ja parantamalla operatiivista tehokkuutta läpi toiminnan.”

 

AVAINLUVUT 

Milj. euroa 4-6
2017
4-6
2016
Muutos 1-6
2017
1-6
2016
Muutos 2016 Rullaava 12kk
JATKUVAT TOIMINNOT                
Liikevaihto 77,3 85,9 -10 % 151,9 153,8 -1 % 312,0 310,0
Operatiivinen käyttökate (EBITDA) 1,0 0,4   1,6 1,4   6,4 6,5
Operatiivinen liiketulos -0,4 -0,8   -1,1 -0,9   1,5 1,3
Liiketulos -0,5 -0,8   -1,3 -0,9   1,5 1,1
Osuus osakkuusyhtiö Sucroksen tuloksesta 0,2 0,4   -0,5 -0,7   0,7 0,9
Kauden tulos -0,4 -0,3   -1,7 -1,6   2,5 2,5
Osakekohtainen tulos, euroa -0,07 -0,05   -0,27 -0,26   0,41 0,40
Käyttöpääoma       25,3 38,5   43,9 39,9
KONSERNI
(SIS.LOPETETUT TOIMINNOT)
               
Liikevaihto 94,3 106,9   186,2 194,5   386,5 378,3
Operatiivinen liiketulos -0,2 -1,1   -1,5 -2,1   0,9 1,2
Liiketulos -1,8 -1,1   -3,1 -2,1   0,6 -0,4
Kauden tulos -1,7 -0,8   -3,5 -3,0   1,2 0,7
Osakekohtainen tulos, euroa -0,27 -0,13   -0,56 -0,48   0,19 0,11
Oma pääoma / osake, euroa       17,58 18,35   19,00  
Operatiivinen sidotun pääoman tuottoprosentti (ROCE-%)             1,2 % 1,9 %
Liiketoiminnan rahavirta       23,1 22,7   21,9  
Omavaraisuusaste       71,1 % 67,8 %   64,1 %  
Nettovelkaantumisaste (gearing)       -1,5 % 9,3 %   12,4 %  
Investoinnit       2,9 6,5   9,7  

 

 SEGMENTTIVERTAILU

Apetit-konsernin raportoitavat liiketoimintasegmentit ovat Ruokaratkaisut, Öljykasvituotteet, Viljakauppa ja Kalajalosteet.

  • Ruokaratkaisut-liiketoimintaan kuuluvat pakastetuoteryhmä ja tuoretuotteet-tuoteryhmä sekä palvelumyyntitoiminnot.
  • Öljykasvituotteet-liiketoimintaan sisältyvät kasviöljyjen ja rehupuristeiden jalostus ja myynti.
  • Viljakauppa-liiketoiminta käsittää kotimaisen ja kansainvälisen vilja-, öljy- ja palkokasvi- sekä rehuraaka-ainekaupan toiminnot.
  • Kalajalosteet-segmentin toiminnot Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on siirretty lopetettuihin toimintoihin 29.6.2017 julkistetun yritysjärjestelyn johdosta.

Vuoden 2016 alusta osakkuusyhtiö Sucros (omistusosuus 20 %) on raportoitu tuloslaskelmassa liikevoiton alapuolella.

 

Liikevaihdon kehitys

Jatkuvat toiminnot

LIIKEVAIHTO, milj. euroa 4-6
2017
4-6
2016
Muutos 1-6
2017
1-6
2016
Muutos 2016 Rullaava 12 kk
Ruokaratkaisut 25,6 24,3 +6 % 51,4 49,3 +4 % 97,8 99,9
Öljykasvituotteet 16,3 18,2 -10 % 33,1 34,7 -5 % 68,2 66,6
Viljakauppa 39,4 50,2 -22 % 72,4 81,1 -11 % 159,7 151,1
Segmenttien välinen liikevaihto -4,0 -6,8   -5,0 -11,2   -13,7 -7,5
Yhteensä 77,3 85,9 -10 % 151,9 153,8 -1 % 312,0 310, 0

Lopetetut toiminnot

LIIKEVAIHTO, milj. euroa 4-6
2017
4-6
2016
Muutos 1-6
2017
1-6
2016
Muutos 2016 Rullaava 12 kk
Kalajalosteet 20,1 22,7 -11 % 40,4 43,2 -7 % 87,8 85,0
Segmenttien välinen liikevaihto -2,8 -1,9   -5,8 -4,3   -12,6 -14,1
Yhteensä 17,3 20,8   34,6 39,0   75,2 70,9

 

Operatiivisen liiketuloksen kehitys

Jatkuvat toiminnot

OPERATIIVINEN LIIKETULOS,
 milj. euroa
4-6
2017
4-6
2016
1-6
2017
1-6
2016
2016 Rullaava
12 kk
Ruokaratkaisut -1,2 -1,6 -2,4 -2,8 -2,6 -2,2
Öljykasvituotteet 0,7 0,7 0,9 1,4 2,7 2,3
Viljakauppa 0,2 0,1 0,4 0,5 1,4 1,2
Yhteensä -0,4 -0,8 -1,1 -0,9 1,5 1,3

Lopetetut toiminnot

OPERATIIVINEN LIIKETULOS,
 milj. euroa
4-6
2017
4-6
2016
1-6
2017
1-6
2016
2016 Rullaava
12 kk
Kalajalosteet 0,1 -0,3 -0,4 -1,2 -0,6 0,2

 

TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2017

Suomen päivittäistavarakaupan ja ammattikeittiösektorin myynnin arvioidaan piristyvän vertailuvuodesta, mutta hintakilpailun pysyvän kovana. Runsaan tarjonnan arvioidaan jatkuvan viljojen maailmanmarkkinoilla ja pitävän hinta- ja katetason matalalla tasolla eikä tilanteen arvioida muuttuvan oleellisesti ennen uuden satokauden näkymien tarkentumista.

Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan vertailuvuotta parempi (vuonna 2016: 0,9 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle.

Kannattavuuden positiivista kehitystä edellisvuodesta tukevat Ruokaratkaisuissa jalostusarvon nosto ja positiivinen myynnin kehitys, Kalajalosteessa operatiivisen tehokkuuden paraneminen sekä Viljakaupassa myyntivolyymien kasvu edellisvuodesta.

Johtuen kansainvälisten viljamarkkinoiden hintatason vaihteluiden suuresta vaikutuksesta koko konsernin liikevaihtoon Apetit ei anna arvioita koko vuoden liikevaihdon kehityksestä.

 

LISÄTIETOJA ANTAA

Juha Vanhainen, toimitusjohtaja, puh. 010 402 00

Liite 1
Puolivuosikatsaus 2017

Liite 2
Esitysaineisto

Liittyvät artikkelit

Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen hallinnan kehitys jatkuu

Kehitystyöt Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä havaittujen hajuhaittojen hallitsemiseksi jatkuvat. Hajuhaittoja poistavien erilaisten menetelmien testausten jälkeen kasviöljypuristamolla otettiin käyttöön kesällä 2023 katalyyttinen poltin. Testien perusteella poltin oli tehokkain tapa haittojen hallitsemiseksi. Vuoden 2023 jälkimmäisellä puolikkaalla kasviöljypuristamon lähialueilta on kuitenkin havainnoitu hajuhaittoja. Katalyyttisen polttimen jatkuvassa toiminnassa on ilmennyt ongelmia, eikä ratkaisua niihin ole toistaiseksi löydetty. Apetit jatkaa toimenpiteitä hajuhaittojen hallintaan saamiseksi. Alkaneen vuoden toimenpiteinä jatketaan toimenpiteitä katalyyttisen polttimen käyttövarmuuden parantamiseksi sekä testataan myös erilaisia uusia menettelyjä hajujen riittäväksi hallitsemiseksi. Vuonna 2023 hajuhaittoihin liittyvät yhteydenotot vähenivät selvästi vuoden 2022 määrästä, mutta työtä haittojen ehkäisemiseksi jatketaan edelleen. Apetit tiedottaa myöhemmin toimenpiteiden etenemisestä. Apetit on sopinut asiasta puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa ja tekee yhteistyötä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Kasviöljypuristamon toimintaan liittyvän ympäristöluvan alainen toiminta siirtyy Apetit Kasviöljy Oy:lle Osa Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon toiminnasta on ympäristöluvan alaista. Vuoden 2024 alkaessa Apetit Kasviöljy Oy ja Apetit Kantvik Oy fuusioitiin, jonka seurauksena Apetit Kantvik Oy sulautui Apetit Kasviöljy Oy:hyn ja lakkasi olemasta. Samassa yhteydessä ympäristöluvan alainen toiminta siirtyi Apetit Kasviöljy Oy:lle. Muutos ei vaikuta kasviöljypuristamon toimintaan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: Apetit Kasviöljy Oy, Toni Oravakangas, puh. 010 402 2352 tai Aiemmat tiedotteet aiheesta: Ratkaisu Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan – hajut poistava katalyyttinen poltin käyttöön kesällä 2023 Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnaksi jatkuvat Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle – toimenpiteet hajuhaittojen vähentämiseksi käynnissä

Arbetet med hanteringen av luktgaser från oljepresseriet i Kantvik fortsätt...

Arbetet med att hantera de luktolägenheter som observerats i närheten av Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter. Efter att ha testat olika metoder för att eliminera luktolägenheterna togs en katalytisk brännare i bruk på oljepresseriet under sommaren 2023. Testerna visade att brännaren var det mest effektiva sättet att hantera olägenheterna. Under den senare halvan av år 2023 har dock luktolägenheter observerats i närheten av oljepresseriet. Det har uppstått problem med den kontinuerliga driften av den katalytiska brännaren, och hittills har man inte hittat några lösningar. Apetit fortsätter att vidta åtgärder för att hantera luktolägenheterna. Åtgärder för att förbättra driftsäkerheten hos den katalytiska brännaren fortsätter under början av året, och olika nya förfaranden för att på ett adekvat sätt hantera lukterna testas. Under 2023 minskade antalet kontakter relaterade till luktolägenheter betydligt jämfört med 2022, men arbetet med att förebygga olägenheterna fortsätter. Apetit informerar om hur åtgärderna framskrider i ett senare skede. Apetit har nått en överenskommelse i ärendet med NTM-centralen i Nyland, som är den myndighet som övervakar presseriets miljötillstånd. Apetit samarbetar även med miljötillsynen i Kyrkslätts kommun och Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Den verksamhet i oljepresseriet som kräver miljötillstånd överförs till Apetit Kasviöljy Oy En del av verksamheten vid Apetits oljepresseri i Kantvik kräver miljötillstånd. I början av år 2024 fusionerades Apetit Kasviöljy Oy och Apetit Kantvik Oy, och Apetit Kantvik Oy upphörde därmed att existera. Samtidigt överfördes den verksamhet som kräver miljötillstånd till Apetit Kasviöljy Oy. Förändringen påverkar inte oljepresseriets verksamhet. Ytterligare information och observationer av avvikande lukt kan riktas till: Apetit Kasviöljy Oy, Toni Oravakangas, tfn 010 402 2352 eller   Tidigare meddelanden om ämnet: En lösning för att hantera luktolägenheterna från oljepresseriet i Kantvik – en katalytisk brännare som avlägsnar lukter tas i bruk under sommaren 2023 Åtgärder för att kontrollera luktolägenheter från Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter Luktstörningar från Kantviks fabrik i närområdet – åtgärder har vidtagits för att minska på luktstörningarna

Toimitusjohtajan katsaus Q3/2023

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin liikevoitto parani vuoden kolmannella neljänneksellä vertailukauteen nähden. Molemmat liiketoiminnot kohensivat tulostaan. Öljykasvituotteissa tuloskehitykseen on vaikuttanut onnistunut raaka-ainehankinta. Kantvikin kasviöljypuristamon bioenergialaitoksen toiminta on tehostunut. Ruokaratkaisuissa tuloskehitykseen on vaikuttanut hyvin kehittynyt myynti sekä tehdyt hinnantarkistukset, joilla on vastattu yleiseen kustannusten nousuun. Nostimme tulosohjeistustamme vuoden 2023 jatkuvien liiketoimintojen liikevoiton osalta. Apetit odottaa jatkuvien liiketoimintojen liikevoiton paranevan selvästi vertailuvuodesta. Öljykasvituotteiden raaka-ainehankinta on ollut läpi vuoden onnistunutta. Kansainväliset puristusmarginaalit ovat olleet korkealla tasolla koko kalenterivuoden eikä marginaalien tasaantumisen uskota kohdistuvan kuluvaan tilikauteen. Ruokaratkaisujen myynti on kehittynyt suotuisasti ja tuloskehitystä rajoittavaa inflaatiovaikutusta on onnistuneesti kurottu kiinni. Ruokaratkaisujen tulokseen keskeisesti vaikuttava sadonkorjuu on edennyt siten, että kuluvaan tilikauteen kohdistuva riski on rajoittumassa arvioitua vähäisemmäksi. Tiedotimme lokakuussa Kantvikin kasviöljypuristamolle rakennettavasta uudesta pullotuslinjasta. Noin 4,5 miljoonan euron arvoisen investoinnin myötä otamme toimitusketjun vahvemmin omiin käsiimme. Investointi uuteen pullotuslinjaan on Apetitin kasvun vauhdittamisen strategian mukainen ja se antaa mahdollisuuksia korkeamman jalostusasteen tuotteiden kehittämiseen kasviöljyliiketoiminnassa. Uudella linjalla voidaan pullottaa kasviöljyjä muovi- ja lasipulloihin. Sen arvioidaan olevan käytössä vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla. Elokuun ja syyskuun runsaat vesisateet ovat aiheuttaneet haasteita sadonkorjuulle. Syksyn kelit voivat vaikuttaa kielteisesti juuresten sadon laatuun. Niistä huolimatta juuresten satokausituotanto on kokonaisuudessaan edennyt kohtalaisesti. Juuresten satokausikäsittely jatkuu seuraavalle kalenterivuodelle. Runsaat sateet heikensivät syyspinaatin sadon määrää ja laatua. Lanseerasimme syksyllä herkullisia uutuustuotteita. Perinteinen lohikeitto- ja Kotimainen Borschkeittoaineksilla toimme Apetit-brändin uuteen tuotekategoriaan. Keittoainekset sisältävät valmiit ainesosat vaivattomaan ja ruokaisaan keittoon. Niin ikään syksyn uutuuksiin kuuluva Peruna-porkkanamuusi on todellinen arjen helpottaja. Pakastepizzojen tuoteperhe laajeni isoihin perhepizzoihin Superior Grande -pizzoilla. Pizzauutuudet kasvattavat vuosi sitten uudistettujen ja hyvän vastaanoton saaneiden Apetitin pakastepizzojen valikoimaa. Syksyn uutuudet istuvat erinomaisesti tuotevalikoimaamme. Apetitin tuotteisto on sopinut hyvin tilanteeseen, jossa kuluttajat ovat suosineet edullisen hintatason tuotteita. Työ rypsiproteiini-ingredientti BlackGrainin kaupallistamiseksi on ottanut tärkeitä edistysaskeleita. Kuluvan vuoden panostukset ovat liittyneet tuotantoprosessin kehittämiseen. Kesän ja syksyn aikana prosessiin liittyvissä yksityiskohdissa on saatu toivottuja tuloksia, jotka edistävät kaupallisen mittakaavan tuotannon aloittamista. Kotimaisten kasviproteiinien lisääminen on yksi Apetitin strategisista painopistealueista. Olemme käynnistäneet hankkeen kotimaisen herneproteiinin tuottamiseksi. Strategisesti tärkeässä hankkeessa selvitämme koko arvoketjun osalta mahdollisuuksia kotimaisen herneproteiinin tuottamiseksi. Etunamme on vahva arvoketjun tuntemus, osaaminen kasvipohjaisten raaka-aineiden parissa ja pitkäjänteinen yhteistyö kotimaisen alkutuotannon kanssa. Herne on maailmanlaajuisesti yksi käytetyimmistä kasviproteiineista, mutta toistaiseksi olemme olleet tuontiraaka-aineen varassa. Apetit teki katsauskaudella päätöksen oman myyntiorganisaation perustamisesta Ruotsiin. Päätös vahvistaa asemaamme ja edistää vientiä. Apetitin tuotevalikoima on saanut hyvän aseman Ruotsin vähittäiskaupassa, ja jalansija on vahvistunut jakelukanavien laajentamisen myötä. Herneen kysyntä viennissä jatkuu vahvana. Apetitin tuotantolaitoksilla on tehty energiamurros, jonka myötä uusiutuvan energian osuus kaikesta konsernin käyttämästä energiasta on noin kahdeksankertaistunut. Tuulisähkö on otettu käyttöön kaikilla tuotantolaitoksilla. Kantvikin bioenergialaitos sekä Säkylän tehtaan uusi energiaratkaisu ovat lisänneet kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä. Apetitin päästötavoitteet toteutuvat etuajassa. Apetit oli asettanut tavoitteeksi vähentää energiaan liittyviä päästöjä 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.”