Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Apetit Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Loka-joulukuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 87,1 (80,4) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 2,7 (2,0) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,2 (0,6) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,3 (1,9) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,38 (0,31) euroa

Tammi-joulukuu, jatkuvat toiminnot

  • Jatkuvien toimintojen liikevaihto oli 314,0 (312,0) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen käyttökate (EBITDA) oli 6,8 (5,8) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,3 (0,8) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,9 (2,0) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,46 (0,33) euroa

Loka-joulukuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 91,6 (100,1) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,3 (1,6) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli 2,4 (2,4) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,38 (0,38) euroa

Tammi-joulukuu, konserni, sisältäen lopetetut toiminnot*

  • Konsernin liikevaihto oli 368,1 (386,5) miljoonaa euroa
  • Operatiivinen liiketulos oli 1,7 (0,9) miljoonaa euroa
  • Kauden tulos oli -0,6 (1,2) miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos -0,10 (0,19) euroa

Hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle on 0,70 euroa osakkeelta.

* Lopetetut toiminnot: Apetit Oyj sopi 29.6.2017 kalaliiketoiminnan myymisestä norjalaiselle Insula AS:lle. Kauppa toteutui 31.10.2017. Tässä tilinpäätöstiedotteessa siirtynyt liiketoiminta raportoidaan lopetettuna toimintona. Konsernin vuoden 2017 liikevaihtoon ja tulokseen sisältyy kalaliiketoiminnan osalta vain tammi-lokakuun osuus.

Vuosien 2017 ja 2016 luvut on tilintarkastettu. Vuosineljännesten lukuja ei ole tilintarkastettu. Suluissa olevat luvut viittaavat vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon ja vertailukaudella tarkoitetaan edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa, ellei toisin ole mainittu.

Toimitusjohtaja Juha Vanhainen:

”Vuonna 2017 Apetit lunasti paikkansa kasvisten ykkösenä, Suomen johtavana brändinä kasvipohjaisissa ruokaratkaisuissa. Tunnettuuden vahvistumista tuki se, että yhtiö lanseerasi uutuustuotteita ennätystahtiin sekä laajentui uusiin tuoteryhmiin. Myös olemassa olevien tuotteiden myynti kasvoi katsauskaudella.

Katsauskaudella satokauden sää jatkui viileänä kasvukauden alusta asti. Kasvukauden loppu oli poikkeuksellisen runsassateinen, mikä viivästytti ja hankaloitti viljojen ja öljykasvien puintia sekä juuresten nostoa. Kotimainen öljykasvisato jäi edellisvuotta selvästi pienemmäksi. Satokauden vaikeudet laskivat myös viljakaupan vientivolyymeja merkittävästi. Kotimaisten avomaakasvisten saatavuus on ollut osin rajoitettua; niitä onkin jouduttu korvaamaan kalliimmilla tuontikasviksilla tai rajoittamaan tiettyjen, erityisesti kotimaisesta porkkanasta valmistettujen, tuotteiden valmistusta.

Vaikeasta satokaudesta huolimatta Apetit pystyi parantamaan operatiivista liiketulosta ja kasvattamaan liikevaihtoa jatkuvissa toiminnoissa. Erityinen ilonaihe on Ruokaratkaisut-liiketoiminnan tuloskäänne parempaan. Tuloskäännettä tukivat erityisesti pakaste- ja tuoretuotteiden myynnin kasvu. Myös viennissä nähtiin kasvua edelliseen vuoteen verrattuna Ruokaratkaisujen kokonaisviennin kasvaessa. Joulukuussa Apetit ilmoitti käynnistävänsä myyntiä Venäjälle ja toimittavansa useita eri pakastetuotteita Pietarin alueelle.

Työ käyttöpääoman hallinnan tehostamiseksi jatkui tuloksellisesti vuonna 2017. Tämän ansiosta konsernin sitoutuneen käyttöpääoman määrä laski 22,5 miljoonaa euroa tilikauden aikana. Käyttöpääoman tehostamisen ja kalaliiketoiminnan myynnin seurauksena konserni oli vuoden lopussa nettovelaton. Taserakenne luokin hyvät edellytykset investoinneille ja mahdollisille strategiaan sopiville toimialaratkaisuille.

Apetitin strategiaa erikoistua ja kasvaa kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijänä tukee myös Kalanjalostusliiketoiminnasta luopuminen. Kalanjalostusliiketoimintamme myynti Insula AS:lle Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa saatiin päätökseen lokakuun lopussa.

Kuluvan vuoden aikana jatkamme strategiamme mukaisia panostuksia myynnin kasvattamiseen ja tuotekehitykseen. Vallitsevat ruokatrendit ovat tässä puolellamme: kuluttajat arvostavat enenevässä määrin hyvinvointia, makua ja helppoutta. Myös kasvispainotteisuus, luomu ja kotimaisuus nousevat korkealle kuluttajien tehdessä ostopäätöksiä.”

AVAINLUVUT

Milj. euroa

10-12
2017

10-12
2016

Muutos

1-12
2017

1-12
2016

Muutos

Jatkuvat toiminnot

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

87,1

80,4

8 %

314,0

312,0

  1 %

Operatiivinen käyttökate (EBITDA)

2,7

2,0

 

6,8

5,8

 

Operatiivinen liiketulos

1,2

0,6

 

1,3

0,8

 

Liiketulos

1,2

0,6

 

1,1

0,8

 

Osuus osakkuusyhtiö Sucroksen tuloksesta

1,4

1,5

 

1,0

0,7

 

Kauden tulos

2,3

1,9

 

2,9

2,0

 

Osakekohtainen tulos, euroa

0,38

0,31

 

0,46

0,33

 

Käyttöpääoma, vuoden lopussa

 

 

 

30,0

52,9

 

Konserni
(sis. lopetetut toiminnot)

 

 

 

 

 

 

Liikevaihto

91,6

100,1

-8 %

368,1

386,5

-5 %

Operatiivinen liiketulos

1,3

1,6

 

1,7

0,9

 

Liiketulos

1,2

1,2

 

-2,5

0,6

 

Kauden tulos

2,4

2,4

 

-0,6

1,2

 

Osakekohtainen tulos, euroa

0,38

0,38

 

-0,10

0,19

 

Oma pääoma / osake, euroa

 

 

 

18,10

19,00

 

Operatiivinen sidotun pääoman tuottoprosentti (ROCE-%)

 

 

 

2,4 %

1,2 %

 

Liiketoiminnan rahavirta

 

 

 

20,0

21,9

 

Omavaraisuusaste

 

 

 

72,6 %

64,1 %

 

Nettovelkaantumisaste (gearing)

 

 

 

-9,6 %

12,4 %

 

Investoinnit

 

 

 

5,9

9,7

 

 

TULOSOHJEISTUS VUODELLE 2018 

Konsernin koko vuoden operatiivisen liiketuloksen arvioidaan olevan vertailuvuoden jatkuvien toimintojen tulosta parempi (vuonna 2017: 1,3 miljoonaa euroa). Toiminnan kausiluontoisuuden johdosta tuloskertymä painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Alkuvuoden myyntivolyymeja ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2017 heikko sato.

VOITONJAKOEHDOTUS

Emoyhtiön voitonjakokelpoiset varat 31.12.2017 olivat tilikauden voiton, 838 688,75 euroa, lisäämisen jälkeen 62 596 445,91 euroa.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 0,70 euroa osaketta kohden. Hallitus ehdottaa, että osinkoina jaetaan yhteensä 4 344 305,00 euroa ja omaan pääomaan jätetään 58 252 140,91 euroa. Yhtiön taloudellisessa asemassa ei tilikauden päättymisen jälkeen ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Yhtiön maksuvalmius on hyvä, eikä ehdotettu osingonjako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä.

Yhtiön hallussa oleville omille osakkeille ei makseta osinkoa.

YHTIÖKOKOUS

Yhtiökokous pidetään tiistaina 27.3.2018 Säkylässä.

VUOSIKERTOMUKSEN JULKAISEMINEN

Vuoden 2017 vuosikertomus, joka sisältää hallituksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen vuodelta 2017, yritysvastuuraportin sekä erillisen selvityksen Apetit Oyj:n hallinto- ja ohjausjärjestelmästä julkaistaan viikolla 10 yhtiön internetsivuilla www.apetitgroup.fi.

TIEDOTUSTILAISUUS ANALYYTIKOILLE JA MEDIALLE

Analyytikoille ja medialle suunnattu tiedotustilaisuus pidetään tänään klo 10.00 Scandic Simonkentän Espa-kabinetissa (osoite: Simonkatu 9, Helsinki). Tilaisuudessa toimitusjohtaja Juha Vanhainen esittelee tilinpäätöstiedotteen. Tiedotustilaisuuden esitysmateriaali on ladattavissa yhtiön kotisivuilla heti tilaisuuden jälkeen.

 

Apetit Oyj

Juha Vanhainen

 

Lisätietoja:

Juha Vanhainen, toimitusjohtaja, puh. 010 402 00

 

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rehupuristeita sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Apetitin liikevaihto vuonna 2017 oli 314 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 557. Lue meistä lisää osoitteessa apetitgroup.fi.

 

Apetit Oyj Tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2017

Esitysaineisto

Liittyvät artikkelit

Kantvikin kasviöljypuristamon hajukaasujen hallinnan kehitys jatkuu

Kehitystyöt Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon ympäristössä havaittujen hajuhaittojen hallitsemiseksi jatkuvat. Hajuhaittoja poistavien erilaisten menetelmien testausten jälkeen kasviöljypuristamolla otettiin käyttöön kesällä 2023 katalyyttinen poltin. Testien perusteella poltin oli tehokkain tapa haittojen hallitsemiseksi. Vuoden 2023 jälkimmäisellä puolikkaalla kasviöljypuristamon lähialueilta on kuitenkin havainnoitu hajuhaittoja. Katalyyttisen polttimen jatkuvassa toiminnassa on ilmennyt ongelmia, eikä ratkaisua niihin ole toistaiseksi löydetty. Apetit jatkaa toimenpiteitä hajuhaittojen hallintaan saamiseksi. Alkaneen vuoden toimenpiteinä jatketaan toimenpiteitä katalyyttisen polttimen käyttövarmuuden parantamiseksi sekä testataan myös erilaisia uusia menettelyjä hajujen riittäväksi hallitsemiseksi. Vuonna 2023 hajuhaittoihin liittyvät yhteydenotot vähenivät selvästi vuoden 2022 määrästä, mutta työtä haittojen ehkäisemiseksi jatketaan edelleen. Apetit tiedottaa myöhemmin toimenpiteiden etenemisestä. Apetit on sopinut asiasta puristamon ympäristölupaa valvovan viranomaisen, Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa ja tekee yhteistyötä Kirkkonummen kunnan ympäristövalvonnan ja Espoon seudun ympäristöterveyden kanssa. Kasviöljypuristamon toimintaan liittyvän ympäristöluvan alainen toiminta siirtyy Apetit Kasviöljy Oy:lle Osa Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon toiminnasta on ympäristöluvan alaista. Vuoden 2024 alkaessa Apetit Kasviöljy Oy ja Apetit Kantvik Oy fuusioitiin, jonka seurauksena Apetit Kantvik Oy sulautui Apetit Kasviöljy Oy:hyn ja lakkasi olemasta. Samassa yhteydessä ympäristöluvan alainen toiminta siirtyi Apetit Kasviöljy Oy:lle. Muutos ei vaikuta kasviöljypuristamon toimintaan. Lisätietoja ja poikkeavia hajuhavaintoja voi toimittaa: Apetit Kasviöljy Oy, Toni Oravakangas, puh. 010 402 2352 tai Aiemmat tiedotteet aiheesta: Ratkaisu Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallintaan – hajut poistava katalyyttinen poltin käyttöön kesällä 2023 Toimenpiteet Apetitin Kantvikin kasviöljypuristamon hajuhaittojen hallinnaksi jatkuvat Kantvikin tehtaalta hajuhaittoja lähialueelle – toimenpiteet hajuhaittojen vähentämiseksi käynnissä

Arbetet med hanteringen av luktgaser från oljepresseriet i Kantvik fortsätt...

Arbetet med att hantera de luktolägenheter som observerats i närheten av Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter. Efter att ha testat olika metoder för att eliminera luktolägenheterna togs en katalytisk brännare i bruk på oljepresseriet under sommaren 2023. Testerna visade att brännaren var det mest effektiva sättet att hantera olägenheterna. Under den senare halvan av år 2023 har dock luktolägenheter observerats i närheten av oljepresseriet. Det har uppstått problem med den kontinuerliga driften av den katalytiska brännaren, och hittills har man inte hittat några lösningar. Apetit fortsätter att vidta åtgärder för att hantera luktolägenheterna. Åtgärder för att förbättra driftsäkerheten hos den katalytiska brännaren fortsätter under början av året, och olika nya förfaranden för att på ett adekvat sätt hantera lukterna testas. Under 2023 minskade antalet kontakter relaterade till luktolägenheter betydligt jämfört med 2022, men arbetet med att förebygga olägenheterna fortsätter. Apetit informerar om hur åtgärderna framskrider i ett senare skede. Apetit har nått en överenskommelse i ärendet med NTM-centralen i Nyland, som är den myndighet som övervakar presseriets miljötillstånd. Apetit samarbetar även med miljötillsynen i Kyrkslätts kommun och Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Den verksamhet i oljepresseriet som kräver miljötillstånd överförs till Apetit Kasviöljy Oy En del av verksamheten vid Apetits oljepresseri i Kantvik kräver miljötillstånd. I början av år 2024 fusionerades Apetit Kasviöljy Oy och Apetit Kantvik Oy, och Apetit Kantvik Oy upphörde därmed att existera. Samtidigt överfördes den verksamhet som kräver miljötillstånd till Apetit Kasviöljy Oy. Förändringen påverkar inte oljepresseriets verksamhet. Ytterligare information och observationer av avvikande lukt kan riktas till: Apetit Kasviöljy Oy, Toni Oravakangas, tfn 010 402 2352 eller   Tidigare meddelanden om ämnet: En lösning för att hantera luktolägenheterna från oljepresseriet i Kantvik – en katalytisk brännare som avlägsnar lukter tas i bruk under sommaren 2023 Åtgärder för att kontrollera luktolägenheter från Apetits oljepresseri i Kantvik fortsätter Luktstörningar från Kantviks fabrik i närområdet – åtgärder har vidtagits för att minska på luktstörningarna

Toimitusjohtajan katsaus Q3/2023

Toimitusjohtaja Esa Mäki: ”Apetitin liikevoitto parani vuoden kolmannella neljänneksellä vertailukauteen nähden. Molemmat liiketoiminnot kohensivat tulostaan. Öljykasvituotteissa tuloskehitykseen on vaikuttanut onnistunut raaka-ainehankinta. Kantvikin kasviöljypuristamon bioenergialaitoksen toiminta on tehostunut. Ruokaratkaisuissa tuloskehitykseen on vaikuttanut hyvin kehittynyt myynti sekä tehdyt hinnantarkistukset, joilla on vastattu yleiseen kustannusten nousuun. Nostimme tulosohjeistustamme vuoden 2023 jatkuvien liiketoimintojen liikevoiton osalta. Apetit odottaa jatkuvien liiketoimintojen liikevoiton paranevan selvästi vertailuvuodesta. Öljykasvituotteiden raaka-ainehankinta on ollut läpi vuoden onnistunutta. Kansainväliset puristusmarginaalit ovat olleet korkealla tasolla koko kalenterivuoden eikä marginaalien tasaantumisen uskota kohdistuvan kuluvaan tilikauteen. Ruokaratkaisujen myynti on kehittynyt suotuisasti ja tuloskehitystä rajoittavaa inflaatiovaikutusta on onnistuneesti kurottu kiinni. Ruokaratkaisujen tulokseen keskeisesti vaikuttava sadonkorjuu on edennyt siten, että kuluvaan tilikauteen kohdistuva riski on rajoittumassa arvioitua vähäisemmäksi. Tiedotimme lokakuussa Kantvikin kasviöljypuristamolle rakennettavasta uudesta pullotuslinjasta. Noin 4,5 miljoonan euron arvoisen investoinnin myötä otamme toimitusketjun vahvemmin omiin käsiimme. Investointi uuteen pullotuslinjaan on Apetitin kasvun vauhdittamisen strategian mukainen ja se antaa mahdollisuuksia korkeamman jalostusasteen tuotteiden kehittämiseen kasviöljyliiketoiminnassa. Uudella linjalla voidaan pullottaa kasviöljyjä muovi- ja lasipulloihin. Sen arvioidaan olevan käytössä vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla. Elokuun ja syyskuun runsaat vesisateet ovat aiheuttaneet haasteita sadonkorjuulle. Syksyn kelit voivat vaikuttaa kielteisesti juuresten sadon laatuun. Niistä huolimatta juuresten satokausituotanto on kokonaisuudessaan edennyt kohtalaisesti. Juuresten satokausikäsittely jatkuu seuraavalle kalenterivuodelle. Runsaat sateet heikensivät syyspinaatin sadon määrää ja laatua. Lanseerasimme syksyllä herkullisia uutuustuotteita. Perinteinen lohikeitto- ja Kotimainen Borschkeittoaineksilla toimme Apetit-brändin uuteen tuotekategoriaan. Keittoainekset sisältävät valmiit ainesosat vaivattomaan ja ruokaisaan keittoon. Niin ikään syksyn uutuuksiin kuuluva Peruna-porkkanamuusi on todellinen arjen helpottaja. Pakastepizzojen tuoteperhe laajeni isoihin perhepizzoihin Superior Grande -pizzoilla. Pizzauutuudet kasvattavat vuosi sitten uudistettujen ja hyvän vastaanoton saaneiden Apetitin pakastepizzojen valikoimaa. Syksyn uutuudet istuvat erinomaisesti tuotevalikoimaamme. Apetitin tuotteisto on sopinut hyvin tilanteeseen, jossa kuluttajat ovat suosineet edullisen hintatason tuotteita. Työ rypsiproteiini-ingredientti BlackGrainin kaupallistamiseksi on ottanut tärkeitä edistysaskeleita. Kuluvan vuoden panostukset ovat liittyneet tuotantoprosessin kehittämiseen. Kesän ja syksyn aikana prosessiin liittyvissä yksityiskohdissa on saatu toivottuja tuloksia, jotka edistävät kaupallisen mittakaavan tuotannon aloittamista. Kotimaisten kasviproteiinien lisääminen on yksi Apetitin strategisista painopistealueista. Olemme käynnistäneet hankkeen kotimaisen herneproteiinin tuottamiseksi. Strategisesti tärkeässä hankkeessa selvitämme koko arvoketjun osalta mahdollisuuksia kotimaisen herneproteiinin tuottamiseksi. Etunamme on vahva arvoketjun tuntemus, osaaminen kasvipohjaisten raaka-aineiden parissa ja pitkäjänteinen yhteistyö kotimaisen alkutuotannon kanssa. Herne on maailmanlaajuisesti yksi käytetyimmistä kasviproteiineista, mutta toistaiseksi olemme olleet tuontiraaka-aineen varassa. Apetit teki katsauskaudella päätöksen oman myyntiorganisaation perustamisesta Ruotsiin. Päätös vahvistaa asemaamme ja edistää vientiä. Apetitin tuotevalikoima on saanut hyvän aseman Ruotsin vähittäiskaupassa, ja jalansija on vahvistunut jakelukanavien laajentamisen myötä. Herneen kysyntä viennissä jatkuu vahvana. Apetitin tuotantolaitoksilla on tehty energiamurros, jonka myötä uusiutuvan energian osuus kaikesta konsernin käyttämästä energiasta on noin kahdeksankertaistunut. Tuulisähkö on otettu käyttöön kaikilla tuotantolaitoksilla. Kantvikin bioenergialaitos sekä Säkylän tehtaan uusi energiaratkaisu ovat lisänneet kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä. Apetitin päästötavoitteet toteutuvat etuajassa. Apetit oli asettanut tavoitteeksi vähentää energiaan liittyviä päästöjä 75 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.”