Kantvikin kasviöljypuristamo

Kantvikin kasviöljypuristamo

Apetit on Suomen merkittävin kasviöljyjen jalostaja ja rypsipuristeiden tuottaja. Kasviöljytuotteet valmistetaan Kirkkonummella sijaitsevassa öljynpuristamossa, joka jalostaa rypsin ja rapsin siemenistä laadukkaita ja korkean jalostusarvon tuotteita kasviöljyiksi, puristeeksi ja elintarvikekäyttöön rypsinsiemenjauheeksi. 

Apetitin Kirkkonummella sijaitseva kasviöljypuristamo on Suomen suurin. Täällä valmistetaan rypsiöljyä mekaanisesti puristamalla siemeniä ja öljyä puhdistetaan fysikaalisesti raffinoimmalla. Meillä ei käytetä kemiallista valmistusta.

Apetitin kasviöljypuristamo käyttää mahdollisimman paljon Suomessa viljeltyä rypsin- ja rapsinsiementä. Puristamon vuotuinen siementarve on Suomen satoa suurempi. Apetit tekeekin pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä lisätäkseen kotimaista rypsin- ja rapsintuotantoa yhteistyössä viljelijöiden ja alan toimijoiden kanssa.

Apetitin tavoitteena on vahvistaa öljykasveihin liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä sekä nostaa öljykasvituotteiden jalostusarvoa. Tuotekehitystä on suunnattu vähittäiskaupan ja ammattikeittiöiden tarjontaan sekä eri pakkausratkaisuihin.

Tutustu rypsi- ja rapsiöljytyotteisiimme

Apetitin kotimaisen rypsiöljyn hiilijalanjälki on 2,7 kg CO2-ekv/kg

Kotimaisen Apetit rypsiöljyn hiilijalanjäljeksi PET-muovipulloon pakattuna on tutkittu olevan 2,7 kg CO2-ekv/kg. Ilmastovaikutuksista suurin osuus, 87 %, syntyy alkutuotannossa, eli öljykasvien viljelyssä. Pakkaamisen osuus on 10 % ja Kantvikin kasviöljypuristamon toimintojen osuus ainoastaan 3 %.

Bioenergialaitoksen ansiosta öljynpuristamon ilmastovaikutukset pienentyneet

Nykyaikainen valmistusmenetelmämme on suunniteltu kuormittamaan ympäristöä mahdollisimman vähän.

Öljynpuristus on konsernin energiaintensiivisin prosessi. Vuonna 2021 käyttöön otettu bioenergialaitos korvaa aikaisempiin uusiutumattomiin polttoaineisiin perustuvan energiaratkaisun, joten vaikutus CO2-päästöihin on merkittävä. Laitos myös kasvattaa tehtaan energiaomavaraisuutta.

CO2-päästöjen pienentymisen lisäksi bioenergialaitos antaa mahdollisuuden käyttää tuotannon sivuvirtoja tehokkaasti energiantuotannossa. Bioenergialaitoksessa voidaan polttaa tuotannon sivujakeita, kuten esimerkiksi siementoimitusten mukana tulevia olkijakeita ja seulontajaetta.