Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Loka-joulukuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 87,1 (80,4) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 2,7 (2,0) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,2 (0,6) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,3 (1,9) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,38 (0,31) euroa

Tammi-joulukuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 314,0 (312,0) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 6,8 (5,8) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,3 (0,8) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,9 (2,0) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,46 (0,33) euroa

Loka-joulukuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 91,6 (100,1) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,3 (1,6) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,4 (2,4) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,38 (0,38) euroa

Tammi-joulukuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 368,1 (386,5) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,7 (0,9) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -0,6 (1,2) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,10 (0,19) euroa

Hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 0,70 euroa osakkeelta.

* Lopetetut toiminnot: Apetit Oyj sopi 29.6.2017 kalaliiketoiminnan myymisestä norjalaiselle Insula AS:lle. Kauppa toteutui 31.10.2017. Tässä tilinpäätöstiedotteessa siirtynyt liiketoiminta raportoidaan lopetettuna toimintona. Konsernin vuoden 2017 liikevaihtoon ja tulokseen sisältyy kalaliiketoiminnan osalta vain tammi-lokakuun osuus.

Vuosien 2017 ja 2016 luvut on tilintarkastettu. Vuosineljännesten lukuja ei ole tilintarkastettu. Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon ja vertailukaudella tarkoitetaan edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa, ellei toisin ole mainittu.

Toimitusjohtaja Juha Vanhainen:

”Vuonna 2017 Apetit lunasti paikkansa kasvisten ykkösenä, Suomen johtavana brändinä kasvipohjaisissa ruokaratkaisuissa. Tunnettuuden vahvistumista tuki se, että yhtiö lanseerasi uutuustuotteita ennätystahtiin sekä laajentui uusiin tuoteryhmiin. Myös olemassa olevien tuotteiden myynti kasvoi katsauskaudella.

Katsauskaudella satokauden sää jatkui viileänä kasvukauden alusta asti. Kasvukauden loppu oli poikkeuksellisen runsassateinen, mikä viivästytti ja hankaloitti viljojen ja öljykasvien puintia sekä juuresten nostoa. Kotimainen öljykasvisato jäi edellisvuotta selvästi pienemmäksi. Satokauden vaikeudet laskivat myös viljakaupan vientivolyymeja merkittävästi. Kotimaisten avomaakasvisten saatavuus on ollut osin rajoitettua; niitä onkin jouduttu korvaamaan kalliimmilla tuontikasviksilla tai rajoittamaan tiettyjen, erityisesti kotimaisesta porkkanasta valmistettujen, tuotteiden valmistusta.

Vaikeasta satokaudesta huolimatta Apetit pystyi parantamaan operatiivista liiketulosta ja kasvattamaan liikevaihtoa jatkuvissa toiminnoissa. Erityinen ilonaihe on Ruokaratkaisut-liiketoiminnan tuloskäänne parempaan. Tuloskäännettä tukivat erityisesti pakaste- ja tuoretuotteiden myynnin kasvu. Myös viennissä nähtiin kasvua edelliseen vuoteen verrattuna Ruokaratkaisujen kokonaisviennin kasvaessa. Joulukuussa Apetit ilmoitti käynnistävänsä myyntiä Venäjälle ja toimittavansa useita eri pakastetuotteita Pietarin alueelle.

Työ käyttöpääoman hallinnan tehostamiseksi jatkui tuloksellisesti vuonna 2017. Tämän ansiosta konsernin sitoutuneen käyttöpääoman määrä laski 22,5 miljoonaa euroa tilikauden aikana. Käyttöpääoman tehostamisen ja kalaliiketoiminnan myynnin seurauksena konserni oli vuoden lopussa nettovelaton. Taserakenne luokin hyvät edellytykset investoinneille ja mahdollisille strategiaan sopiville toimialaratkaisuille.

Apetitin strategiaa erikoistua ja kasvaa kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijänä tukee myös Kalanjalostusliiketoiminnasta luopuminen. Kalanjalostusliiketoimintamme myynti Insula AS:lle Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa saatiin päätökseen lokakuun lopussa.

Kuluvan vuoden aikana jatkamme strategiamme mukaisia panostuksia myynnin kasvattamiseen ja tuotekehitykseen. Vallitsevat ruokatrendit ovat tässä puolellamme: kuluttajat arvostavat enenevässä määrin hyvinvointia, makua ja helppoutta. Myös kasvispainotteisuus, luomu ja kotimaisuus nousevat korkealle kuluttajien tehdessä ostopäätöksiä.”

AVAINLUVUT

Milj. euroa

10-12
2017

10-12
2016

Muutos

1-12
2017

1-12
2016

Muutos

Jatkuvat toiminnot

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

87,1

80,4

8 %

314,0

312,0

  1 %

Operatiivinen käyttökate (EBITDA)

2,7

2,0

 

6,8

5,8

 

Operatiivinen liiketulos

1,2

0,6

 

1,3

0,8

 

Liiketulos

1,2

0,6

 

1,1

0,8

 

Osuus osakkuusyhtiö Sucroksen tuloksesta

1,4

1,5

 

1,0

0,7

 

Kauden tulos

2,3

1,9

 

2,9

2,0

 

Osakekohtainen tulos, euroa

0,38

0,31

 

0,46

0,33

 

Käyttöpääoma, vuoden lopussa

 

 

 

30,0

52,9

 

Konserni
(sis. lopetetut toiminnot)

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

91,6

100,1

-8 %

368,1

386,5

-5 %

Operatiivinen liiketulos

1,3

1,6

 

1,7

0,9

 

Liiketulos

1,2

1,2

 

-2,5

0,6

 

Kauden tulos

2,4

2,4

 

-0,6

1,2

 

Osakekohtainen tulos, euroa

0,38

0,38

 

-0,10

0,19

 

Oma pääoma / osake, euroa

 

 

 

18,10

19,00

 

Operatiivinen sidotun pääoman tuottoprosentti (ROCE-%)

 

 

 

2,4 %

1,2 %

 

Liiketoiminnan rahavirta

 

 

 

20,0

21,9

 

Omavaraisuusaste

 

 

 

72,6 %

64,1 %

 

Nettovelkaantumisaste (gearing)

 

 

 

-9,6 %

12,4 %

 

Investoinnit

 

 

 

5,9

9,7

 

 

TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2018 

Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tulosta parempi (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Alkuvuoden myyntivolyymeja ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2017 heikko sato.

VOITONJAKOEHDOTUS

Emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat 31.12.2017 olivat tilikauden voiton, 838 688,75 euroa, lisäämisen jälkeen 62 596 445,91 euroa.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,70 euroa osaketta kohden. Hallitus ehdottaa, että osinkoina jaetaan yhteensä 4 344 305,00 euroa ja omaan pääomaan jätetään 58 252 140,91 euroa. Yhtiön taloudellisessa asemassa ei tilikauden päättymisen jälkeen ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Yhtiön maksuvalmius on hyvä, eikä ehdotettu osingonjako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä.

Yhtiön hallussa oleville omille osakkeille ei makseta osinkoa.

YHTIÖKOKOUS

Yhtiökokous pidetään tiistaina 27.3.2018 Säkylässä.

VUOSIKERTOMUKSEN JULKAISEMINEN

Vuoden 2017 vuosikertomus, joka sisältää hallituksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen vuodelta 2017, yritysvastuuraportin sekä erillisen selvityksen Apetit Oyj:n hallinto- ja ohjausjärjestelmästä julkaistaan viikolla 10 yhtiön internetsivuilla www.apetitgroup.fi.

TIEDOTUSTILAISUUS ANALYYTIKOILLE JA MEDIALLE

Analyytikoille ja medialle suunnattu tiedotustilaisuus pidetään tänään klo 10.00 Scandic Simonkentän Espa-kabinetissa (osoite: Simonkatu 9, Helsinki). Tilaisuudessa toimitusjohtaja Juha Vanhainen esittelee tilinpäätöstiedotteen. Tiedotustilaisuuden esitysmateriaali on ladattavissa yhtiön kotisivuilla heti tilaisuuden jälkeen.

 

Apetit Oyj

Juha Vanhainen

 

Lisätietoja:

Juha Vanhainen, toimitusjohtaja, puh. 010 402 00

 

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rehupuristeita sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetitin liikevaihto vuonna 2017 oli 314 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 557. Lue meistä lisää osoitteessa apetitgroup.fi.

 

Apetit Oyj Tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Esitysaineisto

Liittyvät artikkelit

Åtgärderna för att förebygga luktgaser från oljepresseriet i Kantvik fortsä...

Arbetet med att hantera de luktolägenheter som observerats i närheten av Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter. På Kantviks oljepresseri pressas vegetabiliska oljor av rybs och rabs samt pellets som används som foder. Pressningen, dvs. produktionsprocessen, är mekanisk – den vegetabiliska oljan pressas bokstavligen ur rybs- och rabsfrön. Tidvis har luktolägenheter observerats i Kantviks omgivning sedan Apetit tog i bruk en bioenergianläggning vid oljepresseriet. Ändringen av energilösning utgör en del av Apetits övergång till huvudsakligen förnybara energikällor. Den nuvarande gasrenaren avlägsnar enligt mätningar cirka 90–95 % av de luktbildande föreningar som uppstår vid uppvärmningen av vegetabilisk olja och foderpellets. De kvarvarande luktgaserna som sprids i presseriets omgivning kan ibland vara lätta att känna, men de har inga negativa hälsoeffekter enligt mätresultaten. I utredningen som gjordes i samband med uppdateringen av miljötillståndet beskrevs lukterna med sensoriska termer som spannmålsaktig, rostad, bränd och nötaktig. Åtgärder har vidtagits för att hantera luktolägenheterna Under 2024 fick Apetit 15 observationer av luktolägenheter i anslutning till verksamheten vid oljepresseriet, även om luktbehandlingen fungerade som planerat under hela året. Åtgärder för att minska luktolägenheterna vidtogs i samarbete med myndigheterna enligt en separat lukthanteringsplan. Under 2024 förnyades bland annat gasrenarens pump och rörledningar. Under året genomfördes en luktgasanalys och en lukthanteringsplan utarbetades. Under 2024 testades även nya metoder för att hantera luktgaser vid sidan av den nuvarande gasrenaren, till exempel användning av aktivt kol. Aktivt kol och andra testade lösningar medförde ingen betydande förändring av luktgashanteringen. I januari 2025 uppstod en störning i en pH-mätare som är viktig för regleringen av luktgaser till följd av frysning. På grund av störningen gjordes luktgasobservationer i närområdet. Som en omedelbar åtgärd förnyades mätaren och dess övervakning effektiviserades. Nya åtgärder för 2025 – luktpanel för att bedöma luktolägenheter Apetit fortsätter utvecklingsåtgärderna i enlighet med lukthanteringsplanen även i år. Som effektiviseringsåtgärder fortsätter bland annat optimeringen av gasrenaren och förbehandlingen av den gas som leds in i den ändras. I början av året inrättades också en separat luktpanel som sensoriskt bedömer de luktolägenheter som uppstår i Kantviks område. Luktpanelens bedömningar stöder de egentliga mätningarna av halterna av luktframkallande ämnen och förbättrar hanteringen av luktolägenheter. "Tyvärr blir presseriet inte helt luktfritt. Med hjälp av luktpanelen strävar vi efter att hantera luktolägenheter och hitta en process som gör luktföreningarna så neutrala som möjligt. Den sensoriska bedömningen stöder de egentliga mätningarna", säger Timo Huttunen, direktör för Apetits affärsfunktion Oljeväxtprodukter. I panelen deltar till en början myndighetsinstanser som samarbetar med Apetit samt utomstående experter. Förhållandena påverkar luktspridningen Presseriet är i drift dygnet runt och året om, med undantag för planerade underhållsstopp. Under 2024 förekom inga betydande störningar i processen för hantering av luktolägenheter. Väderförhållandena har en betydande inverkan på spridningen av luktgaser och variationen i deras förekomst. Särskilt lågtryck och västliga vindar bidrar till luktolägenheter i Kantviks byområde. Apetit samarbetar kontinuerligt med NTM-centralen i Nyland, som är den myndighet som övervakar presseriets miljötillstånd, samt med miljötillsynen i Kyrkslätts kommun och Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Presseriets verksamhet regleras av miljötillståndet. Vi informerar om detta regelbundet och vid behov. Ytterligare information och observationer av avvikande lukt kan riktas till: NTM-centralen eller   Tidigare meddelanden om ämnet: Arbetet med hanteringen av luktgaser från oljepresseriet i Kantvik fortsätter En lösning för att hantera luktolägenheterna från oljepresseriet i Kantvik – en katalytisk brännare som avlägsnar lukter tas i bruk under sommaren 2023 Åtgärder för att kontrollera luktolägenheter från Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter Luktstörningar från Avena Kantviks fabrik i närområdet – åtgärder har vidtagits för att minska på luktstörningarna

Toimenpiteet Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen ehkäisyksi jatkuvat...

Kehitystyöt Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä havaittujen hajuhaittojen hallitsemiseksi jatkuvat. Kantvikin kasviöljypuristamossa puristetaan rypsistä ja rapsista kasviöljyjä ja rehuksi käytettävää puristetta. Puristus- eli tuotantoprosessi on mekaaninen – kasviöljy kirjaimellisesti puristetaan rypsin ja rapsin siemenistä. Hajuhaittoja on havaittu ajoittain Kantvikin ympäristössä sen jälkeen, kun Apetit otti käyttöön bioenergialaitoksen kasviöljypuristamolla. Energiaratkaisun muutos oli osa Apetitin siirtymää pääosin uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Nykyinen hajukaasupesuri poistaa mitatusti noin 90–95 % kasviöljyn ja rehupuristeen lämmityksessä muodostuvista hajua aiheuttavista yhdisteistä. Jäljelle jäävät puristamon ympäristöön leviävät hajukaasut voivat ajoittain olla helposti aistittavissa, mutta ne eivät aiheuta mittaustulosten perusteella terveyshaittaa. Ympäristöluvan päivityksen yhteydessä tehdyssä selvityksessä hajuja kuvattiin aistinvaraisin termein viljamainen, paahteinen, palanut ja pähkinämäinen. Toimenpiteitä tehty hajuhaittojen hallitsemiseksi Apetit sai vuoden 2024 aikana havaintoja hajuhaitoista kasviöljypuristamon toimintaan liittyen 15 kappaletta, vaikka hajujenkäsittely toimi koko vuoden ajan suunnitellusti. Toimenpiteitä hajuhaittojen vähentämiseksi tehtiin yhteistyössä viranomaisten kanssa erillisen hajunhallintasuunnitelman mukaan. Vuoden 2024 aikana muun muassa hajukaasupesurin pumppu ja putkistot uusittiin. Vuoden aikana toteutettiin hajukaasuanalyysi sekä laadittiin hajunhallintasuunnitelma. Vuoden 2024 aikana testattiin myös uusia menetelmiä nykyisen hajukaasupesurin rinnalla hajukaasujen hallintaan, esimerkiksi aktiivihiilen käyttöä. Aktiivihiili eivätkä muut testatut ratkaisut tuoneet merkittävää muutosta hajukaasujen hallintaan. Tammikuussa 2025 hajukaasujen säätelyn kannalta oleellisessa pH-mittarissa oli häiriö jäätymisen vuoksi. Häiriön vuoksi lähialueella tehtiin hajukaasuhavaintoja. Välittömänä toimenpiteenä mittari uusittiin ja sen valvontaa tehostettiin. Uusia toimenpiteitä vuodelle 2025 - hajupaneeli arvioimaan hajuhaittoja Apetit jatkaa kehitystoimenpiteitä hajunhallintasuunnitelman mukaisesti myös tänä vuonna. Tehostamistoimenpiteinä jatketaan muun muassa hajukaasupesurin optimointia ja siihen johdettavan kaasun esikäsittelyä muutetaan. Vuoden alussa on myös perustettu erillinen hajupaneeli, joka arvioi aistinvaraisesti Kantvikin alueella syntyviä hajuhaittoja. Hajupaneelin arviot tukevat varsinaisia hajua aiheuttavien ainesosien pitoisuuksien mittauksia ja parantavat hajuhaittojen hallintaa. ”Hajupaneelin avulla pyrimme arvioimaan hajuhaittoja lähiympäristössä. Aistinvarainen arviointi tukee tässä hyvin varsinaisia mittauksia. Valitettavasti puristamosta ei saada täysin hajutonta”, Apetitin Öljykasvituotteet-liiketoiminnon johtaja Timo Huttunen sanoo. Paneelissa toimivat alkuvaiheessa Apetitin kanssa yhteistyötä tekevät viranomaistahot ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Olosuhteet vaikuttavat hajujen leviämiseen Puristamo on toiminnassa ympäri vuorokauden läpi vuoden suunniteltuja huoltokatkoksia lukuun ottamatta. Vuonna 2024 hajuhaittojen hallinnan prosessissa ei ollut merkittäviä häiriöitä. Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi hajukaasujen leviämiseen ja niiden esiintymisen vaihteluun. Erityisesti matalapaine ja lännen puoleinen tuuli edesauttavat hajuhaittojen esiintymistä Kantvikin kylän alueella. Apetit tekee säännöllistä yhteistyötä puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Puristamon toiminta on ympäristöluvalla säänneltyä. Tiedotamme asiasta säännöllisesti ja tarpeen mukaan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: ELY-keskus Aiemmat tiedotteet aiheesta:  Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen hallinnan kehitys jatkuu Ratkaisu Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan – hajut poistava katalyyttinen poltin käyttöön kesällä 2023 Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnaksi jatkuvat Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle – toimenpiteet hajuhaittojen vähentämiseksi käynnissä

Toimitusjohtajan katsaus Q4/2024

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin jatkuvien liiketoimintojen koko vuoden liiketulos parani vertailuvuodesta. Ruokaratkaisut saavutti selvän tulosparannuksen ja Öljykasvituotteet jäi hieman vertailuvuoden tuloksesta. Ruokaratkaisujen tulosparannuksessa näkyy systemaattinen työ kannattavuuden parantamiseksi. Tuoteportfolion hallinta ja tuoteryhmäkohtainen myynnin kehitys ovat vaikuttaneet tulosparannukseen. Pellolta pakkaseen -ketjun ja satokausituotannon onnistuminen vahvisti Ruokaratkaisujen tulosta. Öljykasvituotteiden liiketuloksen heikkenemiseen vaikutti markkinahintojen lasku. Konsernin koko vuoden liikevaihto laski selvästi vertailuvuodesta öljykasvituotteiden markkinahintojen laskun vuoksi. Ruokaratkaisuissa liikevaihto nousi hieman vertailukaudesta. Myyntivolyymit laskivat molemmissa liiketoiminnoissa pääosin normaalin vuosivaihtelun takia. Ruokaratkaisut teki ennakoitua vahvemman tuloksen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös Apetitin liiketulos vuoden viimeisellä kvartaalilla nousi vertailukaudesta. Edistimme katsausvuonna useita strategisesti merkittäviä hankkeita. Konsernin ERP-järjestelmän uudistus eteni aikataulussa; Ruokaratkaisuissa järjestelmän käyttöönotto tapahtui syys-lokakuun 2024 vaihteessa. Hanke jatkuu Öljykasvituotteiden ERP-järjestelmän käyttöönotolla vuoden 2025 toisella vuosipuoliskolla. Ruokaratkaisujen ERP-järjestelmän käyttöönotto tapahtui onnistuneesti ammattitaitoisen henkilöstön ja hyvän suunnittelun ansiosta. Kantvikin kasviöljypuristamolla otettiin suunnitelmien mukaisesti käyttöön pullotuslinja. Uuden linjan avulla otamme kasviöljyjen toimitusketjun vahvasti omiin käsiin. Lisäksi se mahdollistaa korkeamman jalostusasteen tuotteiden kehittämisen. Pullotuslinjainvestointi toteutui budjetoidun mukaisesti ja oli noin 4,5 miljoonaa euroa. Uuden pullotuslinjan ansiosta olemme pystyneet vähentämään kasviöljypulloissa käyttämäämme muovia keskimäärin 41 prosenttia. Yksi Apetitin strategian painopistealueista on kotimaisten kasviproteiinien lisääminen. Olemme ottaneet askelia rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamisessa. Kehitystyö on keskittynyt tuotantoprosessin parantamiseen. Olemme aloittaneet selvityksen vaihtoehdoista BlackGrainin tuottamiseksi. Selvityksessä arvioidaan mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon järjestämistä investoinnilla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla. Selvityksen odotetaan valmistuvan loppuvuoden 2025 aikana. Hanke kotimaisen herneproteiinin parissa jatkuu suunnitelmien mukaisesti. Vuoden 2024 aikana olemme tehneet pienen mittakaavan testauksia kotimaisella raaka-aineella herneproteiinin tuottamiseksi. Työ projektissa on keskittynyt testiajoihin ja teknologiavertailuun kilpailuedun vahvistamiseksi. Ruoan viennin lisääminen ja aseman vahvistaminen Ruotsissa on myös strateginen painopisteemme. Tavoitteen edistämiseksi perustimme vuoden 2024 alussa Ruotsiin oman myyntiorganisaation. Apetitin aseman vahvistaminen Ruotsissa eteni. Vähittäiskaupan lisäksi olemme laajentuneet Food service -kanavaan. Olemme tyytyväisiä kotimaiseen satokauteen molempien liiketoimintojen osalta. Pakasteherneen ennätyssuurelta sopimusviljelyalalta saatu sato oli pääosin odotuksien mukainen ja prosessi pellon ja tehtaan välillä toimi häiriöttä. Juureksien kasvukausi jatkui lämpimän syksyn myötä pitkään, ja sadon laatu ja määrä olivat suurilta osin tavoitteiden mukaisia. Kotimaisen rypsin ja rapsin kokonaissato kasvoi Luonnonvarakeskuksen satoennakoiden mukaan yli viidenneksellä. Kehitys on öljykasvien osalta oikean suuntainen, ja teemme Apetitilla osaltamme työtä kotimaisten öljykasvien viljelyn lisäämiseksi. Haluamme molemmissa liiketoiminnoissamme käyttää mahdollisimman paljon kotimaista raaka-ainetta. Pakasteherneen ja kotimaisten öljykasvien viljelypinta-alan lisääminen on strateginen painopistealueemme. Elintarvikkeiden hintojen nousu pysähtyi vuonna 2024, mutta kohonnut hintataso näkyy edelleen kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Syksyllä julkistetut uudet kansalliset ravitsemussuositukset kannustavat monipuoliseen kasvisten ja vihannesten syömiseen sekä riittävään kasviöljyjen käyttöön. Apetitilla keskiössä ovat kotimaiset ja kasvipohjaiset raaka-aineet sekä hyvinvointia ja kestävää kuluttamista edistävät tuotteet. Apetitin tuotteiston kulmakivet ovat verrattain edullisia ja edustavat monilta osin sitä, mitä nykyinen kuluttaja haluaa: ne ovat vastuullinen ja omaa hyvinvointia tukeva valinta, joka sopii budjettiin jokaisella kauppareissulla. Uskomme kysynnän jatkuvan korkeana Apetitin eri tuoteryhmissä. Strategiakauden 2023–2025 alkaessa asetimme tavoitteeksi yli 9 miljoonan liiketuloksen ja yli 8 prosentin sijoitetun pääoman tuoton. Vuoden 2024 päätteeksi olemme yltäneet kaudelle asetettujen taloudellisten tavoitteiden tasolle. Jatkamme Apetitin kehittämistä visiomme Kasvava ja kannattava kasvipohjaisten tuotteiden markkinajohtaja mukaisesti. Lämpimät kiitokseni vuodesta 2024 kaikille apetitlaisille ja yhteistyöstä omistajille, asiakkaille, sopimusviljelijöille sekä muille yhteistyökumppaneille.”