Hävikki kuriin!

Ruokahävikin vähentäminen on yhteinen tavoite

Koko suomalaisen ruokaketjun ruokahävikin määrä on vuosittain arviolta 400–500 miljoonaa kiloa. EU-maat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä kotitalouksissa, ravintoloissa ja kaupoissa, sekä vähentää elintarvikejätteen määrää ruokajärjestelmän kaikissa osissa. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta.

Helppoa arkiruokaa – kasvisruokamestari Teemu Hurstin vinkit hävikin vähentämiseen

Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti tarjoilee apetit.fi -verkkosivuilla reseptivinkkejä kotikeittiöiden ruokahävikin pienentämiseen. Reseptit ovat oiva apu ruokahävikin pienentämiseen, mutta tarjoavat myös samalla vinkkejä lähteä kokeilemaan uusia asioita keittiössä.

”Niin sanottu hävikkireseptiikka on oikeastaan luovuuteen rohkaisemista. Reseptejä ei tarvitse aina noudattaa pilkulleen, vaan niitä voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Rohkeus ja luovuus keittiössä voi palkita uusilla makuelämyksillä ja samalla vähentää ruokahävikin määrää”, Hursti sanoo.

Katso kasvisruokamestarin hävikkireseptit:

Helpot vinkit oman ruokahävikin pienentämiseen

Kasvisruokamestarin vinkit kotitalouksien ruokahävikin pienentämiseen

  • Hyödynnä jääkaapin pohjalta löytyvät ainekset ruoan valmistuksessa
  • Suunnittele viikon ruoat etukäteen
  • Käytä pakasteita: ota se mitä tarvitset ja laita loput pakkaseen
  • Valmista ruokaa kahdeksi päiväksi samalla vaivalla
  • Mieti valmiiksi minkä variaation teet mahdollisesti yli jääneestä ruoasta
  • Testaa viikonloppuisin uusia reseptejä ja raaka-aineita. Näin laajennat osaamistasi ja hallitset jatkossa eri raaka-aineiden käytön
  • Apetit-tuotteiden pakkauksiin on liitetty myös resepti. Kokeile näitä reseptejä hävikin välttämiseksi, sillä ne on suunniteltu tuotteen pakkauskoon mukaan
  • Yhdistele rohkeasti pakastevihanneksia ja tuoreita vihanneksia. Näin saat maistuvia salaatteja, eivätkä kasvikset unohdu jääkaapin vihanneslaatikkoon nahistumaan
  • Suunnittele ruokaostokset jääkaapissa olevien raaka-aineiden mukaan
  • Tee kerralla isompi määrä ruokaa, ja pakasta osa annosrasioihin myöhempää käyttöä varten
  • Pidä jääkaappi siistissä järjestyksessä ja mahdollisuuksien mukaan aseta nopeasti pilaantuvat tuotteet näkyvälle paikalle
  • Pakasteita käyttämällä voit mitä tarvitset. Loput säilyvät pakastimessa seuraavaa kokkailua varten

Laadukkaat raaka-aineet tehokkaasti käyttöön

Hävikin vähentäminen tuotannossa on yksi osa Apetitin jatkuvaa tehokkuuden parantamista. Tarkalla tuotannonsuunnittelulla ja myynnin ennusteiden kehittämisellä on tärkeä rooli hävikin vähentämisessä.

Toiminnan systemaattisuuden edelleen kehittämiseksi Apetit liittyi vuoden 2020 alussa elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumukseen, jossa yksi keskeisistä tavoitteista on tuotannon sekä raaka-aineen käytön tehokkuuden parantaminen.

Kotitalouksilla merkittävä rooli ruokahävikin pienentämisessä

Kotitalouksien ympäristövaikutuksista noin kolmasosa aiheutuu ruoasta. Kotitalouksissa syntyy myös noin 30 prosenttia kaikesta ruokahävikistä.

Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta, keittiötaitojen heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta. Tähteitä ei osata tai haluta hyödyntää ja parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä.

Ruokahävikin pienentäminen on yksi konkreettisista tavoista vaikuttaa omien ympäristö- ja ilmastovaikutusten syntyyn. Tässä asiassa pienilläkin teoilla on iso merkitys. Hävikin pienentäminen näkyy myös konkreettisena säästönä niin yrityksillä kuin kuluttajankin kukkarossa.

Lue blogisarja arkipäiväisistä tavoista, joilla ruokahävikkiä syntyy: