Vastuullisuus kulkee Apetitilla läpi arvoketjun pellolta pöytään. Vastuullinen ruokaketju tarkoittaa meille kestäviä toimintatapoja kaikissa toiminnoissa sekä turvallisia ja laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu kestävästi kasvatetuista raaka-aineista.
Omassa toiminnassamme keskitymme ilmastovaikutuksiemme pienentämiseen ennen kaikkea uusiutuviin energiaratkaisuihin panostamalla sekä energia- ja materiaalitehokkuutta kehittämällä.
Tuotteissamme luotamme kotimaisiin kasvipohjaisiin ruokaratkaisuihin ja niiden kehittämiseen, lähikalaan perustuvan tuotteiston kasvattamiseen sekä kestäviin ja tarkoituksenmukaisiin pakkausratkaisuihin.
Alkutuotanto ja elintarviketeollisuus tekevät jatkuvaa kehitystyötä ruoantuotannon ympäristö- ja ilmastovaikutuksien pienentämiseksi. Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat noin viidenneksen kaiken kulutuksen hiilijalanjäljestä, eli ilmastovaikutuksista. Kasvikunnan tuotteet ovat pääsääntöisesti matalahiilijalanjälkisiä.
Apetit on selvittänyt suosikkituotteidensa ympäristöjalanjäljen. Tutkimuksessa selvitettiin valittujen tuotteiden hiilijalanjälki, rehevöittävä vaikutus sekä vesijalanjälki.
Tutustu ruoan ilmastovaikutuksiinNäin valmistuu ilmastoystävällinen ateria vaivattomasti pakastealtaasta – Apetit on selvittänyt tuotteistansa valmistetun aterian ympäristöjalanjäljen.
Lue lisää– Käyttämästämme energiasta 74 prosenttia oli uusiutuvista lähteistä.
– Lämmöntalteenoton avulla tuotettiin viime vuonna noin 60 % Säkylässä lämmitykseen käytettävästä energiasta.
– 74 prosenttia kuluttajille päätyvistä Apetit-tuotteiden pakkauksista on kierrätettävää materiaalia.
– Käyttämästämme kalasta 10 % oli kotimaista lähikalaa vuonna 2024.
– Räpin koetilalla tutkimustyö viljely- ja lajikekokeissa jatkui esimerkiksi kotimaisten palkokasvien, muun muassa kikherneen parissa.
– RypsiRapsi-foorumin myötä perustettiin 15 viljelymenetelmä- ja lajikekoetta ympäri Suomea.
Tutustu Apetitin yhdistettyyn vuosikertomukseen ja vastuullisuusraporttiin.
Lataa vuosikertomus 2024Haluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin. Apetitin pakastetuotteisiinsa käyttämistä raaka-aineista noin 95 prosenttia on kasviperäisiä.
Joka vuosi noin 150 kotimaista Apetit-sopimusviljelijää tuottaa meille miljoonia kiloja puhdasta vastuuviljeltyä ruokaa. Vuonna 2024 pakastetuotteissa käyttämistämme raaka-aineista 85 % oli kotimaisia.
Näin viljelytämme kotimaisia kasviksiaOlemme vähentäneet omia suoria (Scope 1&2) päästöjämme 73 prosenttia vuodesta 2019. Käytämme kaikilla tehtaillamme tuulivoimalla tuotettua sähköenergiaa. Tavoittelemme 75 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2025 mennessä.
Vuonna 2024 saavutimme CDP:n ilmastonmuutosarvioinnissa C-tason. Tulos kertoo yrityksen tietoisuudesta ilmastoon ja luontoon liittyvistä riskeistä.
Lue lisääRäpin koetilalla tehtävä tutkimus- ja kehitystyö tähtää luontaisten viljelymenetelmien kehittämiseen, jotka tukevat myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä kotimaisilla avomaankasvispelloilla.
Tutustu Räpin koetilaanApetitin yritysvastuu koostuu yhtiön arvoketjun eri vaiheissa tehtävistä konkreettisista teoista vastuullisen ja kestävästi tuotetun ruoan varmistamiseksi. Vastuullisia tekoja onkin yksi Apetitin strategian osa-alueista.
Lue lisääHaluamme edistää kestäviä ruokavalintoja: tarjoamme kestävästi kasvatettuja ja valmistettuja elintarvikkeita ja raaka-aineita sekä kehitämme arvoketjua, jossa ihmiset ja ympäristö voivat hyvin.
Lue lisääApetit on vahvasti integroitunut kotimaiseen alkutuotantoon. Apetit haluaa sekä öljykasvituotteissa että vihannes- ja ruokapakasteissa olla kotimaisen viljelijän kumppani. Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa kaikkiaan noin 340 000 ihmistä.
Käyttämästämme kalasta 10 % oli vuonna 2024 kotimaista lähikalaa. Kaksi Apetit Itämeren kalapuikko -pussia syömällä tulee poistaneeksi ravinneketjusta fosforia määrän, joka vesistöön jäädessään kasvattaisi mereen noin kilon levää.
Apetit-tuotteiden pakkausten kierrätettävyysaste kasvoi vuonna 2024, kun uusia tuoteryhmiä siirrettiin kierrätettäviin pakkauksiin. Muutos lisäsi kierrätettävien pakkausmateriaalien käyttöä yli 40 000 kilolla vuosittain.
Olemme vuonna 2024 jatkaneet Apetit on vuonna 2023
aloitettua työtä siirtyä asteittain käyttämään vain PEFC-sertifioitua kartonkia. Vuoden 2024 aikana pääosa kartonkipakkauksista on vaihdettu PEFC-sertifioituun. Työ saadaan vuonna 2025 loppuun ja pakkauksissa käytetään vain PEFCsertifioitua kartonkia.
– Vuoden 2024 lopussa palveluksessamme oli 367 henkilöä, joista pääosa Suomessa.
– Henkilöstöstrategian painopistealueita ovat mm.
arvoihin ja yrityskulttuuriin pohjautuva vastuullinen
johtaminen sekä työvoiman saatavuuden varmistaminen
pito- ja vetovoimatekijöihin panostamalla.
– Apetit-konsernin kaikki työtapaturmat ja vakavat läheltä piti -tilanteet tutkitaan sisäisesti
– Tapaturma- ja sairastumisriskiä pyritään pienentämään ennaltaehkäisevästi erityisesti oikeanlaisella työtehtäväkohtaisella ohjeistuksella sekä henkilökohtaisella suojavarustuksella.
Työterveys ja -turvallisuus Apetitilla