Pääsiäispöytä täyttyy kasviksista

Pääsiäispöytä täyttyy kasviksista

Tänä keväänä pääsiäisen ruokalistalle kasataan monipuolinen kattaus erilaisia kasvisruokia ja -lisukkeita. Tutustu reseptivinkkeihin ja rakenna oma ateriakokonaisuutesi.

Täyteläiset gratiinit lampaan kaveriksi

Erilaiset gratiinit ovat tuttu pääsiäispöydän klassikko. Hyödyntämällä valmiita kermaperuna- ja perunasiivupakasteita ne myös valmistuvat vikkelästi ja vaivattomasti. Pääsiäisen perinteisen lampaan kanssa sopii erinomaisesti piparjuuri-perunagratiini, jossa piparjuuren, timjamin ja valkosipulin pikantti yhdistelmä tuo aterialle uudenlaista makumaailmaa.

Haluatko valmista nopeasti? Kokeile silloin kasvis-perunagratiinia, joka valmistuu sekoittamalla valmiiksi maustetuista perunasiivuista ja wokvihanneksista. Helppoa, nopeaa ja taatusti maukasta!

Paahdettuja juureksia kahdella tapaa

Paahdetut uunijuurekset ovat täydellinen lisuke aterialle kuin aterialle. Vaihtelua niihin saat testaamalla erilaisia valmiita juuressekoituksia ja maustamalla niitä makusi mukaan. Pääsiäispöytään kannattaa tänä vuonna kattaa hunaja-rosmariini uunijuurekset, joiden makea aromaattisuus toimii niin lampaan kuin erilaisten kasvisruokienkin kanssa.

Kiireinen kokki loihtii pöytään makoisat uunijuurekset hyödyntämällä Apetitin Isot uunijuurekset -sekoitusta. Mausta vain kevyesti, ja anna uunin lämmön loihtia juuresten maut esiin.

Kasvikset valokeilassa

Pääsiäispöytään on helppo kattaa kasviksia myös alku- tai pääruoan muodossa. Täyteläinen kukkakaali-vuohenjuustokeitto sopii erinomaisesti niin alkukeitoksi kuin maittavaksi pääruoaksikin. Voimakkaan vuohenjuuston ja raikkaan kukkakaalin yhdistelmä toimii taatusti.

Maistuva risotto on pääsiäisen taattu hitti! Kokeile tätä raikasta hernepestorisottoa, joka syntyy nopeasti ja vähällä vaivalla. Pakasteherneissä maistuu jo tuulahdus tulevasta kesästä, samalla kun pesto tuo risottoon aimo annoksen makua ja aromaattisuutta.

Pääsiäinen on myös oiva mahdollisuus nostaa kasvisruoat aterian keskiöön. Tarjoile lampaan tilalla esimerkiksi täyteläinen burgundinpata Kasvisjauhispyöryköistä ja juurisellerimuusi. Tuhdin makuinen pataruoka maistuu taatusti kaikille sekasyöjistä vegaaneihin

Makea päätös aterialle

Herkullinen jälkiruoka on onnistuneen aterian kruunu, myös pääsiäisenä. Raikkaan makea kaura-porkkanapiiras maistuu erityisen hyvältä täyttävän aterian jälkeen. Tämä porkkanapiiras syntyy helposti ilman raastamista, kun hyödynnät pakasteporkkanoita.

Liittyvät artikkelit

Kokoa äitienpäivän unelmamenu

Äitienpäivänä juhlapöytään katetaan aimo annos kotimaisia kasviksia. Kasvisruokamestarin reseptinvinkeillä kokoat helposti mieleisesi menun, jonka valmistaminen käy vaivattomasti Apetitin tuotteita hyödyntämällä. Katso tästä kaikki inspiroivat reseptivinkit ja valitse juuri sinun juhlapöytääsi sopivimmat reseptit. Täyteläinen kanttarellikeitto aloittaa aterian Aloita äitienpäivän ateria juhlavasti tarjoilemalla alkuruoka. Apetit Kanttarellikeitto on herkullisen täyteläinen pakastealtaan klassikko ja vaivaton valmistaa. Tuunaa keittoa juhlapäivänsankarin maun mukaan itsetehdyillä krutongeilla ja muilla lisukkeilla! Pääruokia jokaiseen makuun Grillissä haudutettu kirjolohi on kalanystävän valinta. Se tarjoillaan hunajaisten uunikasvisten ja raikkaan herneaiolin kanssa. Käyttämällä valmiiksi maustettua hunajaista uunikasvissekoitusta säästät kasvisten valmisteluun kuluvan ajan. Grilliin sopivat erinomaisesti myös erilaiset juustot. Yllätä äiti esimerkiksi ihanalla lämpimällä halloumi-kasvissalaatilla, jossa suolainen halloumi, hunaja ja yrttiset juurekset muodostavat maukkaan makukokonaisuuden. Grillifeta, -kasvikset ja minttutsatsiki puolestaan tuovat äitienpäivän aterialle Välimeren tunnelmaa. Grillissä paahtunut suolainen feta sopii mainiosti yhteen makean kasvissekoituksen ja raikkaan tsatsikin kanssa. Grillatut broilerkoftat tarjoillaan pariloitujen kasvisten ja ihanan hernehummuksen kanssa. Juhlava annos valmistuu vaivattomasti, kun käytät hyödyksesi pakastealtaan antimia: valmis grillikasvissekoitus ja sipulikuutiot säästävät pilkkomiseen kuluvan ajan. Aasialaisten makujen ystävä tarjoaa pääruoaksi Tom yam -kookoskeittoa kasvispihvien ja riisin kanssa. Mausteisen lämmittävä keitto aasialaisittain maustettujen kasvispihvien kanssa on taattu hitti Hienostunut Crispy Chick piccata ja fenkolisalaatti keräävät taatusti kehuja. Rapeaksi paistetut Crispy Chick Kasvisjauhispihvit aateloidaan sitruunalla, valkosipulilla ja kapriksilla, ja aromaattinen fenkolisalaatti viimeistelee annoksen. Perinteisten lihapullien ja spagetin innoittama kasvisversio sopii sekin erinomaisesti äitienpäivän juhlapöytään. Kasvisjauhispyörykät ja kesäkurpitsapasta saavat lisäpotkua mausteisesta sambal oelek -chilikastikkeesta, jossa pyörykät maustuvat kypsyessään. Makea herkku kruunaa aterian Äitienpäivän ehdoton ykkösherkku on herne-suolamanteli Rocky Road, jonka suolaisenmakeaan makuyhdistelmään kotimaiset herneet tuovat pikantin lisän. Tämä vaahtokarkki- ja suklaapitoinen unelmajälkkäri kruunaa koko aterian. Perinteisempien jälkiruokien ystävä tykästyy varmasti porkkanakääretorttuun, jossa porkkanakakun maku yhdistyy kääretortun muotoon ja samettiseen tuorejuustokuorrutteeseen. Gluteenittomana se sopii myös erikoisruokavaliota noudattaville! Suklaanystävän jälkkärivalinta on ehdottomasti Rings-churrot, jotka tarjoillaan itsetehdyn suklaakastikkeen kanssa. Maukkaat ja rapeat churrot syntyvät vaivattomasti Apetit Rings -uutuustuotteesta. [caption id="attachment_18507" align="alignnone" width="683"] Herkullisia hetkiä ja hyvää äitienpäivää![/caption] -Apetit

Katso kasvisruokamestarin vinkit värikkäiden kasvismunkkien paistoon

On vapun ja vappumunkkien aika! Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti lähti hakemaan vappumunkkeihin uusia, hieman yllättäviä elementtejä. Kasvisruokamestari suunnitteli vapun kunniaksi kolme vappumunkkireseptiä, joihin lisätään herneitä, pinaattia ja porkkanaa. ”Kasvisten maku tulee esiin aika mietona, perinteisen munkin olemusta ei siis ole mitenkään syrjäytetty. Tietysti kovimmat kasvisten ystävät voivat lisätä resepteissä kasvisten määrää, silloin saa varmasti uudenlaisen makuelämyksen aikaan”, Hursti kertoo. Uutta twistiä herneistä Hernemunkeissa maistuu ihana kotimainen herne! Se tarjoaa mielenkiintoisen, erilaisen makeuden munkin makuun - maistuen kuitenkin kerrassaan herkulliselta. Lisää makua hernemunkkeihin saat maustamalla pintaan ripoteltavan sokerin esimerkiksi vaniljalla, kanelilla tai lakritsijauheella. Suolaiset munkit pinaatista [caption id="attachment_18424" align="alignnone" width="768"]  [/caption] Vapun maukkaimmat munkit syntyvät lisäämällä pinaattia munkkitaikinaan. Suolaiset pinaattimunkit ovat vapun taattu hitti ja maistuvat taatusti niin suolaisen kuin makeankin ystäville. Vaihtelua munkkeihin saat pyörittelemällä kypsät munkit esimerkiksi eri mausteseoksissa, kuivatuissa yrteissä tai seesaminsiemenissä Lisää makeutta porkkanasta [caption id="attachment_18425" align="alignnone" width="683"]  [/caption] Ihanan makeat porkkanamunkit ovat oiva tapa lisätä kasviksia herkuttelun lomaan miltei huomaamatta. Porkkanan luontainen makeus sopii munkkeihin kuin nenä päähän. Käyttämällä pakasteporkkanoita vältät myös porkkanoiden kuorimisen ja raastamisen aiheuttaman vaivan. Kotimainen rypsiöljy tarjoaa munkinpaistoon miedon maun Rypsiöljy on helppo ja kätevä vaihtoehto munkkienpaistoon. Rypsiöljy tarjoaa munkinpaistoon tasapainoisen ja miedon maun. Apetit-rypsiöljyt on valmistettu Kirkkonummen kasviöljypuristamolla täysin kotimaisesta rypsistä ja rapsista. Rypsiöljy koostuu pehmeistä rasvoista. ”Jos öljyn kautta haluaa lisää makua munkkeihin, voi rypsiöljyn ensiksi lämmittää esimerkiksi vaniljatankojen tai suolaisten munkkien kohdalla rosmariininoksien kanssa”, Hursti vinkkaa. Kasvisruokamestarin vinkit munkinpaistoon: Jauhoja voi lisätä vaivauksen aikana taikinan tuntuessa liian löysältä, mutta mitä löysempi taikina on, sitä paremmat munkit saat aikaiseksi Älä laita liian montaa munkkia öljyyn samaan aikaan: öljy saattaa kylmetä liikaa, eivätkä munkit paistu tasaisesti Liian kylmällä öljyllä paistaessa munkit imevät itseensä liikaa öljyä, jonka takia munkeista tulee liian rasvaisia Oikea öljyn lämpötila munkkien paistamiseen on noin 180 astetta Jos et omista mittaamiseen sopivaa lämpömittaria, voi lämpötilan testata heittämällä öljyn sekaan leivän palasia: jos leipä jää poreilemaan öljyn pintaan, on lämpötila oikea Paistorasvan voi käyttää kahdesti paistossa. Muista aina öljyn oikeanlainen hävittäminen: viilennettynä muovipullossa sekajätteen joukossa, ei koskaan viemäriin Pidä huoli turvallisuudesta: varaa tarpeeksi iso kattila, pidä kansi aina lähellä paiston aikana. Seuraa öljyn lämpötilaa: kiehuva öljy voi roiskua, älä heitä vettä öljyn päälle Varaa sopiva kauha paistoon, pitkävartinen reikäkauha on paras Älä jätä lämmintä öljyä vartioimatta, pidä sammutuspeite lähellä

Talvinen makumatka keittolautasella

Pakkasen paukkuessa ei mikään maistu paremmalta kuin höyryävän lämmin lautasellinen keittoa. Keräsimme tähän artikkeliin inspiroivia keittoreseptejä, joista löytyy kansainvälisiä makuja, mausteita ja kotimaisia raaka-aineita. Tutustu resepti-ideoihin ja kokeile maistuvia keittoja! Italialainen klassikko, minestronekeitto, sopii pakkasen kylmentämiin päiviin kuin kirsikka kakun päälle. Papuminestronessa herkullinen yhdistelmä kasviksia antaa lisämakua tomaattiselle liemelle. Viimeistele koko komeus tuoreella sitruunalla ja laadukkaasta parmesaanista vuolluilla lastuilla. Maissi-perunachowder on herkullinen keitto, joka luonnistuu kotikokilta alta aikayksikön. Yhdysvaltojen itärannikon klassikkokeittoa mukaileva resepti on täynnä lempeitä ja tuttuja makuja: makean maissin ja savuisen pekonin yhdistelmä kruunataan kermalla ja tuoreella timjamilla. Täyteläinen chowder onkin parhaimmillaan ulkoiluntäyteisen pakkaspäivän jälkeen tai vaikkapa lohturuokana. Mausteista ja maistuvaa Jos kaipaat piristystä harmaaseen talvipäivään, on meksikolainen linssikeitto varma valinta. Mausteinen sosekeitto lämmittää kehoa ja mieltä, ja täyteläinen keitto kruunataan pirskahtelevalla ja raikkaalla kasvislisukkeella. Vinkki: tuunaa annoksesta vegaaninen korvaamalla keiton viimeistelevä ranskankerma vegaanisella kaurafraichella. Unkarilaisesta lihapadasta inspiraationsa saanut kasvisgulassi on herkullisen paprikainen ja täyttävä kasvisvaihtoehto esimerkiksi talviseen viikonloppuun. Keitto valmistuu nopeasti, sillä pakastekasviksia hyödyntämällä pilkkomista vaativien kasvisten määrä pienenee. Tarjoile valmis gulassi ranskankermalla viimeisteltynä ja pyyhi lautaselle jäävä liemi talteen laadukkaalla vaalealla leivällä. Yksinkertaista ja suomalaista Tekeekö mielesi kuitenkin kotimaisia makuja? Kokeile silloin tätä nopeaa leipäjuustokeittoa, jonka yksinkertaiset raaka-aineet muodostavat yhdessä tasapainoisen ja maukkaan kokonaisuuden. Perinteisesti lakkahillosta makuparinsa saava leipäjuusto antaa tälle samettiselle sosekeitolle ryhtiä ja rakennetta.